Przemosto Napisano 12 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2012 Po dłuższej przerwie ruszyły prace nad wykończeniem zewnętrznej powierzchni kadłuba. na razie wytrasowałem cześć linii podziałowych i szlifuję powierzchnie do gładkiego... Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemosto Napisano 15 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2012 Linie podziałowe już w większości wyrzeźbione i teraz rozpoczynam nitowanie... pozdrawiam Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MFR Napisano 15 Stycznia 2012 Share Napisano 15 Stycznia 2012 A ja mam do Ciebie pytanko. Jestem na etapie budowy Anakondy z AJ. Obecnie etap szpachlowania kadłuba. Zastanawiałem sie właśnie nad nitami ale , że jestem modelarzem okazjonalnym nie mam pojęcia jak je zrobić. Podpowiesz mi czym je zrobiłes ? U mnie na tą chwilę wygląda to tak. Oszklenie zaklejone taśmą bezbarwną a przód kadłuba ze świeżo naniesiona szpachla. Strasznie to wszystko nie spasowane i po podcinaniu i tak szpary byly. Mało tego w mojej wyprasce z jednej strony brakowało 1/3 słupka przy drzwiach pilota, musiałem go dorobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Stycznia 2012 Share Napisano 15 Stycznia 2012 Do zrobienia nitów najlepiej użyć specjalnego urządzenia do nitowania lub zrób takie coś sam z trybików od zegarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 15 Stycznia 2012 Share Napisano 15 Stycznia 2012 Artykuły Wojtka http://www.modelarstworedukcyjne.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=75:nitowado-domowym-sposobem&catid=36:narzdzia-i-materiay&Itemid=60 http://www.modelarstworedukcyjne.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=70:odwzorowywanie-nitow-na-powierzchni-modeli-lotniczych-&catid=37:techniki-modelarskie&Itemid=60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MFR Napisano 15 Stycznia 2012 Share Napisano 15 Stycznia 2012 Dziekuję Wam za pomoc, artykuł super, postaram sie coś zrobic i zarazem przepraszam za OT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemosto Napisano 15 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2012 Ja uzywalem nitowadla Trumpetera, ale teraz przerobilem j wg powyzszego artukulu na takie ktore da sie uzywac. Plastykowe chinskie cudo szybko mi sie popsulo. Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemosto Napisano 23 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2012 Żeby nie było ze nic nie robię to próbka mojej radosnej twórczości nad wirnikiem ogonowym... trochę wymaga jeszcze poprawki.. swoja drogą to dziwne że "Part" potraktował ten element w swoich blaszkach kompletnie po macoszemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemosto Napisano 26 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2012 (edytowane) Ciąg dalszy prac nad elementami składowymi śmigłowca.... na początek przeszczepiłem głowicę wirnika głównego z cześć z moich zapasów + blaszka parta + własnoręcznie wykonane elementy posklejałem wszystkie drzwi... i zamaskowałem do malowania surfacerem... górna owiewka nad silnikiem tez już wykonana od nowa, bo ta zestawowa niczego nie przypominała co montowane jest w sokołach teraz czeka mnie doprowadzenie do ładu przedniej części kadłuba .. jak widać na foto "AJ Model" nie ułatwia nam tej pracy.. potem dorabianie szyb i sklejanie obu połówek razem... nie wiem czy ktoś to czyta bo komentarzy i porad "zero" ale może się ten warsztat komuś w przyszłości przyda wiec piszę dalej.. Edytowane 26 Stycznia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 26 Stycznia 2012 Share Napisano 26 Stycznia 2012 Ja czytam, podglądam, uczę się i ogarnia mnie przerażenie, bo też mam Sokoła w szafie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemosto Napisano 26 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2012 ja też im więcej przy nim robię tym więcej się uczę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Stycznia 2012 Share Napisano 26 Stycznia 2012 A ja im wiecej warsztatów ogladam z wytworem sokoło-podobnym z Aj tym bardziej się utwierdzam ,że podjąłem słuszna decyzje o zbieraniu pesos na Top Guna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Stycznia 2012 Share Napisano 26 Stycznia 2012 A czy jest inny, lepszy W-3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 26 Stycznia 2012 Share Napisano 26 Stycznia 2012 Czytają, czytają... W ogóle jeden z ciekawszych warsztatów, a wybór wersji mnie cieszy z uwagi na sentyment do Tatr. Namawiam kolegę na śródziemnomorskie podejście do terminu końcowego - praca nad tym śmigłowcem (wnętrzem, wyposażeniem, elementami zewnętrznymi) - zwłaszcza wobec doskonałej doumentacji - daje możliwość wykonania fantastycznego modelu pod warunkiem działania w warunkach bez pośpiechu. A widać, że możliwości są.. A poza tematem - jaka fajna lokalizacja u kolegi. Tu Krzesiny, tu Kobylnica, do tego Żerniki i Bednary . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Stycznia 2012 Share Napisano 26 Stycznia 2012 A czy jest inny, lepszy W-3? oczywiście i nie to ,że lepszy a w/g mnie nadal jedyny ,bo ten z AJ to przypomina modele z lat 60tych http://allegro.pl/pzl-w-3rm-anakonda-1-72-top-gun-resin-i2052491411.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemosto Napisano 26 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2012 A poza tematem - jaka fajna lokalizacja u kolegi. Tu Krzesiny, tu Kobylnica, do tego Żerniki i Bednary . Pozdrawiam ja poza modelarstwem uprawiam jeszcze turystyczne latanie wiec te wszystkie lotniska znam tez "z góry".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 26 Stycznia 2012 Share Napisano 26 Stycznia 2012 To powitać kolegę. Też znam z góry i na wymienionych z wyjątkiem oczywiście Krzesin siadałem. Skoro tak, to już tego Sokoła nie odpuszczę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 27 Stycznia 2012 Share Napisano 27 Stycznia 2012 Adam zgoda jeśli sam zrobisz blaszki ,bo jesli byś je musiał kupic to wyjdzie drożej od TG ,nie przyglądałem się zbytnio TG jakie wersje można zrobić,mnie interesuje tylko Policyjna .Można i skraczowac ale nakład pracy ogromny no i umiejętności trzeba posiadać ,w/g mnie jesli chce się zrobić jedna sztukę to nie warto bawić się w potworka z AJ plus Part szkoda nerwów ale jeśli ma to byc kolekcja taka jak Twoja to nie ma wyjscia AJ plus skracz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 27 Stycznia 2012 Share Napisano 27 Stycznia 2012 Przepraszam za Offtopa, ale mam pytanie z serii "jak to się robi". Czy może ktoś zdradzić sekret jak się robi blaszki fototrawione homemade? Będę wdzięczny... Pozdrawiam, JK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Stycznia 2012 Share Napisano 27 Stycznia 2012 Są o tym artykuły na ARC i na plastikowe.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Witam spokonie watszrat obserwujemy , co do twojej opini Robert nie zgodzie sie z toba z TOP GUN jest najlepszy- napewno najdrozszy jak na taki model - wszystkiego nie da sie z niego zrobic to model do wersji W-3RM by zrobic wersje FAR trzeba sporych nakladów. Jesli chodzi o AJM to mozna z nim cuda zrobic nawet bez blaszek oto kilka pzrykładow: Sokoły Kolegi Grześka: reasumujac - model TOP GUN- fajny nie doknca- ale bardzo drogi - AJM z taniego madelu mozna fajna maszyne zrobic i do tego zachecam. Robert zrobilem sobie blaszki fototrawione kalki i moge miec kazdego sokola na bazie AJM, TOP GUN ogranicza mnie tylko do wersji T i RM , aczkolwiek 1 szt TOP GUN tez posiadam( pzreznaczona pod konkretny model bez pzreróbek) Istnieje jeszcze coś takiego , Jak Twój przyjaciel mógł się tak pomylić. Adam zachowaj umiar. Moje modele fizycznie istnieją a Twoje tylko insynuacje. Z poważaniem Tomasz Bilkiewicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 29 Stycznia 2012 Share Napisano 29 Stycznia 2012 Czy może ktoś zdradzić sekret jak się robi blaszki fototrawione homemade? Będę wdzięczny... Zobacz tu: http://www.modelarstworedukcyjne.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=191:fototrawienie-part-1&catid=45:in-english&Itemid=59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemosto Napisano 29 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2012 A tak wracając do dyskusji merytorycznej ...powiedzcie mi czy sokoła trzeba doważyć z przodu aby stał samodzielnie stabilnie? Przemosto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Stycznia 2012 Share Napisano 29 Stycznia 2012 Istnieje jeszcze coś takiegoO ile wiem, cytowany temat już dawno nie istnieje Jak Twój przyjaciel mógł się tak pomylić.Nie pomyliłem się...Na ówczesny czas tak było, TG był najlepszy i za rozsądną cenę, ale to było jakieś 2 lata temu. Ale świat i technologia idą do przodu, a kto tego nie zauważa i nie próbuje dorównać kroku, ten się niestety cofa. Nie wystarczy dziś zrobić ładną naklejkę na pudełko, dorzucić nową "prestiżową" cenę i czekać na klientów... Dziś bez problemu mamy wedle własnego życzenia i projektu żywice, blaszki oraz kalkomanie (do wiadomości - również z wydrukiem białego koloru!). Adam odrobił pracę domową ze znajomości tych nowinek oraz z Corela i dziś może się tylko śmiać. Panie Tomasz po co te nerwy, Adam, też byś się denerwował, jakby pod nosem powstawała o połowę tańsza i wcale nie gorsza alternatywa dla Twoich produktów.Ruszaj z warsztatami !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiek83 Napisano 29 Stycznia 2012 Share Napisano 29 Stycznia 2012 Ja tam wolałem swojego dla pewności trochę dociążyć, ale nie wiem czy była taka potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi