adam juszczak Napisano 12 Listopada 2011 Share Napisano 12 Listopada 2011 Chcę przedstawić materiał o tym jak robię drzewa na dioramy ,który ukazał się w Super Modelu.Materiałem podstawowym jest drut miedziany,łatwo dostępny,łatwy w obróbce i malowaniu. Poniżej kilka przykładów drzew jakie ostatnio wykonałem przy użyciu tego materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Listopada 2011 Share Napisano 12 Listopada 2011 Wrzucisz tu tutorial czy trzeba kupić magazyn? Pytam bo mieszkam w UK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 12 Listopada 2011 Autor Share Napisano 12 Listopada 2011 Wrzucę cały SBS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 12 Listopada 2011 Autor Share Napisano 12 Listopada 2011 Materiały do budowy szkieletu drzewa -drut miedziany -osnowa;w tym przypadku używam opakowania od płyty DVD -żywica akrylowa -pigmenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 O dzięki ci mistrzu a nawet całą skrzynia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 13 Listopada 2011 Autor Share Napisano 13 Listopada 2011 Drut miedziany owijam wokół osnowy (okładki płyty ,oczywiście może być coś innego w zależności od wysokości drzewa).Ilość zwojów definiuje grubość pnia (więcej zwojów -grubszy pień) i liczbę gałęzi (więcej zwojów-więcej gałęzi). Po nawinięciu odpowiedniej ilości drutu przecinam jedną z końcówek zdejmuję z osnowy a następnie skręcam do odpowiedniej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 NIE PRZERYWAJ SOBIE ... jestem bardzo ciekaw kolejnych odsłon tego tematu, bo efekt końcowy jest piorunujący . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piojab95 Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 też za czołem robić drzewka, ale moim jak na razie brak nieco liści ja zamiast żywicy używam wikolu i mieszam go z farbkami humbrola. Jestem ciekaw dalszych prac. Może coś podpatrzę i wykorzystam u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Nreszcie ktoś chce pokazać jak zrobić porządne drzewo. Szczególnie interesuje mnie praca z liśćmi. Z góry wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 Ja również zacząłem robić drzewa ale na początek w zimę bo również nie wiedziałem co z liśćmi.Do tego etapu rozumiem wszystko ale później zaczynają się schody.Więc i ja będę stałym gościem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Cześć, a ja juz od dawna robię drzewka. Skala 1/120, 1/87, 1/72 oraz oczywiście 1/35. Obejrzyjcie moje prace poniżej, również czytałem artykuł w SM ale to co ja prezentuje robię innym sposobem, nie do końca tymi samymi materiałami. Cały czas sie rozwijam, szukam nowych pomysłów na jeszcze lepsze odwzorowanie natury. Ostatnio zacząłem pracę nad palmą i wyszła nawet nieźle jak na pierwsze próby. Pozostałe drzewka obejrzyjcie w mojej galerii: Poza tym robię także same gałązki na kamuflaż do pojazdów: I co wy na to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Nawet Fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Cześć, a ja juz od dawna robię drzewka. ... Ostatnio zacząłem pracę nad palmą i wyszła nawet nieźle jak na pierwsze próby. I co wy na to... Niczego sobie. Daletego mam propozycję. Aby nie robić w temacie Adama bigosu może założyłbyś nowy i pokazał swoje sposoby. Było by miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Albo założyć nowy wątek w dziale jak to zrobić i jak pokazać. Takie poradniki zawsze sieprzydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 Adam mam nadzieję na rychłą kontynuację wątku. Twoje diorki naprawdę robią wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz S. Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 Adam, genialna produkcja drzewek, czekamy na dalszy etap, bo mnie najbardziej interesuje z czego wykonujesz liście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 21 Listopada 2011 Autor Share Napisano 21 Listopada 2011 Za tydzień pokażę cały SBS do końca.Wymogi wydawnictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 Czekam niecierpliwie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 27 Listopada 2011 Autor Share Napisano 27 Listopada 2011 Ciąg dalszy. Przeciwną stronę ,która nie jest spleciona i nie jest rozcięta "rozciapierzam" Teraz dość ważna czynność,mianowicie poszczególne "rozciapierzone" oczka skręcam wokół własnej osi uzyskując coś takiego Od nas zależy ile i jak duże oczka otrzymamy,gdyż to one będą tworzyć gałęzie i gęstość oraz kształt korony Efekt finalny "kręcenia" drzewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 27 Listopada 2011 Share Napisano 27 Listopada 2011 Fajnie nie mogę się doczekać ciągu dalszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 27 Listopada 2011 Autor Share Napisano 27 Listopada 2011 Kolejna czynność to porozcinanie oczek Po rozcięciu rozprostowuję końcówki Na koniec szkielet wygląda tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 28 Listopada 2011 Autor Share Napisano 28 Listopada 2011 W celu zamaskowania zwojów drutu cały szkielet pokrywam jednolitą masą (żywica akrylowa,wikol) Tak powstaje baza pod dalszy etap prac do którego wykorzystuję klej w sprayu masy modelarskie Vallejo wkład do filtra akwarystycznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 28 Listopada 2011 Share Napisano 28 Listopada 2011 Fajnie i już z takich drzewek można zrobić scenkę zimową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 28 Listopada 2011 Autor Share Napisano 28 Listopada 2011 W zależności o rodzaju faktury pnia drzewa ,szkielety pokrywam albo masą WHITE STONE (Vallejo) ,którą można dowolnie kształtować Powstaje taka faktura ...Albo dla bardziej porowatej struktury stosuję masę typu SANDY PASTE (Vallejo) ...I mamy coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Listopada 2011 Share Napisano 28 Listopada 2011 Cały czas tu zaglądam, a wpisywać że jest super to nie trzeba, bo wszyscy to już dawno wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi