JETO Napisano 26 Października 2011 Share Napisano 26 Października 2011 Witam wszystkich. Chciałbym zaprezentować pierwszy z moich modeli w skali 1:72. ITALERI F4U-4 Corsair prosto z pudła. Zmienione jedynie działka wykonane z igieł lekarskich. Model w oznakowaniu MARINES VMA-323. Przyjemnego oglądania ;) Dziękuję Wszystkim za oglądanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Października 2011 Share Napisano 26 Października 2011 Całkiem całkiem, jest jednak kilka ale styrałeś go trochę za mocno, dodatkowo w złych miejscach (wytarte na klapach, a powino być wytarte za krawędzią natarcia. Konfiguracja 2 bomby + zbiornik nie występowała. Występowała 1 bomba + zbiornik. Nie jestem też pewien czy dobry jest kolor kołpaków kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 Niedawno prowadziliśmy mini-projekt grupowy dotyczący Corsaira: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=86&t=27386. Szkoda że kolega nie dołączył, z pewnością bylibyśmy pomocni! Obicia nie dość że przesadzone w ilości (U4 były z reguły bardzo zadbane!), to w kompletnie przypadkowych miejscach, nie mających nic wspólnego z prawdziwym samolotem. Na lotkach i na krawędzi spływu skrzydeł nawet w najbardziej zniszczonych samolotach nie ma takich obic, bo są to delikatne miejsca, traktowane z ostroznością, po których nie można chodzić. Albo na ramkach owiewki kabiny mamy sporo obić, a na prowadnicy odsuwania kabiny ich nie ma, a przecież to zdecydowanie bardziej narażone miejsce na obtarcia. O tym, że spora część płata była kryta płótnem i nie mogło tam być obić nie wspominając. F4U-4 nie miały zbyt skomplikowanego malowania, bo były kryte jednolicie farbą GLOSSY sea blue, czyli farbą błyszczącą a model jest potraktowany głębokim matem. Na obrzeżach kalki widać film, szczególnie to razi na gwiazdach kadłubowych. Cyfra "6" na kadłubie powinna być w innym miejscu (obok gwiazdy). Instrukcja wprowadza w błąd, ale art na pudełku jest prawidłowy. Nie jestem przekonany też do widocznego stopnia do wchodzenia. W tej wersji samolotu była to "dziura" w klapie i wchodziło się tak: Na plus mogę zanotować ciekawą aranżację zdjęć. Jak na początkującego model jest OK, ale dla średnio zaawansowanego... mógłby byc lepszy! Przy kolejnych modelach sugeruję aby obejrzeć więcej zdjęć archiwalnych i wzorować się na nich przy wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 28 Października 2011 Share Napisano 28 Października 2011 Rzeczowe błędy wymienione przez kolegów są , ale... Odbiór czysto artystyczny , wizualny pracy + zdjęcia bardzo dobre ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Model FAN Napisano 29 Października 2011 Share Napisano 29 Października 2011 To ja jeszcze zapytam pokład lotniskowca kupiłeś czy sam robiłeś. Napisz jak kupiłeś gdzie, a jak sam robiłeś to jak. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 29 Października 2011 Share Napisano 29 Października 2011 Styrany jak czolg,ale te zdjecia... Bardzo klimatyczne.Podoba sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 29 Października 2011 Autor Share Napisano 29 Października 2011 Witam. Z tymi obcierkami to faktycznie przesadziłem i za bardzo nie miałem pojęcia gdzie miały się znajdować bo robiłem je pierwszy raz na samolocie. Stwierdzenie WOJTASA jest bardzo trafne bo głównie zajmuję się współczesną pancerką a ten model to dopiero mój 4 samolot i pierwszy w tak małej skali. Co do błędów rzeczowych to za bardzo zawierzyłem instrukcji Italeri i stąd ten stopień oraz konfiguracja uzbrojenia. Modelu już zmieniać nie będę bo jako pancerniakowi podoba mi się jego urok, ale w szafie już leży drugi Corser tym razem z Academy i tego już wykonam wedle wskazówek bardziej doświadczonych kolegów z forum . Pokład lotniskowca wygrzebałem w internecie w dużej rozdzielczości i w skali 1:72. Wydrukowałem na kredowym papierze i nakleiłem na grubej tekturce. Na zdjęciach to znośnie wygląda. Oto te pokłady. Może się komuś przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 29 Października 2011 Share Napisano 29 Października 2011 Szkoda, że nie zamieściłeś swojego Corsaira trochę wcześniej to "podwędziłbym" Twój pomysł z wydrukowaniem pokładu przy swoim Helldiverze Przy następnym samolocie załóż warsztat na forum bo potencjał jest Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Model FAN Napisano 29 Października 2011 Share Napisano 29 Października 2011 Fajny patent z tymi pokładami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 29 Października 2011 Share Napisano 29 Października 2011 Jeto, stąd pobrałeś te pokłady? : http://plastimodelismodioramaskitseafins.blogspot.com/2010_09_01_archive.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 29 Października 2011 Autor Share Napisano 29 Października 2011 Pokłady pobrałem z graficznej przeglądarki Google. Ale prawdopodobnie źródłem pochodzenia jest właśnie ta strona. Stronka jest cudna. Już teraz będę wiedział skąd wziąć pokład jak kiedyś będę składał F-14 Wielkie dzięki Crustian . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi