arthur_szu Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 Sokół - moje zdanie znasz Jedziesz dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 15 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2008 A więc prac ciąg dalszy... Kadłub i wieża w trakcie malowania. Humbrol H150 i MM 1711. No i wypełnienie wieży W trakcie prac (konieczne jeszcze szlifowanie armaty, dorobienie brezentowej osłony jarzma). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arthur_szu Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 Siedzę w pierwszym rzędzie i oglądam warsztat Mam nadzieję, że szybko zbutujemy go na Klubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 15 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2008 Na grudniowy nie zdążę Zresztą i tak na grudniowym nie prezentujemy modeli. Ale na styczniowym klubie na pewno będzie prezentacja PT-76 "w boju" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 17 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2008 Armata zamontowana. Osłona jarzma zrobiona z ręcznika papierowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sokół Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 Witaj Sokół ogladam relacje i dobrze że zrobiłes imitacje brezentu z recznika papierowego na jarzmie działa jest to również ważny detal a dużo ludzi o tym zapomina, pisaliscie czym sie różniły petki polskie to tak jak kolega Sokół pisał zamontowanie karabinu przeciwlotniczego DszK 12,7mm a gdy ten karabin nie był potrzebny to montowało sie go z boku wieży na modelu po prawej stronie jest do przyklejenia taki cypelek powinien być jeszcze jeden i tam właśnie montowało sie karabin i przykrywało brezentem,jeszcze ważnym detalem jest kominek doprowadzajacy powietrze do wieży czołgu w modelu Trumpetera był skopiowany z poprzednich modli, polscy konstruktorzy zaprojektowali własny kominek http://img360.imageshack.us/img360/4100/nowy1sm8.jpg no i osłone lewego leflektora widac na zdjeciu chronił przed zalaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2008 Dzięki za uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sokół Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 Sokół mam dużo fotek Ojczulka z poligonów lata 80 daj maila to wysle ci jakies dwa a z tego co pamietam Ojczulek mi opowiadał że właśnie w Lęborku w 4 Pułku były 4 petki tylko różniły sie kadłubami były o 5cm wyższe od normalnego co sie potem okazało były do kadłuby z Chin a wiadomo że chinczycy robili swoje kopie jak np: WZ 501 miał to być wzór radzieckiego BMP-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2008 Z góry dziękuje Jakby co, to proszę na sokol@man.koszalin.pl Ciekawe rzeczy opowiadasz o tych kadłubach z Chin. Myślałem, że to my raczej te czołgi eksportowaliśmy. Zdaje mi się, że trochę ich było użytych w wojnie Yom Kippur. W każdym razie widziałem zdjęcia PT-76 z wkaemami na wieży - chyba że były to jakieś miejscowe modyfikacje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sokół Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 No widzisz zdazało sie nawet w polsce, to znaczy kadłuby z chin a całośc montowana w naszych fabrykach kto by sie tym nie interesował to nawet nie zwrocił by uwagi a Ojczulek służy już 32 lata w niebieskich beretach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2008 No to jeszcze raz dziękuje za info Wzbogaciło to moją wiedzę o moich ulubionych czołgach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 Jeżeli fotki nie są zbyt osobiste, czy moglibyście wrzucić je do działu 1:1? Zapewne po nowym roku będę próbował skleić model tego czołgu i wszelkie informacje przydadzą mi się i innym pewnie też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sokół Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 Sokół, PT-76 i TOPAS no i nie zapomnijmy PTS to moje najlepsze pojazdy za czasów 7 Łużyckiej Dywizji Desantowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2008 Topas leży i czeka żywiczny PTS raczej nie do dostania... chyba nikt tego nie robi... No i do kompletu dioramka: ODS desantuje PT-76... W sumie dałoby się to zrobić, ale 1:72. przeskalować MM (kolega Marwaw zrobił tak z Podhalaninem, to i ja z odeesem mogę), PT-76 1:72 z PST. Ale chyba by mi to zajęło pokój stołowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 Nie wiem, czy dobrze by to wyglądało, ale można by zrobić wnętrze statku w skali 1/35 jako tylną ścianę dioramy, trochę morza wyjeżdżający PT i kawałek plaży. Może wtedy nie zajęłoby to połowy pokoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2008 Też jest to pewien pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sokół Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 Jak Trumpeter wydał polska petke to i napewno ukaże sie Topas kwestia czasu:) a PTS-a też sie doczekamy i napewno też z Trumpetera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 ORP Lublin w 1:35 to da sie wykonać od podstaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 21 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2008 Tyle, że chyba z Lublinów PT-76 nie były desantowane (już, zdążono je wcześniej wycofać). Lublinów to desantują się teraz bewupy z 7BOW: źródło: Głos Pomorza http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/frontpage I ciekawe zdjęcia ze strony 7 Brygady: Więcej: http://www.7bow.wp.mil.pl/szkolenie/szkol16/nafali/szkol164.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 Albo tego typu dioramka? Zdjęcie z linka z postu Wojtka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 ORP Lublin jest chyba z 1989 a PT-76 z WP wycofano w 1992 więc teoretycznie mogły ale jak było praktycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 21 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2008 No niestety nie mam żadnych informacji na temat desantowania PT-76 z Lublinów. Może ktoś coś wie na ten temat? Natomiast zdaje się, że już latem 1991 widziałem w Słupsku złomowane wieże PT-76. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 Natomiast zdaje się, że już latem 1991 widziałem w Słupsku złomowane wieże PT-76. Bo w 1992 wycofano ostatnie 85 a sam proces wycofywania musiał zacząć sie duzo wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 21 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2008 Wracając do wątku warsztatowego, czołg stanął już na kołach Koła przetarte i pobrudzone pigmentami: Teraz rozpocznie się produkcja gąsek (nie zdecydowałem się na gumisie, więc będą żywiczne): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 Bardzo ładnie wygląda Twój 'peteciak' Gratuluję. A może wstrzymasz się z gąskami - właśnie się z Friula ukazały, więc pewnie niebawem importer wrzuci je na allegro. Ja przynajmniej tak zrobię w swoim - tzn. wywalę gumisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi