czak45 Napisano 28 Października 2011 Share Napisano 28 Października 2011 Jagpanthera przerabiana z wersji MID na LATE. Zestaw Trumpetera plus blachy Voyagera. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Października 2011 Share Napisano 28 Października 2011 O kolejny model z dużą ilością blacharki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 20 Listopada 2011 Autor Share Napisano 20 Listopada 2011 Wydaje mi się, iż musiałem wytłumaczyć jakoś oberwaną prawą listwe mocującą osłony boczne. Zrobiłem więc dwa trafienia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Czym robiłeś trafienia? Zgaduję, że rozgrzanym śrubokrętem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 20 Listopada 2011 Autor Share Napisano 20 Listopada 2011 Trafienia tak samo jak w tym projekcie http://modelarstwo2008.eu.interia.pl/galerie%20modeli/kw2/galeria%20kw2.html robiłem rozgrzanym wiertłem. Drugą stronę wiertełka zaokrągliłem papierem ściernym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Aha. Kiedyś też próbowałem robić tego typu ślady przy użyciu rozgrzanego śrubokręta i wyszło podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 20 Listopada 2011 Autor Share Napisano 20 Listopada 2011 Prosta i przyjemne w wykonaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Ważne tylko, żeby kontrolować i poćwiczyć na złomie, bo można "przebić" pancerz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 25 Listopada 2011 Autor Share Napisano 25 Listopada 2011 Model pomalowany bazową (żółtą) Blaszki (grille) firmy Voyager są bardzo fajne-delikatne i "prawdziwe" Po przyklejeniu ich do pojazdu wciskam je trochę końcówka pędzla tak aby wyglądały na "wydeptane" Pierwszy raz zrobiłem też dwa uchwyty na narzędzia właśnie z w.w. blaszek. No i taki prawie max zoom. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 8 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2011 I chyba najpiękniejszy model z całej czwórki. Zabieg takie same jak w pozostałych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Mnie tam wszystkie się podobaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Zrób coś z filmem kalek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 9 Grudnia 2011 Share Napisano 9 Grudnia 2011 Lecisz z nimi jak fabryka lecisz szybko, ale jak ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 14 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2011 Dzięki. Z filmem kalek już nic nie zrobię. Dałem lakier pod spód i na wierzch. Dałem też zmiękczacz do kalek. I wyszło jak widać. Pojazd pokryłem PIGMENTEM Patynator Agamy nazwa Ziemia + woda. Po wyschnięciu pozmywałem i powycierałem go trochę, a może nawet w większości. Teraz chciałbym to utrwalić Fixerem Miga, ale mam pewne wątpliwości bo testowałem i widzę, że ten Fixer to tak słabo utrwala. Może trzeba poczekać odpowiednio długo, aż wyschnie. Jakie są wasze doświadczenia. Zdjęcia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 Mi fixer migowski (ten z niebieską nalepką) utrwala tak że już nic z pigmentami sie nie zrobi. Schnie ładnych parę godzin. Jednak przy Pz.kpfw.II po potraktowaniu nim pigmentów one prawie całkowicie zniknęły. Wcześniej nie miałem tego na taką skalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 pamiętaj, że fixer zmienia kolor pigmentów - znacznie je przyciemnia. duża ilość fixera może też zmyć pigment jeśli mocno się macha pędzlem. niezłą metodą jest rozrobienie pigmentu z fixerem, robi się taki niby wash i to kładzie na model. natomiast efekty jakie można uzyskać są znakomite. po zaschnięciu można nakładac kolejne warstwy pigmentu i różnicować kolory. jesli masz pod ręką suszarkę do włosów to jest to także przydatny rekwizyt, może zaoszczędzić wielu godzin czekania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 14 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2011 Zgadzam się, że Fixer zmienia kolor pigmentu. Tzn przyciemnia. Kiedyś zrobiłem nawet taką symulacje: http://modelarstwo2008.eu.interia.pl/menu%20podrozdialy/warsztat/pigmenty%20strona/pigmenty.html Te przyciemnienie koloru w tym przypadku nawet wypadło korzystnie. Model na fotkach wyglądał trochę blado. Z tym, że pigment po Fixowaniu znika też się zgadzam. Z tym, że znikają najdelikatniejsze warstwy, ale nie całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 23 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2011 Zasmolenie od trafienia zrobione czarnym pigmentem i utrwalone lakierem matowym. Reszta zabiegów tak jak w Hummelu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 27 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2011 Model w galerii: viewtopic.php?f=81&t=30477 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi