Mark666 Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Zaczynam nowy projekt. Jak napisałem powyżej jest to legendarny PUMPER. A oto co już powstało: Zacząłem od ramy, Do karoserii dołożyłem drewnianą ( tradycyjnie ) podłogę, oraz dorobiłem metalowe okucia , bo jakoś to biednie wyglądało. Okucia to paseczki blaszki offsetowej odpowiednio zagięte [imghttp://images43.fotosik.pl/1126/1053603c4d5e4b7bmed.jpg[/img] W międzyczasie " zrobiły" się koła Następnie na warsztat poszły szpule na węże wraz ze stelażem Ramie przybywa detali Chłodnica Fotek jest więcej , ale nie wrzucę dziś wszystkich bo się zrobi post tasiemiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Klimatyczna maszyna;] Nic o niej nie wiem,ale kibicuje bo prezentuje się elegancko. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 1 Października 2011 Autor Share Napisano 1 Października 2011 Przerobiony wydech-- rura wydechowa zastąpiona rurką aluminiową , bosak - odciąłem hak i plastykowy drzewiec zastąpiłem drewnianym patyczkiem. Drabiny oszlifowane pomalowane na aluminium Rama już w kolorze No i czas na silnik Wszystko osadzone już na ramie CDN... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 Witaj! Choć nie jestem fanem wozów strażackich to z chęcią będę oglądał relację z "placu boju" między Tobą a tym modelem Malowanie silnika jak i sam silnik bardzo mi się podoba, nie będę się rozpisywał na temat wszystkiego po kolei bo byłoby tu więcej "och" i "ach" niż w filmach dla dorosłych, więc napisze że wszystko wygląda bardzo dobrze a i sama szybkość prac nad modelem jest niczego sobie, no i co najważniejsze nie cierpi na tym jakość. No cóż, ja jestem pod wrażeniem i życzę powodzenia i bezproblemowej budowy modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 1 Października 2011 Autor Share Napisano 1 Października 2011 Witaj!Choć nie jestem fanem wozów strażackich to z chęcią będę oglądał relację z "placu boju" między Tobą a tym modelem Malowanie silnika jak i sam silnik bardzo mi się podoba, nie będę się rozpisywał na temat wszystkiego po kolei bo byłoby tu więcej "och" i "ach" niż w filmach dla dorosłych, więc napisze że wszystko wygląda bardzo dobrze a i sama szybkość prac nad modelem jest niczego sobie, no i co najważniejsze nie cierpi na tym jakość. No cóż, ja jestem pod wrażeniem i życzę powodzenia i bezproblemowej budowy modelu Nie dziękuję aby nie zapeszać. Zobaczymy jak to dalej pójdzie. Cieszę się że się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 4 Października 2011 Share Napisano 4 Października 2011 Cześć! Ciekawa maszyna i rzadki model. Prace też idą bardzo dobrze. Pozdrawiam i życze powodzenia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emilssi Napisano 4 Października 2011 Share Napisano 4 Października 2011 Bardzo ciekawy temat i co najważniejsze dobre wykonanie z niecierpliwością czekam na kolejne aktualizacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 10 Października 2011 Autor Share Napisano 10 Października 2011 Karoseria już w kolorze bazowym Zrobione elementy aluminiowe ( przetarte metalizerem Agama) i inne drobiazgi: Macie może fotki wnętrza kabiny ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 11 Października 2011 Share Napisano 11 Października 2011 Cześć Marek! Ładne postępy prac. Miałbym jednak dwie uwagi - pierwsza to taka, żeby zaszpachlować i/lub poszlifować topory, tak, żeby nie było na nich widać jamek skurczowych, a druga sprawa to prowadzenie przewodów hamulcowych na przedniej osi. Pomijając fakt, że idą prosto ze zbiornika do siłowników (może by tak dodać chociaż małą "czarną skrzyneczkę" po drodze?), to uważam, że powinny one być o wiele staranniej przymocowane. Często się widzi takie rozwiązanie, że przewód idzie po wewnętrznej stronie ramy, przechodzi przez ramę i tylko na odcinku rama-siłownik jest prowadzony przewodem elastycznym. W ten sposób jest lepsza szansa, że nic go nie przetrze, nie złapie/urwie itd. Swoją drogą, znaleźć dokumentację do tej maszyny-to brzmi jak bardzo ambitne zadanie! Życzę powodzenia w dalszej budowie i pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 11 Października 2011 Autor Share Napisano 11 Października 2011 Cześć Marek!Ładne postępy prac. Miałbym jednak dwie uwagi - pierwsza to taka, żeby zaszpachlować i/lub poszlifować topory, tak, żeby nie było na nich widać jamek skurczowych, a druga sprawa to prowadzenie przewodów hamulcowych na przedniej osi. Pomijając fakt, że idą prosto ze zbiornika do siłowników (może by tak dodać chociaż małą "czarną skrzyneczkę" po drodze?), to uważam, że powinny one być o wiele staranniej przymocowane. Często się widzi takie rozwiązanie, że przewód idzie po wewnętrznej stronie ramy, przechodzi przez ramę i tylko na odcinku rama-siłownik jest prowadzony przewodem elastycznym. W ten sposób jest lepsza szansa, że nic go nie przetrze, nie złapie/urwie itd. Swoją drogą, znaleźć dokumentację do tej maszyny-to brzmi jak bardzo ambitne zadanie! Życzę powodzenia w dalszej budowie i pozdrawiam! Paweł Cześć Co do toporów to masz rację , ale to tak jak kiedyś powiedział w/g Gazety Wyborczej " jeden z najlepszych modelarzy w Polsce" po którymś z konkursów modelarskich w kwestii pozostawienia " szwów " na częściach jego modelu : " zauważyłem dopiero po pomalowaniu" A co do instalacji pneumatycznej---- fakt że dokumentacja jest zerowa. W tym modelu nic się nie otwiera, kabina też nie jest unoszona, i tak po prawdzie pozwoliłem sobie na pewne uproszczenia bo nikt i tak nie zajrzy pod spód. Topory już poprawiam, dzięki za zwróconą uwagę i miłą opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 22 Października 2011 Autor Share Napisano 22 Października 2011 Witam . Ciągnie się to trochę , dziś kilka rzeczy już zrobionych taki jest oryginał ale to zmieniłem Jakoś udało mi się znależć zdjęcie wnętrz kabiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 23 Października 2011 Share Napisano 23 Października 2011 No szok normalnie, tylko przy tworzeniu blaszek z fakturą, trochę więcej cierpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 23 Października 2011 Autor Share Napisano 23 Października 2011 No szok normalnie, tylko przy tworzeniu blaszek z fakturą, trochę więcej cierpliwości. Dzięki. Te blaszki to pierwszy raz zastanawiam się czy nie lepsze są te od Kuchmodel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 25 Października 2011 Autor Share Napisano 25 Października 2011 Od dziś zacząłem testowanie hostingu fotek PXD.PL. Fotosik ostatnio mnie trochę wkurzył. Ale do rzeczy: Światła przód i tył Polakierowana karoseria lakierem bezb. Mała przymiarka... Węże wzbogaciły się o siatki zatrzymujące różne śmieci No i część węży -- ale to jeszcze nie wszystkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 25 Października 2011 Share Napisano 25 Października 2011 Pomysł ze sznurówkami jest bardzo dobry, chociaż te są ciut za szerokie. Myślę że te białe złożone na pół, prawie by mogły być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 25 Października 2011 Share Napisano 25 Października 2011 Nie no Marek detale w Twoim wykonaniu powalaja! Pierwsza klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 25 Października 2011 Autor Share Napisano 25 Października 2011 Pomysł ze sznurówkami jest bardzo dobry, chociaż te są ciut za szerokie. Myślę że te białe złożone na pół, prawie by mogły być. Przemek ale to są prawdziwe węże a te białe to zwykła tasiemka. Jestem na poziomie poszukiwania płaskich sznurówek, moje trampki już ich nie mają za sokole oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 25 Października 2011 Autor Share Napisano 25 Października 2011 Nie no Marek detale w Twoim wykonaniu powalaja! Pierwsza klasa. Oj tam, oj tam Dzięki tomeka6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 27 Października 2011 Autor Share Napisano 27 Października 2011 Powoli przybywa elementów wyposażenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 Hej! Chciałbym napisać coś konstruktywnego, coś może doradzić, ale wszystko jest tak dobrze zrobione że jestem zmuszony znowu napisać jedynie że robisz super robotę. Strasznie mi się podoba twoje wykonanie tego modelu. Pozdrawiam i powodzenia w dalszej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 27 Października 2011 Autor Share Napisano 27 Października 2011 Hej!Chciałbym napisać coś konstruktywnego, coś może doradzić, ale wszystko jest tak dobrze zrobione że jestem zmuszony znowu napisać jedynie że robisz super robotę. Strasznie mi się podoba twoje wykonanie tego modelu. Pozdrawiam i powodzenia w dalszej pracy Dzięki. Krzychu 126 no nie trać nadzieji--- do końca jeszcze daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 Jest śliczny, ale te węże z rolek są zbyt błyszczące i nierealistycznie leżą - ja bym polecał je pomalować na ciemnoszaro, a może zrobić z innego materiału - jakiś sznur gumowy albo coś takiego. Jeszcze raz gratuluję świetnej roboty, życzę powodzenia w dalszych pracach i miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 Ja jak zwykle się powtórzę. Wszystko jak zawsze super wygląda i czekam na kolejne aktualizacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 28 Października 2011 Autor Share Napisano 28 Października 2011 Kolejne elementy przybywają. Skleiłem już podwozie z karoserią Drabiny wraz z bosakiem Zabieram się za wnętrze Trochę spanachane fotele No i całość , zostały jeszcze koguty Uzupełniłem brakujące węże Lewarek skrzyni biegów No prawie,prawie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 29 Października 2011 Share Napisano 29 Października 2011 Fantastycznie to wygląda Nie mogę się doczekać końca! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi