dan-720 Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 (edytowane) Cześć wszystkim. Nazywam się Daniel i mieszkam w Belgii, więc proszę o wyrozumiałość co chodzi o ortografie. Kupiłem sobie Scanie R z nowej serii chyba pol roku temu( nie pamiętam już )i zbudowałem go w mgnieniu oka, no i wyszło tak jak wyszło, otóż; Wziąłem klej który naprawdę się do tego nie nadawał (był elastyczny, lakier się topił pod nim,...po prostu masakra ) chciałem zakryć pocznę schowki na zewnątrz co się wogule nie udało (za mało szpachli i mało cierpliwości) Wiec się wziąłem za jego renowacje i rozbiórkę. Ale przed tym pokarze jak wyglądał (kilka zdjęć jest gorszej jakości przez to ze było robione komórką) Oto jak zmieniłem kierownice, bo ta z Italeri była z poprzednich modeli jak i kilka innych części: Tak wygląda kabina(teraz po kilku zmianach które później pokażę): Silnik był malowany na czarny mat, a kilka części w srebrny (no i pozostałem przy starej V8): wszystko było malowane sprayem firmy Tamiya Color. A teraz nadwozie i karoseria we wnętrzu zamontowałem taki 'a la' GPS, wiec ekranik na tablicy rozdzielczej. Użyłem do tego niepotrzebna część zaznaczona na szaro w instrukcji: a oto zdjęcie z perspektywy człowieka który wsiada do kabiny: jeszcze kilka zdjęć i powiedzcie co zrobiłem źle a co morze dobrze (dodam ze to mój pierwszy model) Zauważyłem tez w tym forum niektórzy popełniali błąd wklejając odwrotnie ściankę do globu, ja tez to miąłem ale poprawiłem to, co zobaczycie niebawem: tu jeszcze nie ma owiewki nad szyba, widać wadę z klejem na spojlerach i z owiewką Proszę o opinie a jutro (albo za kilka dni) pokaże jak idzie praca nad nią teraz. Edytowane 29 Września 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 Taaa, wszystko ładnie, tylko wstaw zdjęcia, bo się nie otwiera nic oprócz strony głównej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 Ortografia to nie problem Ściągnij sobie wersję polską przeglądarki z polskim poprawianiem/zaznaczaniem błędów. Trzeba powrzucać zdjęcia bo tak nic nie widać. Jeśli umieszczasz linki używaj opcji URL podczas pisania postów. Należy link wkleić pomiędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dan-720 Napisano 29 Września 2011 Autor Share Napisano 29 Września 2011 Sorry za zdjęcia, jak wpisywałem linki to działały, wiecie morze na jakie stronę je mogę włożyć żeby je tu łatwo odtworzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 Spróbuj według poradnika viewtopic.php?f=104&t=7808 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dan-720 Napisano 29 Września 2011 Autor Share Napisano 29 Września 2011 Dzieki, zaras poprawie to wszystko ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 Chyba nie ma nic prostszego i wygodniejszego niż photobucket. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dan-720 Napisano 29 Września 2011 Autor Share Napisano 29 Września 2011 No nareszcie mi się udało normalnie dać te zdjęcia, chodź lepiej by było w miniaturka, czekam na wasze zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Września 2011 Super Moderator Share Napisano 29 Września 2011 No nareszcie mi się udało normalnie dać te zdjęcia, chodź lepiej by było w miniaturka, czekam na wasze zdanie Wstaw zdjęcia, nie wszystkim chce się otwierać linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dan-720 Napisano 29 Września 2011 Autor Share Napisano 29 Września 2011 Właśnie chodzi o te miniaturki, nie moglem ich wstawić. Próbowałem linkami z photobucket ale nie było. W tek chwili patrzcie na tym co jest, sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 Próbowałem linkami z photobucket ale nie było. Najedź kursorem na zdjęcie, otworzy ci się ramka, kliknij na najniższy link, wklej go w posta. Wolała! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dan-720 Napisano 30 Września 2011 Autor Share Napisano 30 Września 2011 A oto jak wyglądają prace nad tą scania teraz. Dalem kolorek na obręcz w feldze, przykleiłem kilka części odnowa tym dobrym klejem drzwi i kierownice próbowałem przerobić choć trochę na te z nowych R-ek jeszcze nie mam farby do drwi wiec nie wiem kiedy skoncze wnetrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Jak Ty to teraz skleisz pomalowane, coby nie zapaprać klejem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dan-720 Napisano 30 Września 2011 Autor Share Napisano 30 Września 2011 O to się nie martw, mam lepszy klej teraz i mogę jej używać w mniejszej ilości. Będę kleił od wewnętrznej strony wiec myślę ze pójdzie bez problemu. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Czesc, jak na pierwszy model to calkiem niezle. Co jednak mi sie nie podoba, poniewaz zutuje to na efekt koncowy to fakt, ze malujesz wszystko przed sklejeniem. Nie da sie choc bys nie wiem jak probowal skleic elementow kabiny juz pomalowanych bez unikniecia szpar, ze juz nie wspomne o wylewajacym sie na zewnatrz kleju. Fakt, w niektorych kabinach trzeba zostawic np. tylna scianke nie przyklejona, bo inaczej nie wlozysz wnetrza do kabiny (np. Scania 3). Poza tym wiekszosc czesci Italeri czy Revell wymaga najpierw dopasowania, przeszlifowania papierem sciernym albo szpachlowania, a to juz pominales totalnie. To na tyle. Przypatrz sie tez jak inni robia modele, albo zajzyj do pierwszego tematu w warsztacie "pytania i odpowiedzi pomocne przy budowie modeli" - warto poczytac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dan-720 Napisano 30 Września 2011 Autor Share Napisano 30 Września 2011 Dzieki tomek6, fakt widziałem ze inni sklejali a potem malowali, ale u mnie inaczej by praca nie szla do przodu, bo farby jeszcze nie mam do wnętrza (drzwi do pomalowania) i gdybym skleił to bym nie miał jak potem pomalować tych czy innych elementów. Ale gdyby się zdarzyło ze kupie nowy model to już zrobię tak jak mówiłeś ;) A poza tym, wiecie morze jak poprawić błąd italeri, chodzi o zderzak i kabinę pochylona do tylu, widziałem ten problem http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=73&t=28399&p=433461&hilit=scania+r620#p433461 Moim zdaniem to przez przednie nadkola które są bardzo lekko pochylone, ale morze wiecie lepiej na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 fakt widziałem ze inni sklejali a potem malowali, ale u mnie inaczej by praca nie szla do przodu, bo farby jeszcze nie mam do wnętrza (drzwi do pomalowania) i gdybym skleił to bym nie miał jak potem pomalować tych czy innych elementów. A śpieszysz się gdzieś ? Ale to Twój model, więc rób po swojemu, tylko obawiam się, że prędzej czy później wyląduje wszystko w krecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 "Świete słowa" w modelarstwie pośpiech jest naukowo odradzany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dan-720 Napisano 30 Września 2011 Autor Share Napisano 30 Września 2011 Nie, nie śpieszę się, po prostu robiłem tak jak do tej pory to robiłem. Nie miałem problemów z klejeniem kabiny poprzednio i dlatego nie był wyrzucony bo nie było Aż tak źle w sumie. Tylko spojlery były źle zrobione, i zewnętrzne części się ruszały przez ten klej który do tego się nie nadawał, a spojlery czy tak czy tak bym malował oddzielnie bo to w sumie oddzielne jest od kabiny. No i w sumie mój model, chciałem tylko pokazać co miałem zrobione i jak będzie zrobiony, teraz już wiem ze można inaczej no i dziękuje za to ze mi to wytłumaczyliście. Zobaczymy jak będzie na końcu wyglądał Proszę o komentowanie modelu, co o nim sądzicie, co byście morze zmienili (z wyglądu czy co poprawili) ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dan-720 Napisano 30 Września 2011 Autor Share Napisano 30 Września 2011 Sorry za podwójny post, nie chciałem przerabiać poprzedniego Oto co dzisiaj zrobiłem: Na tylnych nadkolach pomalowałem zaczepy (tak to się nazywa?) na srebrno, były w kolorze nadwozia ale moim zdaniem teraz wygląda lepiej. W oryginalnym ustawieniu tej butli byłaby ona bardziej schowana, ale zauważyłem ze w realu jest on niżej usadzony: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilex5 Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 Bardzo fajny kolorek sobie wybrałeś,widać że się starasz i za wszelką cenę chcesz zrobić to jak najlepiej, oby tak dalej, tylko tak jak koledzy wcześniej pisali szkoda, że pomalowałeś przed złożeniem kabiny, ale trzymam kciuki, że nie odbije Ci się to na estetyce i będzie ładnie. :P Popraw go może troszeczkę w środku, ale ogólnie jest fajnie. Miłego składania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dan-720 Napisano 1 Października 2011 Autor Share Napisano 1 Października 2011 Dzieki kamilex5, kilka zmian zrobiłem, drzwi i kierownice przerobiłem na podobiznę nowego. Leżaki tez wyżej przykleiłem, wiec co raz bardziej przypomina normalna wersje, chodź zawsze wole być oryginalny i są rzeczy różniące się. a teraz fotki ;) Oto jak wygląda kierownica i drzwi, jeszcze je pomaluje na czarno zrobiłem też przewody do naczepy, ale będzie mocowane jak w starej scanii lusterka z folii aluminiowej, ale przez stary klej jest trochę plam, nie dało się ich usunąć A poza tym podwozie jest gotowe (oprócz przedniej atrapy, jeszcze do malowania pójdzie) prosze o komentarze pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 Jak na 1 model ,to naprawdę zacnie ,jedynie chlapacze z napisem Scania ,mogłeś po porostu z czarnego kartonu wyciąć ,ale to rada na przyszłość. Bardzo ciekawi mnie jak Ci pójdzie ze sklejaniem kabiny:D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dan-720 Napisano 1 Października 2011 Autor Share Napisano 1 Października 2011 Dzieki za komplement, ale czy jesteś aby pewny ze karton to dobry pomysł na chlapacze? Nigdy bym nie pomyślał o takim czymś xD A kabina dochodzi do siebie, jutro przetrę trochę papierkiem i dam druga warstwę czarnego lakieru. A potem kilka detali pomalować i już kabinę będzie można sklejać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 Ja zrobiłem z niego chlapacze do naczepy wywrotki i wygląda to o wiele lepiej aniżeli plastikowy badziew, w ciągniku to jeszcze tak źle nie wygląda jak w naczepie ,a i trzeba go jeszcze nawilżyć ,żeby się bardziej "urealnił". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi