Skocz do zawartości

F-51D-30 Tamcia 1/72

Paranoid

Rekomendowane odpowiedzi

Cytuj:

Też nie znam. Ale to drugie zdanie to chyba skrót myślowy? Znaczy, że 'guma' nie odnosi się do oryginalnego pokrycia podłogi, tylko do modelarskiej techniki odwzorowania jej wyglądu?

Dokładnie tak.

A, to teraz jasne nawet dla mnie. Dzięki .

• 2 weeks later...

Pora na aktualkę

Z racji praktycznego braku materiały fotograficznego dla tej konkretnej maszyny postanowiłem dać jej tak dużo czerwonych miejsc jakie miała malowane na czerwono ta jednostka ( a był to istny miszmasz ) ile się da. Kolor czerwony już zakończyłem nanosić na model. teraz tylko maskowanie czerwieni, żółci i olivedrab oraz poprawka olivedrab :/ , kilka poprawek na modelu tzn. Mustangowy spód. i moge się brać za aluminium brrrr..

42698eada9535962m.jpg

6906832b4def3152m.jpg

5e46fc2e5d18a7ffm.jpg

ab80ea393315d28dm.jpg

acfe03f0e450a73dm.jpg

7a15272a1fa6aed9m.jpg

Oczywiście Mustangowy spód będzie jeszcze znacznie czyszczony tak więc na pewno będzie mocno poprawiany, szlifowany i szpachlowany jeśli zajdzie taka konieczność

Oczywiście, że mam. Specjalnie dla tego modelu kupiłem amerykańskie cyfry na serial na ogonie i burtowy FF-394. Jakichś "fikuśnych" kalek ani niekromnych pań raczej nie było, poza tym nie była to osobista maszyna tego pilota ( tą był "Nancy III" 44-74112 ) więc przyjmuje, że miał tylko te oznaczenia co wszystkie Mustangi ( napisy eksploatacyjne ) i indywidualny serial.

Kalki jakie posiadam to oznczenia do F-51D z Italki ( model ćwiczebny, może zrobię kiedyś niemca z niego, bo podobno mieli też D ) , cyfry z Techmodu no i to co Tamcia dała, czego się obawiam przypominając sobie boje z kalkami na Shidenie... :/ Mam płyny z Microscale a kładzenie ich to była ciekawa :/ robota... :(

Z racji dobrej renomy kalek z Italki pewnie część z nich wykorzystam.

A zamaskujesz dokładnie do malowania metalizerem wszystkie te pomalowane miejsca po krawędziach kolorów? Po mojemu robota trochę na odwrót, ale wiadomo, że gdzie dwóch Polaków tam trzy opinie na jeden temat ;)

Nie wydaje mi się aby z maskowaniem był taki straszny problem, za to już kilka razy miałem przypadki, że taśma dochodziła mi razem z metalizerem ( być może był za świeży, bo model i tak będzie jeszcze raz odtłuszczany, ale już sobie taką metodę wyrobiłem Owszem w jednym miejscu - element czerwony za owiewką, może być to problemem. Ale w innych chyba nie aż takim bardzo

No przepraszam przeca o polityce nie rozmawiamy więc chyba tylu opinii nie będzie

Przepraszam za dubla ale nie mogę już edytować poprzedniego posta.

Czy istniała zależność pomiędzy wersją mustanga a rodzajem śmigła? A jeśli tak to jakie śmigło mógł mieć samolot z serii D-30; Aero Produckts czy Hamilton Standard?

• 6 months later...

Witajcie, jakiś czas temu Ogier z prerii nabrał mocy urzędowej co też oznaczało koniec mojego "gniewania" ( jak to brzmi :D ) na model spowodowanego kilkoma sprawami, w tym także nieszczęsnym skrzydłem. Skrzydło troszkę chyba lepiej wygląda, sam nie wiem zresztą.

d8e0a9c001b440bbm.jpg

fd6c08a013b2f576m.jpg

f268e1b0852c2138m.jpg

4fd086e80b74bad1m.jpg

922be0fd8159ffb6m.jpg

Tutaj to nieszczęsne skrzydło.

4bdaca618c62fdc6m.jpg

A tutaj kolejny problem, podczas zdejmowania maskowania, skalpelem zarysowałem wewnętrzną stronę owiewki, jaki sposób by na to zastosować? Gdzieś czytałem o daniu tam sidoluksu, po którym stanie się to mniej widoczne. Jest to prawdą? Są może jakieś inne sposoby?

88f3238fb8898e94m.jpg

Dałem pudełkowego HS-a jeśli chodzi o śmigło, które troszeczkę musiałem podpiłować, mam nadzieję, że dobre będzie.