Skocz do zawartości

SU-100 Unimodels 1:72

filipsg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Stwierdziłem że do potrenowania wszystkich technik modelarskich będzie jakiś maluch w 1:72.

346_rn.jpg

Wybór padł na SU-100 z UM-a.

11138.jpg 11137.jpg

11136.jpg

No i już chyba zdążyłem go spaprać przy robieniu faktury odlewu. Najpierw próbowałem szpachlą, potem próbowałem ją zlikwidować wieloma sposobami (papier ścierny, zmywacz do paznokci, rozpuszczalnik) potem trochę popróbowałem z nitro. Nie wiem co o tym sądzić

Jakość zdjęć niestety lepsza nie będzie, bo tymczasowo lepszym sprzętem nie dysponuję.

Daj jednolite tło, zdjęcia wyjdą o wiele lepiej. Więcej puki co nie widać. Wszystkie zdjęcia nie ostre. staraj się robić z dalsza a potem wycinać (sam to przeprabiałem).

Nitro nie rozpuściło Ci plastiku?

Hmm, myślałem że SU było w całości odlewane, tak jak T-34 na którym jest zbudowane

t-34 też nie był odlewany tylko robiony spawany z płyt walcowanych .

Tylko wieża była odlewana.

zanim zabierzesz się do pracy byłoby dobrze sprawdzać, jak naprawdę produkowane były pojazdy, któe masz zamiar odtworzyć. można zaoszczędzić sporo czasu, wysiłku i pieniędzy.

• 4 weeks later...

Po zakończeniu remontu kontynuowałem robotę :-) starłem tyle mojej pożal się Boże ,,faktury odlewu", skleiłem wszystkie większe i mniejsze pierdoły na pancerzu i zrobiłem pierwsze malowanko. Te kreski na przednim (i chyba nie tylko przednim) pancerzu to pozostałości po szpachli, no ale więcej już nie mogłem zrobić :-/

Pozostałości po pędzlu, czyli włosy które wypadły, będą oczywiście usunięte.

DSC00003-1.jpg DSC00004-1.jpg DSC00006.jpg DSC00007.jpg DSC00008.jpg DSC00005.jpg

No w porównaniu z tym co było. Duży postęp ze zdjęciami. Idź jeszcze do plastycznego i kup za 2,50 czarny bristol i będzie super.

Hmm.. no muszę cię trochę zmartwić. Otóż przeskoczyłeś znacząco etap budowy modelu i pokazujesz już pomalowany. Otóż jest kilka niedoróbek, które mogłeś jeszcze poprawić przed malowaniem. Np. niedoszlifowana krawędź jarzma działa - górna jak i boczna, widać szew na tym uchwycie (czy co to tam jest) z boku obok włazu, zdaje się że jakaś szpara na przodzie gdzie błotnik się schodzi z kałubem tuż nad kołem. Trzeba też przetkać te zamalowane otwory w kratce. Na przyszłość przed malowaniem wrzuć zdjęcia i poczekaj, może ktoś coś jeszcze wyłapie i da się poprawić. Jako że malujesz pędzlem i skala nie moja nie będę się wypowiadał na temat malowania (bo to by było nie fair - ja pracuję z 1:35).

Masz rację Krzysiek, nie zauważyłem błędów na jarzmie.

Co do kratek to może być cięzko na początku. Maluje z tego co się orientuję pędzlem.

To niekoniecznie musi być szpara - może tylko niedomalowane miejsce. Ciężko mi stwierdzić bo nie widzę za dobrze. Na trzecim zdjęciu tuż nad przednią osią. To może być taka konstrukcja a ze względu na to że jest innego koloru niż reszta może powodować taki odbiór.

Wiem, dlatego będę ścierał. To było dopiero wstępne malowanie, które miało mi uwidocznić wszystkie miejsca do poprawki.

Takie jedno pytanie techniczne: co do zbiorników, chodzi Ci o to że są poszczerbione na brzegach czy te brzegi trzeba ściąć aż to dna?