Artek82 Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Dzisiaj chciałem pokazać Mi-2 Lotniczego Pogotowia Ratunkowego SP-SXH, który w 2001 roku przebywał na służbie w Bydgoszczy. Poniżej fotka oryginału z tamtego okresu Model to Intechowska siedem dwójka, klejona w 2002 roku. Malowany natryskowo na biało, pozostałe kolory to Humbrole pędzlowane ręcznie. Kalkomanie kombinowane z kalkotekstu i zestawu Aster do Po-2 wersji sanitarnej Ogólnie mam wrażenie że modele czajników z Intecha są jakieś wąskie i chudawe, czeski odpowiednik pakowany przez Ariex Pro Model w tej skali prezentuje się lepiej. Niestety oryginał SP-SXH został przemalowany w nowsze barwy żółto-czerwone w 2003 roku, a w chwili obecnej czeka na kupca w bazie LPRu. W planach mam jeszcze wykonanie dwóch sanitarnych Mi-2: SP-ZXP w starym malowaniu i SP-WXM w ostatnim malowaniu LPR, a także zakup nowego Mi-2 z HB Zapraszam do fotek: Dziękuje za uwagę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Piekny - milo popatrzec na egzemplarz sprzed "globalnego zazolcenia". ;) Barkas karetka to chyba skala 1:87? Gdybys mial taki w 1:72 to DOPIERO bylby unikat... Pozdrawiam i gratuluje Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Brawo za tematykę! Jeśli chodzi o model to czysty, złożony wg. instrukcji, ale niczym nie zaskakuje, bardzo razi brak szpachli na łączeniach niektórych elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Witam Spasowanie połówek kadłuba, szpachlowanie, ogólna obróbka i malowanie słabsze niż w poprzednich pracach, ale i tak miło zobaczyć polską dwójkę LPR-u. Czy oprócz pokazywania kolejnych odkurzonych "pułkowników" działasz obecnie nad jakimś modelem ? Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 10 Października 2011 Autor Share Napisano 10 Października 2011 Barkas karetka to chyba skala 1:87? Gdybys mial taki w 1:72 to DOPIERO bylby unikat... Tak ten Barkas to skala 1/87 w 1/72 nie spotkałem Co do wykonania, to jest "pułkownik" jak to kornik ujął z czasów klejenia modeli bez bawienia się w szpachlę Obecnie z braku czasu i innych obowiązków, rzadko zasiadam na warsztacie, raczej z doskoku, ale mam zamiar zadebiutować z warsztatem może nawet w tym tygodniu. Oczywiście liczę na pomoc i rady "starej gwardii" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Fajny "czajnik" gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 11 Października 2011 Share Napisano 11 Października 2011 Artur, a bylbys w stanie spojrzec na spod tego Barkasa i podac, co to za firma robila? Napis powinien byc na spodzie modelu. Bo jednak (patrzac po kolach, ale i burtach) mam podejrzenia caly czas, ze to stary RUCHowski 1:72... te niemieckie modele z tamtych serii moga miec innego producenta podanego. Oryginal byl wysokosci doroslego czlowieka (moze nawet nizszy). Nigdy nie widzialem Barkasa stojacego obok Mi-2 wiec ciezko mi powiedziec, czy to zestawienie na zdjeciu jest w jednej skali, czy nie... I jeszcze pytanie - przerabiales tego Barkasa, czy to byla sanitarka od nowosci? Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 12 Października 2011 Autor Share Napisano 12 Października 2011 Nie ma problemu, sprawdzę, ale wydaje mi się że to nie jest RUCHowski, bo jest całkiem dokładny, a z naszych RUCHowskich miniaturek to chyba tylko autobusy Autosan i Jelcz Mex, Żuk i ewentualnie Stary były całkiem do przyjęcia. Nawet nie wiem czy RUCH robił Barkasa były NYSO podobne autka Tego Barkasa kupiłem w takim pudełeczku jak akwarium z nalepioną sygnaturką, także to raczej skala 1/87 i jest to przeróbka na karetkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 12 Października 2011 Autor Share Napisano 12 Października 2011 Barkas na spodzie nie ma żadnej sygnaturki, ale to będzie kolejkowa skala 1/87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 Dzieki Artur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uszu Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 Fajny modelik, fajniejsze jest nowe malowanie dla mnie. PS.A gdzie kupiłeś karetkę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi