Przemosto Posted November 21, 2011 Share Posted November 21, 2011 Regulaminiowy IN-BOX do zestawu jeszcze blaszki Part'a i trochę własnej inwencji. Pozdrawiam PrzemoSto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kornik_69 Posted November 21, 2011 Share Posted November 21, 2011 Kolega jest bardzo dzielny! Trzymam kciuki i pozdrawiam Kornik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted November 21, 2011 Share Posted November 21, 2011 O jaki fajny modelik. Zastanawiałem się, czy nie dokupić do swojego Sokoła tych blach, ale strasznie drogie są. Będziesz rył linie podziału? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted November 21, 2011 Share Posted November 21, 2011 No, wreszcie ktoś z Sokołem wystartował... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemosto Posted November 21, 2011 Author Share Posted November 21, 2011 Wiem ze temat jest niełatwy ale w końcu od czego zima..:-) Powierzchnia tego modelu jest bardzo wymagająca bo w oryginale jest świecąca i wymaga dużej doskonałości wiec pewnie nad liniami podział tez się zemszczę..... Przemo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Milos Varak Posted November 21, 2011 Share Posted November 21, 2011 Uuuu..... Kolega to powinien dostać dyplom już za samo wystartowanie z tym "modelem" . Na sąsiednim forum jest relacja z budowy, co prawda Anakondy, ale może się przydać: http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?t=43851. Będę zaglądał, oraz powodzenia życzę . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemosto Posted November 21, 2011 Author Share Posted November 21, 2011 już ta relację śledziłem ..:-) tak że wiem na co się porywam...mam nadzieję że wyjdzie mi co najmniej tak ładnie jak koledze... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrCh Posted November 21, 2011 Share Posted November 21, 2011 o... model z firmy AJ Model jak i sam oryginał w skali 1:1 powstaje w moim mieście w Świdniku fajnie by było zbudować taki model ale mnie jako początkującego modelarza odstrasza jakość wykonania tego modelu i nieadekwatna do tego cena... Trzymam kciuki kolego Przemosto! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted November 21, 2011 Share Posted November 21, 2011 No i wreszcie nasza duma lotnictwa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tombie01 Posted November 21, 2011 Share Posted November 21, 2011 Dyplomów za przystapienie nie przyznajemy ale ciepłe słowo -powodzenia - jest dla każdego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hubert72 Posted November 21, 2011 Share Posted November 21, 2011 Zasiadam w pierwszym rzędzie Powodzenia! Jeszcze jedno pytanko : Gdzie kolega nabył tę książeczkę z kalką ? jaki jest jej tytuł/bądź tytuł serii ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemosto Posted November 21, 2011 Author Share Posted November 21, 2011 Jeszcze jedno pytanko : Gdzie kolega nabył tę książeczkę z kalką ? jaki jest jej tytuł/bądź tytuł serii ? I tu wszystkich zaskoczę ..bo to było wszystko w zestawie.... Przemo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted November 21, 2011 Share Posted November 21, 2011 Niemożliwe. Ile za taki zestaw z książeczką Kolega zapłacił? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemosto Posted November 21, 2011 Author Share Posted November 21, 2011 właśnie sprawdziłem ..całe 36 zł... choć nie ma się czym podniecać bo ta książeczka ma tylko 4 kartki.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin1323 Posted November 21, 2011 Share Posted November 21, 2011 Sama książeczka miała pewnie za zadanie pokazanie jak powinny być rozmieszczone kalki oraz jak wygląda ten konkretny egzemplarz Sokoła Powodzenia, jak dobrze pójdzie przed Mikołajem może i ja dołączę z W3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemosto Posted November 23, 2011 Author Share Posted November 23, 2011 W związku z tym że zestawowe szybki są beznadziejne postanowiłem zrobić nowe z wszystkim pozostałymi sobie poradzę poza tymi górnymi w drzwiach... poniżej foto o co mi chodzi... macie jakieś sprawdzone sposoby jak to zrobić?.. mam swój pomysł ale nie chciałbym wyważać otwartych drzwi.. Przemo -------------------------------------------------- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czesio Posted November 23, 2011 Share Posted November 23, 2011 Możesz wyszlifować kawałek np. balsy do takiego kształtu i zrobić vaku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarek38 Posted November 23, 2011 Share Posted November 23, 2011 Proponuję w blaszce wyciąć otwór okna, umieścić na tym materiał na oszklenie i rozgrzać, bąbel powinien sam "wypłynąć" z ramki. Nie próbowałem, ale to przyszło mi do głowy. Powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemosto Posted November 23, 2011 Author Share Posted November 23, 2011 Pierwsze kroki poczynione - kadłub wycięty, oszlifowany, na jednej połówce drzwi usunięte przygotowane miejsce pod drzwi z blaszek dla porównania dodałem również polówkę w stanie fabrycznym wnętrze kabiny również powoli się składa.. dalej to szpachlowanie kadłuba i rycie nitów i linii podziałowych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrCh Posted November 24, 2011 Share Posted November 24, 2011 Wnętrze kabiny wygląda super Jestem ciekawy jak poradzisz sobie z tym dorobieniem szybki, ja przez jedną wypukłą szybkę musiałem na razie przerwać budowę EC-135 bo kurcze nie mam pomysłu jak ją wykonać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemosto Posted December 3, 2011 Author Share Posted December 3, 2011 Ponieważ w międzyczasie kończyłem poprzedni projekt to postępy nie są zbyt wielkie połówki kadłuba są oszlifowane i sklejone z gondolami silników oraz zaszpachlowane postępy są także z kabiną pilotów choć powiem że skala 1:72 to nie moja skala i drobne części są naprawdę dużym wyzwaniem... następne zdjęcia wkrótce... Przemo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemosto Posted December 7, 2011 Author Share Posted December 7, 2011 kolejne postępy prac... tym razem mściłem się nad tablicą przyrządów, aby była jak najbardziej wierna oryginałowi jeśli chodzi o wyposażenie i kolorystykę. w sumie to nie jestem zadowolony, drugi raz zrobiłbym ją troszke inaczej i była by jeszcze wierniejsza..... ale oceńcie sami.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted December 7, 2011 Share Posted December 7, 2011 Elegancko! Można prosić zbliżenie? Bo wygląda, że całkiem dokładnie jest tam wszystko wymalowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemosto Posted December 8, 2011 Author Share Posted December 8, 2011 Niestety o ile Świety Mikolaj nie przyniesie pod choinke porzadnego obiektywu makro to tym co mam nie jestem w stanie zrobic lepszego zdjecia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemosto Posted December 23, 2011 Author Share Posted December 23, 2011 Po dłuższej przerwie spowodowanej brakiem czasu prace ruszyły na nowo.. rozpocząłem wklejanie osłony przełączników na panelu górnym.. jak małe są to elementy to załączam następne zdjęcie.. żeby nie umrzeć po drodze z nudów uzupełniłem również kabinę pasażerską o różne drobiazgi.. oraz następne drobne elementy w kabinie pilotów... zabrałem się również powoli za fotele w kabinie pasażerskiej ... dalsze prace może uda sie podciągnąć trochę w święta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts