Skocz do zawartości

RWD 5bis

tombie01

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz podwozie - oj będzie dłubania - zarówno w kadłubie jak również w samym zawieszeniu

603aa2bcac4cf57emed.jpg

Niestety mam pierwszą dużą wtopę przy tym modelu (błąd początkujących modelarzy) uszkodziłem klejem oszklenie po zrobieniu kilku Łosi byślałem że mam przećwiczony ten motyw, a ty prosze chwila nieuwagi i koniec, ale nie zrażam się, cóż robię ten model głównie do przećwiczenia malowania - trudno,

8c5f55e3c21f4ba2med.jpg

próbowałem to w jakiś sposób uratować polerowałem filcem itp ale bez znacznych efektów,

nie wiem czy któś zna jakiś sposób aby takie przeszklenie uratować??

Może z tym oszkleniem to pomoże taka polerka do paznokci w 4 krokach. Gdzieś w rosmanie to powinno kosztować koło 4 PLN a efekt powinien być zadowalający. Jednak nadaje się ona głównie do wypukłości bo w ciasne zakamarki ciężko to to wcisnąć.

Już nie raz było o tym, że oszklenie trzeba możliwie jak najlepiej zabezczpieczać i w miarę możliwości nie ruszać do czasu gdy jest to konieczne. W tym wypadku było to niezbędne, ale można je było zamaskować taśmą Tamiya lub maskolem.

Jeżeli chcesz się z tym pobawić, to spróbuj usunąć ten ślad papierem 600 lub 800, następnie przeszlifuj jeszcze drobniejszym np. 1200, 2000 wodnym, na koniec pasta Tempo do polerowania lakierów samochodowych. Mogą być oczywiście inne straty, zeszlifowana ramka oszklenia, czy konieczność skorygowania na całości przedniego oszklenia kształtu, ale na przykład ramkę można zrobić z kalkomanii.

Hmm operacje z papierami ściernymi już zrobiłem, efekt minimalny, ale polerowałem filcem, spróbuję jeszcze tą pastę-dzięki

Już nie raz było o tym, że oszklenie trzeba możliwie jak najlepiej zabezczpieczać i w miarę możliwości nie ruszać do czasu gdy jest to konieczne. W tym wypadku było to niezbędne, ale można je było zamaskować taśmą Tamiya lub maskolem.

racja mogłem zamaskować przed klejeniem skrzydeł, no coż nauczka na całe życie

tym czasem dwa kolejne etapy, szpachlowanie łączenia skrzydeł z kadłubem

e73757b6d6780066.jpg

tutaj po nałożeniu szpachli i pierwszym wyszlifowaniu, przed drugim szlifem nałożyłem Mr Surfacera 500

a drugi etap (i problem to podwozie)

5ef2e0fd0df1b753med.jpg

a teraz biorę się za poprawki oszklenia i jego maskowanie

kleje koła i amortyzatory, po przejciach i dzięku zastosowaniu kleju cyjanoakrylowego gęstego jakoś się udało

1daeca59c3894d0cmed.jpg

A teraz upragnione malowanie. Co prawda jako pierwszy model malowany areo miał być bez kamo, to jednak tutaj obawiałem się trochę tego srebrnego koloru. Tak jak pisałem wcześniej jest to Tamiya X11

ee1351518ab69c02med.jpg

73352b4f0f769d49med.jpg

a5e5448dc4ed35c9med.jpg

Ładnie Ci się udało zaszpachlować przejście kadłuba w płat, mógłbyś jeszcze to samo zrobić z ogonem - rzucają się w oczy szpary: między ogonem i kadłubem oraz między statecznikiem pionowym a poziomym. Spróbuj to poprawić; niewiele przy tym pracy a efekt zupełnie inny...

Powodzenia!

mógłbyś jeszcze to samo zrobić z ogonem - rzucają się w oczy szpary: między ogonem i kadłubem oraz między statecznikiem pionowym a poziomym. Spróbuj to poprawić; niewiele przy tym pracy a efekt zupełnie inny...

Nie słuchaj go, zostaw tak jak jest.

właśnie zacząłem nad nim pracę, doradzał mi tu kolega albert091283 którego RWD5 jest w galeriach na tym szacownym forum

efabaf5b7675c17d.jpg

Teraz pokryłem wszystko lakierem bezbarwnym Model Master - akrylowym -wieczorem biore się za kalki, uprzednio domaluję i dokleję parę elementów

fda04baddfeada0cmed.jpg

Cóż moi drodzy skończyłem, parę tematów zwiazanych z areografem przećwiczyłem (zwłaszcza mycie) niedosyt pozostawia fakt iż model był bardzo malutki i nie pozwalał się "rozpędzić" z malowaniem ale myślę iż ten trening weliminuje sporo błędów przy malowaniu większych maszyn;

Ponieważ model zawiera kilka istotnych błędów rzeczą oczywistą jest iż nie będę z tej pracy robił galerii, dziękuję wszystkim za cenne uwagi.

3565d7c2dc8e142dmed.jpg

4749e53c1969e686med.jpg

Witaj

1. To, że model posiada błędy, tym bardziej powinno skłonić Cię do założenia galerii ażeby koledzy mogli je wymienić i powiedzieć Ci co można zrobić, aby następnym razem było lepiej. Galeria ma nie tylko pokazywać nasze prace "w błyskach fleszy", ale przede wszystkim ma nam dostarczać cennych porad i komentarzy.

2. Całość prac odbyła się w iście błyskawicznym tempie, co odbiło się na ostatecznym wyglądzie modelu. Ogólnie wyszło nieźle (tak na 4-), ale gdybyś się tak nie spieszył to byłoby znacznie lepiej. Kto Cię tak gonił ?

2. Szkoda, że nie poświęciłeś więcej czasu na dopieszczenie śmigła

Może faktycznie zrobię galerię i przećwiczę fotografowanie modelu - to dwie pieczenie na jednym ogniu, a odpowiadając na pytanie kornika_69 to goniła mnie chęć kontynuowania innych prac z użyciem areografu, no i oczywiście nie mogę doczekać się konkursu Plastyk MasterCraft, w którym mam pomagać przy organizacji, a jeśli z konkursem wszystko się uda, to skleję jakiś podobny modelik z Plsatyka, który gościł na pułkach składnic harcerskiech w latach '80

Może faktycznie zrobię galerię i przećwiczę fotografowanie modelu - to dwie pieczenie na jednym ogniu, a odpowiadając na pytanie kornika_69 to goniła mnie chęć kontynuowania innych prac z użyciem areografu, no i oczywiście nie mogę doczekać się konkursu Plastyk MasterCraft, w którym mam pomagać przy organizacji, a jeśli z konkursem wszystko się uda, to skleję jakiś podobny modelik z Plsatyka, który gościł na pułkach składnic harcerskiech w latach '80

Tak nie powinieneś podchodzić do sprawy, bo zawsze w połowie budowy każdego modelu będzie Cię nachodzić ochota na inny i będzie się to kończyło pośpiechem i robotą po łebkach

Słuszna krytyka , na swoją obronę mam tylko to co pisałem wcześniej iż głównym celem budowy tego modelu było zapoznanie się z areografem, no i oczywiście mogę obiecać iż każdy warsztat będzie coraz lepszy głównie dzięki temu formu, na którym można znaleźć dużo ciekawych i pożytecznych informacji

Cieszę się, że rozumiesz moją uwagę jako konstruktywną krytykę, a nie atak. Jestem pewien, że przy kolejnych projektach pójdzie lepiej, bo już teraz widać, że masz zadatki na dobrego modelarza. Tylko Powooooliiii

Skoro nie robisz galerii 5-ki, to napisz, bądź lepiej pokaż, różnice w odcieniu tej samej farby na dwu różnych powierzchniach, bo patrząc na pierwszą fotkę, dostrzegam różnicę między okapotowaniem, owiewkami kół, a resztą kadłuba.

Pozdro Jarek

Tak jak pisałem wcześniej - mam nadzieję że zrobię galerię ale chciałbym się do niej przyłożyć, zrobić ją profesjonalnym aparatem, chciałbym też przećwiczyć ustawienia aparatu - szczerze mówiąc zrobiłem już pierwszą próbę ale wyszła marnie