Banny Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 (źródło: monografie wydawnictw Bunrin-do (1) oraz Militaria (2) ) O samolocie Nakajima B5N2 (aliancka nazwa kodowa "Kate") z 12. Kokutai, prawdopodobnie gdzieś w Chinach, około 1941... Jak widać mało jest pewnych informacji. Znane jest tylko jedno zdjęcie tej maszyny z prawej strony, ale pokazuję także interpretację rysownika dotyczącą lewej. Moja wizja delikatnie się różni. Niewiele wiem o historii tego konkretnego egzemplarza, wybrałem go ze względu na efektowne przedwojenne malowanie z czerwonym usterzeniem. W połączeniu z aluminium i czarnym kolorem samoloty japońskie z tego okresu wyglądają niczym członkowie elitarnej grupy akrobacyjnej heh. O modelu Zestaw Hasegawy ma swoje lata na karku (pojawił się w katalogu 1989), ale dobrze znosi próbę czasu. Ma delikatne wklęsłe linie podziałowe i przyjemnie się składa bez większych pułapek. Dlatego trochę się dziwię, że model tego samolotu pojawia się tak rzadko na forum. Szpachli użyłem w większej ilości tylko w celu spasowania owiewki kabiny. Model wykonałem prosto z pudła, bez dodatków. Wnętrze może ustępuje współczesnym standardom zdetalowania, ale mnie zadowala (dla ciekawych wstawię fotkę środka przed przyklejeniem osłony). Malowanie emaliami, werniks akrylowy, wash MIG'a. Czekam na Wasze opinie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Ale dales ciala !!!! Bila nr 8 jest czarna a nie czerwona !!! A tak na serio, kolejny ciekawy temat i przyjemne dla oka wykonany model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Modelik fajny i dobrze wykonany chyba nawet lepiej niz niektóre współcześniejsze . Pytanko odnośnie torpedy dlaczego takie malowanie i czy masz jakieś fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 16 Listopada 2011 Autor Share Napisano 16 Listopada 2011 Cieszę, że model przypadł wam do gustu! Jeśli idzie o torpedę to nosi ona oznaczenie Type 91. Jak wrzucisz w google, to odszukasz ileś tam zdjęć. Jak robiłem Peggy to wrzuciłem kilka fotek tej torpedy: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=29132 Najczęsciej miała głowicę malowaną na czarno, korpus w naturalnym kolorze metalu. Ale nie był to stały element samolotu, zdarzały się inne malowania (np całość na czarno, na szaro itp) zależnie od okresu, producenta itp. Chciałem, żeby torpeda trochę się wyrózniała od całości malowanej aluminium, dlatego potraktowałem ją jasnym szarym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Chylę czoła kolego Banny. "Kaśka" wyszła Ci bardzo fajnie. Niczego się nie uczepię Gratuluję i Pozdrawiam! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Bardzo ładna i czyściutka Katarzynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Elegancki model! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 16 Listopada 2011 Autor Share Napisano 16 Listopada 2011 "Kaśka" wyszła Ci bardzo fajnie. Niczego się nie uczepię Kornik dzięki, ale czuję się jakoś nieswojo bez Twojej krytyki! W następnym modelu będę musiał chyba coś "zepsuć", albo przynajmniej wydechy potraktować czystym brązem hehe. PS Tutaj może słabo to widać, ale trochę kombinowałem z rdzą na wydechach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Kornik dzięki, ale czuję się jakoś nieswojo bez Twojej krytyki! W następnym modelu będę musiał chyba coś "zepsuć", albo przynajmniej wydechy potraktować czystym brązem hehe. Tu się nie ma z czego śmiać. Twoje modele naprawdę coraz milej się ogląda. Nie dość, że zabierasz się za coraz ciekawsze maszyny, to jeszcze technicznie prezentują one coraz wyższy poziom. Mam cichą nadzieję, że w Twoich galeriach znajdzie się więcej Japońskich samolotów. "Kaśka" wygląda bardzo dobrze. Jeśli już miałbym się do czegoś przyczepiać (choć tego nie robię), to popracowałbym jeszcze trochę nad wnękami i goleniami podwozia, które wyglądają bardzo czysto. Nie są złe, ale zawsze mogłyby być lepsze. Wydechów niestety nie widzę, choć mam nadzieję, że potraktowałeś je ciemnym metalizerem i rdzawym nalotem Jeszcze raz gratuluję i pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 17 Listopada 2011 Autor Share Napisano 17 Listopada 2011 Mam cichą nadzieję, że w Twoich galeriach znajdzie się więcej Japońskich samolotów. Prorok jakiś czy co? Po serii japońskich dwusilnikowców (Peggy, Nell, Frances) tym razem planuję telenowelę z jednosilnikowymi samolotami uderzeniowymi marynarki. Kate poszła na pierwszy ogień, rozgrzebuję już Judy, a równolegle będą powstawały Jill i Grace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Judy jest świetną maszyną. Czekam z niecierpliwością Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi