fiedotow Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Jakiś czas temu wpadł w moje lepkie na Spitfire łapki model Mk. VB 1:32 Hobby Bossa. Trzęsącymi się jak w delirce rękoma otworzyłem wielkie, sztywne pudło i oczom mym spragnionym widoku plastiku ukazał się cudny (?)widok. Masa części czysto odlanych, ładnie zapakowanych, dwie oponki gumowe, blaszka z pasami i kilkoma drobiazgami… Dokupiłem też blaszki Edwarda do „wnętrza i zewnętrza”… … oraz śmigło z kołpakiem i stateczniki poziome Exito. Niezwłocznie przystąpiłem do pierwszych przymiarek i montaży. Zdyskwalifikowałem od razu stateczniki poziome, których górna powierzchnia ma formę krytych płótnem (jak w Trump. 1:24). Na pierwszy rzut poszedł silnik… Ładny i owszem, ale jakiś taki „trumpetrowski”. Początkowo myślałem o wstawieniu pzp, ale o tym po tym… Ten biały klocek to RR z Revella Następnie zabrałem się za wyposażenie kokpitu. Tablica to Edward z małymi moimi podmalówkami, podobnie jak pedały z paskami… … fotel ma boki i plecy z blaszki, miskę z papieru (szeroko stosuję) i tapicerkę z plastiku. Pozostałe elementy to pancerka z Edka i stelaż z wręgą HB. Drążek sterowy jeszcze bez przewodów i nie do końca pomalowany… Czas na silnik… Kiedyś w necie znalazłem świetną wycinankę RR45 w 1:33. Porównując ze zdjęciami 45 – tki, dostępnymi rysunkami stwierdziłem, że „nasz” silniczek bardziej wygląda na okrętowy niż Siptowy. Co było robić? Albo zamknąć go i nie przyznawać się, albo robić od podstaw albo… Rozmontowałem go pozostawiając blok w którym wyciąłem wnętrze. Po przecięciu na pół zeszlifowałem nadmiar, jak się później okazało ciut za dużo, wstawiłem płytki ze starej karty bankomatowej i skleiłem . Podobnie postąpiłem z dołem (misa olejowa) silnika… W oparciu o “wycinankę” poprawiłem sprężarkę. Całość skleiłem dodając doprowadzenie ze sprężarki do silnika wykonane z plastiku u wykałaczki. Tak się prezentuje w chwili obecnej: CDNN (ciąg dalszy na pewno nastąpi) Pozdrawiam. Aleks Fiedotow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Dobry temat i w dobrej skali. Do roboty także zabrałeś się solidnie, więc będę tu często zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Dawaj dawaj ! Dobrze się zaczyna Powodzenia! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 30 Września 2011 Autor Share Napisano 30 Września 2011 Wczoraj toczyłem łączki przewodów do drążka chyba ze dwie godziny - wariactwo!. Średnica około 0,5 mm. Toczyłem w plastiku, próbowałem w miedzi ale nici wychodziły. W desperacji umocowałem w wiertareczce wykałaczkę i poszło! Po wstępnym "toczeniu" utwardzam Super Glue i dopieszczam detal. Wytoczyłem tego trochę, ale tylko cztery nadawały się do użycia. Dziś je przykleję. Wieczorem powinny być zdjęcia. Przewody zrobię z czarnej ramki Hellerowskiego Spita Mk. XVI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 30 Września 2011 Autor Share Napisano 30 Września 2011 Brak jeszcze cięgła hamulca. Nie jest to ideał, ale zważcie Waszmościowie, że jest to mój pierwszy model w tej skali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 6 Października 2011 Autor Share Napisano 6 Października 2011 Prace powolutku posuwają się na przód. Skończyłem drążek i zamocowałem go. Może nie tak, jak w oryginale, ale następnym razem poprawię się. Coraz częściej dochodzę do wniosku, że wnętrze jednak należałoby bardzo mocno modyfikować. Same wręgi pozostawiają dużo do życzenia. Niebawem chyba zacznę Spita na pływakach. Wnętrze Trumpka jest jeszcze gorsze, więc wszystko od podstaw pójdzie. Dziś zmontowane sterownice i tablica z wycięciem pod celownik. CDNN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 7 Października 2011 Share Napisano 7 Października 2011 Coraz fajniej, coraz milej Dawaj dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 12 Października 2011 Autor Share Napisano 12 Października 2011 Prace nad silnikiem trwają. Przedłużenia wymagają pokrywy zaworów. Robię to tak: przecinam piłką – żyletką ( 0,2 mm) i wklejam płytkę 0,5. Zyskuję 0,3 mm długości (+ troszkę kleju). Później już szlifowanie. Zabrałem się za wypełnianie kadłuba. Wręgi wycinam z płytki 0,5 mm a kształt wnętrza kadłuba kopiuję tym przyborem: Wstawiam elementy metalowe, które mają barwę wnętrza. CDNN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 18 Października 2011 Autor Share Napisano 18 Października 2011 Niewiele dziś zrobiłem. Zacząłem przygotowywać wyposażenie wnętrza. Dziś podstawa i paleta radia. Jeszcze nie skończone… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 19 Października 2011 Share Napisano 19 Października 2011 Lubię taką robótkę, a o ten przyrząd trzeba będzie powiększyć swój warsztat. Podpatruję dalej z niekłamanym zainteresowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 19 Października 2011 Share Napisano 19 Października 2011 Ładnie, ale ze zdjęciami tak jak pisałem na innym forum. Tutaj moja walka http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?f=127&t=47268 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 19 Października 2011 Autor Share Napisano 19 Października 2011 I ciąg dalszy silnika. Jeszcze kilka drobiazgów i malowanie. Później pozostałe przewody. CDNN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 20 Października 2011 Share Napisano 20 Października 2011 Szkoda że te fotki są tak prześwietlone, bo widać na nich potencjał. Może rób zdjęcia bez lampy błyskowej, a jako oświetlenie użyj dwóch lampek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 20 Października 2011 Autor Share Napisano 20 Października 2011 Próbuję cały czas. Jak wyjdą lepsze - wymienię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 22 Października 2011 Autor Share Napisano 22 Października 2011 Dziś zabrałem się za wręgę nr 5, czyli ścianę ogniową. Początkowo chciałem wykorzystać jako podstawę tę z zestawu. Pościnałem co się dało i zeszlifowałem na gładko. Zrobiłem w kadłubie małe spustoszenie, żeby umieścić pierwsze żebra płatów… Na zeszlifowaną wręgę nakleiłem dwie warstwy płytki plastikowej 0,2 mm. I tu popełniłem błąd. Zamiast kleić klejem CA użyłem tego do plastiku. Efekt widać na zdjęciach… Później żeby nie bawić się w wyrównywanie wyciąłem z płytki 1 mm kształt wręgi z dopasowałem do wnętrza kadłuba. Uzupełniłem wręgę o wzmocnienia i nity (wiem, że za wielkie, ale to moje pierwsze takie, bo uznałem, że nakłuwanie będzie fatalnie wyglądało. W następnym dużym Spicie będę robił je jednak od lewej strony. Teraz mi się już nie chce ;)… Zrobiłem też wręgowe części dźwigarów. Za pewne spotkam się z krytyką, ale ciągle eksperymentuję się czegoś uczę… I jeszcze zbiornik oleju CDNN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 23 Października 2011 Autor Share Napisano 23 Października 2011 Dziś zainstalowałem tylko zbiornik na wrędze nr5 i zrobiłem żebra w miejscu klap, które będą otwarte. Blaszka Edwarda + plastikowe elementy. I jeszcze coś pokrewnego. Tworząc Mk. V przygotowuję się do budowy PR. XIII w oparciu o starego Revella. Oto fotel, który „zaczął się kiedyś robić” do Matchbox-owskiego Mk. 22/24 ale chyba wypełni kabinę PRki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 25 Października 2011 Autor Share Napisano 25 Października 2011 Chyba już bardziej przypomina Merlina? Jeszcze bardzo dużo pracy a pomału zaczynam popadać w obłęd patrząc na ilość przewodów… I jak to jeszcze malować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 31 Października 2011 Autor Share Napisano 31 Października 2011 Dalsze prace nad wnętrzem kadłuba objęły przygotowanie luku akumulatora. W tym celu wyciąłem drzwi luku i wkleiłem od wewnątrz dopasowaną płytkę plastiku tak, by w widoku z zewnątrz powstał uskok. Następnie wyciąłem otwór luku i wywierciłem trzy otwory. Coraz więcej wewnętrznej konstrukcji kadłuba. Nierówności pozostałe po klejeniu z braku szpachlówki w płynie znikają pod bezbarwnym lakierem. Humbrol 135 nadaje się do tego celu doskonale. Mam pytanie: jakiego typu wyrzutnię flar miał Mk. VB? Czy taką, jak w Mk. I – II za fotelem skierowaną w dół, czy rewolwerową do góry jak w Mk. IX? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian70n Napisano 1 Listopada 2011 Share Napisano 1 Listopada 2011 Model pierwsza klasa. Zabrałem się za wypełnianie kadłuba. Wręgi wycinam z płytki 0,5 mm a kształt wnętrza kadłuba kopiuję tym przyborem: http://imageshack.us/photo/my-images/804/p1030649s.jpg Jak się nazywa ten przyrząd i gdzie go można kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 1 Listopada 2011 Share Napisano 1 Listopada 2011 Kawał pięknego modelu i to dosłownie. Przyjemnie się ogląda taką pracę, zwłaszcza, kiedy nie trzeba jej samemu robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klobukos Napisano 1 Listopada 2011 Share Napisano 1 Listopada 2011 Coś pięknego. Przy twoim, mój model wygląda jak... hmm, nie. Mój przy twoim w ogóle nie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 1 Listopada 2011 Autor Share Napisano 1 Listopada 2011 " http://imageshack.us/photo/my-images/804/p1030649s.jpg Jak się nazywa ten przyrząd i gdzie go można kupić? " Dla wszystkich zainteresowanych podaję, czego szukać. Jest w sklepach internetowych pod nazwą : Przyrząd do przenoszenia konturów. Wygooglacie raz - dwa Wybaczcie, że nie podam linka, ale byłaby to kryptoreklama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi