filipsg Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 Witam. Stwierdziłem że do potrenowania wszystkich technik modelarskich będzie jakiś maluch w 1:72. Wybór padł na SU-100 z UM-a. No i już chyba zdążyłem go spaprać przy robieniu faktury odlewu. Najpierw próbowałem szpachlą, potem próbowałem ją zlikwidować wieloma sposobami (papier ścierny, zmywacz do paznokci, rozpuszczalnik) potem trochę popróbowałem z nitro. Nie wiem co o tym sądzić Jakość zdjęć niestety lepsza nie będzie, bo tymczasowo lepszym sprzętem nie dysponuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 Daj jednolite tło, zdjęcia wyjdą o wiele lepiej. Więcej puki co nie widać. Wszystkie zdjęcia nie ostre. staraj się robić z dalsza a potem wycinać (sam to przeprabiałem). Nitro nie rozpuściło Ci plastiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 Płyty były walcowane (czyli gładkie) jedyny odlewany element to jarzmo. Daj leprze zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okaz1981 Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 z tego co pamiętam w tym modelu jarzmo już miało fabryczną fakturę stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 14 Października 2011 Autor Share Napisano 14 Października 2011 spróbowałem wszystkiego co mi przyszło do głowy z aparatem: Hmm, myślałem że SU było w całości odlewane, tak jak T-34 na którym jest zbudowane Nitro najpierw zżarło szpachlę na plastiku więc sam plastik zbytnio nie ucierpiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 Zobcz czy msz symbol kwiatka na aparacie. To jest makro do zdjęć z bliska. Powinny być trochę lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 Hmm, myślałem że SU było w całości odlewane, tak jak T-34 na którym jest zbudowane t-34 też nie był odlewany tylko robiony spawany z płyt walcowanych . Tylko wieża była odlewana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 15 Października 2011 Share Napisano 15 Października 2011 Proponuję przeczytać wątek Reggyego o fotografowaniu modeli. Na początek wystarczy żeby były ostre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 15 Października 2011 Share Napisano 15 Października 2011 Albo wizyta u okulisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 16 Października 2011 Share Napisano 16 Października 2011 zanim zabierzesz się do pracy byłoby dobrze sprawdzać, jak naprawdę produkowane były pojazdy, któe masz zamiar odtworzyć. można zaoszczędzić sporo czasu, wysiłku i pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 18 Października 2011 Autor Share Napisano 18 Października 2011 Trochę poeksperymentowałem i zrobiłem nowe zdjęcia: I dzięki że mi powiedzieliście o tej fakturze, lepiej późno niż wcale powolutku likwiduje fakturę, ale się boję co z tego będzie po malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 18 Października 2011 Share Napisano 18 Października 2011 Trochę lepiej. Weź teraz je przytnij w jakimś programie do obróbki zdjęć np. Picassa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 19 Października 2011 Share Napisano 19 Października 2011 Pooglądaj sobie zdjęcia SU-100 - na pewno nie zaszkodzi i poszukaj opcji macro w aparacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 17 Listopada 2011 Autor Share Napisano 17 Listopada 2011 Po zakończeniu remontu kontynuowałem robotę :-) starłem tyle mojej pożal się Boże ,,faktury odlewu", skleiłem wszystkie większe i mniejsze pierdoły na pancerzu i zrobiłem pierwsze malowanko. Te kreski na przednim (i chyba nie tylko przednim) pancerzu to pozostałości po szpachli, no ale więcej już nie mogłem zrobić :-/ Pozostałości po pędzlu, czyli włosy które wypadły, będą oczywiście usunięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 No w porównaniu z tym co było. Duży postęp ze zdjęciami. Idź jeszcze do plastycznego i kup za 2,50 czarny bristol i będzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Hmm.. no muszę cię trochę zmartwić. Otóż przeskoczyłeś znacząco etap budowy modelu i pokazujesz już pomalowany. Otóż jest kilka niedoróbek, które mogłeś jeszcze poprawić przed malowaniem. Np. niedoszlifowana krawędź jarzma działa - górna jak i boczna, widać szew na tym uchwycie (czy co to tam jest) z boku obok włazu, zdaje się że jakaś szpara na przodzie gdzie błotnik się schodzi z kałubem tuż nad kołem. Trzeba też przetkać te zamalowane otwory w kratce. Na przyszłość przed malowaniem wrzuć zdjęcia i poczekaj, może ktoś coś jeszcze wyłapie i da się poprawić. Jako że malujesz pędzlem i skala nie moja nie będę się wypowiadał na temat malowania (bo to by było nie fair - ja pracuję z 1:35). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Masz rację Krzysiek, nie zauważyłem błędów na jarzmie. Co do kratek to może być cięzko na początku. Maluje z tego co się orientuję pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 17 Listopada 2011 Autor Share Napisano 17 Listopada 2011 Po prostu mój ,,pierwszoliniowy" aparat właśnie wrócił z wypożyczenia i takie zdjęcia to nawet bez makro robi ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 17 Listopada 2011 Autor Share Napisano 17 Listopada 2011 Plamy w kratce to nie farba, tylko nadmiar CA. Niestety, o wiele za dużo nałożyłem. macie rację, jarzmo do poprawy> Tej szpary na przodzie o której wspominasz nie mogę znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 To niekoniecznie musi być szpara - może tylko niedomalowane miejsce. Ciężko mi stwierdzić bo nie widzę za dobrze. Na trzecim zdjęciu tuż nad przednią osią. To może być taka konstrukcja a ze względu na to że jest innego koloru niż reszta może powodować taki odbiór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Krzyśkowi chodzi chyba o to Zbiorniki nie są wyszlifowane. Jarzmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 18 Listopada 2011 Autor Share Napisano 18 Listopada 2011 A, to jest niedomalowane. Od jutra biorę się za poprawianie wszystkich pokazanych przez Was błędów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 Nie usunięte, ślady łączenia form, nie da się usunąć farbą. Tak samo jak farbą nie zastąpisz papieru ściernego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 18 Listopada 2011 Autor Share Napisano 18 Listopada 2011 Wiem, dlatego będę ścierał. To było dopiero wstępne malowanie, które miało mi uwidocznić wszystkie miejsca do poprawki. Takie jedno pytanie techniczne: co do zbiorników, chodzi Ci o to że są poszczerbione na brzegach czy te brzegi trzeba ściąć aż to dna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi