GeraltofPoland Napisano 7 Października 2011 Share Napisano 7 Października 2011 Witam z kolejnym pytaniem, które brzmi: czy warto inwestować w pigmenty nie mając aero? Obawiam się bowiem, że gdybym po nałożeniu chciał je utrwalić lakierem lub w jakiś inny sposób pędzel ściągnął by je z powierzchni modelu i praca poszłaby się... na marne, znaczy . Chciałbym wiedzieć, jakie jest wasze zdanie na ten temat, czy są jakieś sposoby na uniknięcie efektu, którego się obawiam i czy warto w ogóle próbować (choć podobno o wszystkim najlepiej się przekonać na własnej skórze), bo niezbyt mi się uśmiecha kupowanie pigmentów za kilkanaście złociszy tylko po to, aby nie móc ich używać. Pod tą kwestię można podpiąć też weatheringowe zestawy Tamiyi, bo nad nimi też się zastanawiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 7 Października 2011 Share Napisano 7 Października 2011 Po jakie licho tobie aero do pigmentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Października 2011 Share Napisano 7 Października 2011 Pigmenty na modelu można zostawić bez utrwalania ale wtedy zero dotykania łapkami ,niektórzy utrwalają benzyną do zapalniczek i white spiritem ,ja robię to specyfikiem Miga : http://exito.sklep.pl/pl/p/MIG-P249-Pigment-Fixer/3391 I nie nie aplikuję go aero /pewnie można/ tylko pędzelkiem i wcale nie sciąga się z modelu .\robię to w ten sposób ,że większym pędzlem aplikuję wkraplam Fixer na obszar pokryty pigmentami po wyschnięciu efekty super. Ostatnio próbowałem aplikować pigment rozpuszczony w Fixerze ,aero efekt też ciekawy ale nie tak jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 7 Października 2011 Autor Share Napisano 7 Października 2011 Widzę, że źle mnie zrozumieliście- nie chodzi mi o aplikowanie pigmentu aero, ale utrwalanie go. Tak więc, jeśli za pomocą pędzelka nałożę pigment na warstwę matowego lakieru a następnie delikatnie zwilżę go white spiritem, to nie będzie mi odpadał z czasem z modelu ani nic innego nie powinno się dziać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Października 2011 Share Napisano 7 Października 2011 ...,niektórzy utrwalają benzynądo zapalniczek i white spiritem ,ja robię to specyfikiem Miga : http://exito.sklep.pl/pl/p/MIG-P249-Pigment-Fixer/3391 I nie aplikuję go aero /pewnie można/ tylko pędzelkiem i wcale nie sciąga się z modelu .\robię to w ten sposób ,że większym pędzlem aplikuję wkraplam Fixer na obszar pokryty pigmentami po wyschnięciu efekty super... Nie czytasz ze zrozumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 7 Października 2011 Autor Share Napisano 7 Października 2011 Nie czytasz ze zrozumieniem Czemu tak myślisz? Jeśli chodzi o pytanie Tak więc, jeśli za pomocą pędzelka nałożę pigment na warstwę matowego lakieru a następnie delikatnie zwilżę go white spiritem, to nie będzie mi odpadał z czasem z modelu ani nic innego nie powinno się dziać? to po prostu chciałem się upewnić, czy właściwie cię zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 8 Października 2011 Share Napisano 8 Października 2011 Nie wiem czy po Spirycie nie będzie się wycierał/bo nie stosuje tego specyfiku/ ,napewno nie odpadnie . Po Fixerze Miga możesz brać w łapki nic się nie wyciera nie mówiąc o odpadaniu, bardzo dobry środek który mogę z czystym sumieniem polecić. ps.dobrze zrozumiałeś metodę nakładania pędzelkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
liec Napisano 8 Października 2011 Share Napisano 8 Października 2011 Takiego fixera można tanio kupić w artystycznym pod nazwą fiksatywa. Oba specyfiki mają podobne właściwości, różnią się znacznie tylko ceną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 8 Października 2011 Autor Share Napisano 8 Października 2011 No to fajnie, że się rozumiemy i że zawsze mogę liczyć na pomoc bardziej doświadczonych kolegów. Myślę, że na początek spróbuję z white spiritem, bo fixer trochę kosztuje, a spirit jest tańszy i zawsze jest pod ręką. Takiego fixera można tanio kupić w artystycznym pod nazwą fiksatywa. Oba specyfiki mają podobne właściwości, różnią się znacznie tylko ceną Jeśli będę w sklepie plastycznym to na pewno ją kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 8 Października 2011 Share Napisano 8 Października 2011 a gdzie kupujecie ten White Spirit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 8 Października 2011 Autor Share Napisano 8 Października 2011 a gdzie kupujecie ten White Spirit W sklepie dla plastyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 8 Października 2011 Share Napisano 8 Października 2011 Po nałożeniu Fixera dobrze od razu model suszyć intensywnie suszarką - inaczej w miarę wysychania Fixera tworzyć się będą błyszczące plamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 8 Października 2011 Share Napisano 8 Października 2011 Z fiksatywami z plastycznego też jednak warto uważać: http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=76&t=17126&p=213427&hilit=fiksatywa#p213427 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 8 Października 2011 Share Napisano 8 Października 2011 Różnica w cenie jest kolosalna a włąściwości takie same http://hergon.pl/sklep/media-inne/medium-nr-063-charcoal-fixative-75-ml http://www.jadarhobby.pl/mig-p249-pigment-fixer-p-14588.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kugelblitz Napisano 8 Października 2011 Share Napisano 8 Października 2011 Różnica w cenie jest kolosalna a włąściwości takie same Ciekawe. Testowałeś osobiście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 9 Października 2011 Share Napisano 9 Października 2011 Nie ale to takie same specyfiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Tu jest, chyba, przydatny artykuł autorstwa najlepszego (według mnie) polskiego modelarza Pana Andrzeja Ziobera. http://www.modelarstworedukcyjne.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=202:tensocrom-medium-w-roli-utrwalacza-suchych-pasteli-i-pigmentow&catid=37:techniki-modelarskie&Itemid=60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi