Skocz do zawartości

Sturmtiger AFV 1:35

wojtas

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 85
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Żeby nie było tak słodko:

- odwrotnie wklejone osłony tłumików,

- osłony boczne - zły kąt nachylenia i nie taki kształt w przekroju.

Osłony tłumików są wklejone jak najbardziej prawidłowo. Jeżeli mówimy o półokrągłych blachach osłaniających rury wydechowe na tylnej płycie wanny.

-kąt nachylenia osłon bocznych powinien wynosić 30 stopni co narzuca ich kształt. Szerokość w oryginale między najdalej wysuniętą częścią a boczną ścianą wanny wynosi 280 mm. Trudno mi ocenić po zdjęciu jaki jest u Ciebie kąt. Tym bardziej że nie są fabryczne ale zużyte w boju

Jest tak-instrukcja jak i monografie pisza o ustawieniu wyciec na oslonach na zewnatrz pojazdu.Ale zdjecia,nie ma ich wiele na podstawie ktorych mozna byc pewnym pokazuja wycieciami do siebie.W wiekszosci oslon brak lub sa tak zdemolowane ze ciezko powiedziec.

Witam. Wojtas Tiger l to mój ulubiony czołg. Mam setki jego zdjęć, ale nigdy nie spotkałem się z wycięciami skierowanymi do środka.

IMG_0014b.jpg

IMG_0018b.jpg

Poza tym jest to wycięcie technologicznie uzasadnione. W początkowych modelach przez to wycięcie przechodziła rura będąca chwytnią powietrza dla filtrow powietrza typu "feifel". Z czasem z filtrów zrezygnowano a wycięcia pozostały do końca produkcji.

Już bez przesady z tymi osłonami, jest masa zdjęc tygrysów z całymi i zdrowymi osłonami. Za to ostatnie zdjecia wrzucone przez Roberta dobrze pokazuja co jest nie tak u Ciebie z blotnikami, powinny byc do końca kadłuba i ten boczny trójkacik zamykający blotnik jest u Ciebie za mały i ma troche inny kształt ; )

Już bez przesady z tymi osłonami, jest masa zdjęc tygrysów z całymi i zdrowymi osłonami.

Zgadza się Tomek

Co do osłon bocznych;

SideSkirts1.jpg

SideSkirts4.jpg

I jeszcze powrót do chwytu powietrza do filtra będącego przyczyną wycięcia w osłonie

Feifel6.jpg

Teraz Wojtas masz zagwozdkę co dalej z osłonami.. Może jakieś blachy abera czy eduarda? Osobiście bym się pokusił o poprawienie tych co zrobiłeś.

Hej.

Witam. Wojtas Tiger l to mój ulubiony czołg. Mam setki jego zdjęć, ale nigdy nie spotkałem się z wycięciami skierowanymi do środka.

IMG_0014b.jpg

IMG_0018b.jpg

Poza tym jest to wycięcie technologicznie uzasadnione. W początkowych modelach przez to wycięcie przechodziła rura będąca chwytnią powietrza dla filtrow powietrza typu "feifel". Z czasem z filtrów zrezygnowano a wycięcia pozostały do końca produkcji.

To jest zdjecie Sturmtigera a dokladnie prototypu z Kubinki

Untitled6.jpg

Mozna jeszcze zrozumiec ze zlozyli go z czego mieli nie zwazajac na szczegoly.

A tu zdjecie zniszczonego pojazdu

Untitled5.jpg

Wydaje sie ze widac wyciecie do srodka,tam raczej nie bylo ingerencji majstrow.

Coz zostaje robic jak p.Trojca i p.Ledwoch wykreslili.

Co do blotnikow sie nowe zrobi a oslony zrobione tylko ...

Hej.I sie zaczelo najlepsze-to co tygryski lubia najbardziej.Co do poprzednich postow ,po bezowocnych probach wygiecia pozadanych katow blotnikow zrezygnowalem i przeprosilem sie do zestawowych.Mialem sporo zalewania szpar powstalych po przyklejeniu tychze-Mr. Surfa jest .

Uwaga -zdjecia nie przeklamuja kolorow-prosze nie regulowac odbiornikow-sa dosc oczojebne.Wszystkie kolory staralem sie domieszac tak zeby byly za jasne.yMam nadzieje zgasic je.Jest to moja pierwsza tak odwazna proba w malunkach.Czy zbyt odwazna-zobaczymy.

Aha gorny zolty i dolny to ten sam kolor.

IMGP3986.jpg

IMGP3985.jpg

IMGP3984.jpg

IMGP3983.jpg

IMGP3982.jpg

IMGP3981.jpg

IMGP3980.jpg

IMGP3979.jpg

Pozdrawiam.

Powiem tak - kamo tak skuteczne, że ledwo widzę bryłę i jej elementy. Uczucia mam mieszane, ale poczekam aż trochę poużywasz sobie z washem i olejami, bo nawet badzo ciekawie to sie może skończyć.

Dumo ale co jest fuj? Jest kilka miejsc gdzie na przejsciu gelba widac dwa nastepne kolory ale wydaje mi sie ze to zniknie.Technicznie to sie zgodze ale reszta robiona wg monografi i zdjec.

P.S.Jak bedziemy sobie pisac blee lub fuj bez konkretow to cienko to widze...

Jak dla mnie to jest ładnie i wydaje mi się że ten efekt jest spowodowany przez wykonanie zdjęcia. No i faktycznie po następnych zabiegach może jeszcze lepiej wyglądać.

Podeślij jakąś fotke, nie mam przekonania co do kolorów, zieleń za jasna, brąz krwawo czerwony, ciapki za duże i widać że malowane pędzlem, trzeba było zrobić szablon i aerkiem popryskać.

Nie to że się czepiam ale dziwnie to wygląda jak na razie.

Sorry jestem leniem i pedzla nie uzywam.No poza kreskami.Calosc jest z aero.Ale o to chodzi zeby to wygladalo dziwnie.Zielen to oliwka rozjasniona,braz to prawie czerwony...Ale co tam.Zeby nie bylo ze sie wzoruje-ale dosc podobny schemat malowania i wydaje mi sie metody duzo bardziej radykalne.

http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=11108&hilit=sturmtiger&start=90

Jest to moja pierwsza tak odwazna proba w malunkach.

Przyznam szczerze że nawet bardzo odważna Jak na razie nie widzi mi się to malowanie. Ale poczekajmy na efekt końcowy. Już nie jedno zdziwiło mnie w modelarstwie. 3mam kciuki za pozytywny koniec eksperymentu

Ale Jacka kamuflaż ma dobre kolory a u Ciebie są dziwne głównie o to chodzi. Chyba że nałożysz mocny filtr i to zaniknie jakoś się zgra.