konzo Napisano 2 Grudnia 2011 Napisano 2 Grudnia 2011 Witam. Moj młodszy brat postanowil zrobic mi niespodzianke i pozaklejal mi szybke od ju-88 revella plastelina by latwo sie malowalo. Niestety zle ta plastelina potem schodzila a wiec zostawilem. Budze sie rano a on pozrywal ta plasteline i wrzucil szybke do zmywacza do paznokci. Myślalem ze mnie cos strzeli. Szybka cala zmatowiona. Co poradzicie aby ja wyszyscic. Cytuj
Banny Napisano 2 Grudnia 2011 Napisano 2 Grudnia 2011 Wyczyścić? Ona nie jest zabrudzona, tylko częściowo rozpuszczona! Nie da się wrócić do stanu początkowego. Możesz spróbować zanurzyć ja w błyszczącym bezbarwnym lakierze (tylko nie nitro!), może to trochę pomóc. Cytuj
B-E-D-A Napisano 3 Grudnia 2011 Napisano 3 Grudnia 2011 Niestety, ale aceton, który jest w zmywaczu do paznokci reaguje z polistyrenem powodując jego mętnienie. Przezroczysty polistyren mętnieje i po dłuższym czasie zaczyna się rozpuszczać, a "zwykły", kolorowy, rozpuszcza się bez zmiany swojej barwy. Właśnie sprawdziłem na niepotrzebnych ramkach. Reakcji raczej nie da się cofnąć, a zamiast plasteliny, polecałbym użyć przy maskowaniu specjalnej masy, np. TACK-IT firmy Faber-Castell (lub innej masy plastycznej). Cytuj
Ryniomodelshop Napisano 12 Grudnia 2011 Napisano 12 Grudnia 2011 Podstawowy błąd to użycie owej plasteliny a potem zmywacza i dlatego zaszła taka reakcja. Moim zdaniem nie przywrócisz jej do stanu poprzedniego,będzie rozpuszczona. Cytuj
dumapolski Napisano 12 Grudnia 2011 Napisano 12 Grudnia 2011 Ciężko ją będzie odratować, jeśli w ogóle się da. Ja bym poszukał gdzieś oszklenia do tego modelu, a jak nie, to spróbuj wytłoczyć nową, tej używając jako kopyta. Cytuj
konzo Napisano 12 Grudnia 2011 Autor Napisano 12 Grudnia 2011 Własnie o tym myslałem ale jestem w tym zielony. Możecie mi powiedziec jakich materialow potrzebuje i jak to wykonac (tak wiem jestem leniwy i niechce mi sie szukac ciagle) ale szukalem i nie znalazlem. Bo szkoda mi junkersika 88. Jak ktos ma do niego szubki to prosilbym o kontakt na pw lub w temacie. Cytuj
bart207skw Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 mam pytanie. otoz spierdzielilem sobie oszklenie modelu poniewaz w jednym miejscu nie bylio za dobrze spasowane i na docisk skleilem klejem CA firmy riku modelsport. efekt jest taki ze w miejscu klejenia i wokol oszklenie mi zmatowialo. jest na to jakas rada? Cytuj
dumapolski Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 Szlifowanie i polerka, albo Debonder. O tych dwóch metodach słyszałem. Cytuj
bart207skw Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 debonder mam ale jaka pasta polerska? czy jest jakis zamennik past modelarskich? pytam z ciekawosci. Cytuj
dumapolski Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 Tamiya robi takie pasty, czy inne firmy też - nie wiem. Cytuj
Marak Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 debonder mam ale jaka pasta polerska? czy jest jakis zamennik past modelarskich? pytam z ciekawosci. Pasty polerskie dla lakierników samochodowych dostaniesz w każdym mieście średniej wielkości. Uważaj na gradację. Musi być drobnoziarnista. Jako ostatnia (najdrobniejsza) może byc pasta do zębów, tylko taka najtańsza, która nie zawiera za dużo chemii. A debonder tu raczej nic nie pomoże, bo nie usuwasz kleju, tylko uszkodzenie szybki. Chyba, że masz zaciek, a nie "zadymienie". Cytuj
karambolis8 Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 No nie wiem. Na zwykłym plastiku debonder pomaga na zadymienie. Skąd wniosek, że to uszkodzenie szybki? Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 A nie prościej foto zrobić to by na pewno pomogło w diagnozie a tak to tylko wróżenie z fusów Cytuj
bart207skw Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 z checia moge zrobic ale moge zrobic zdjecia fonem bo nie mam aparatu a poza tym jeszcze musze przejsc kurs obslugi umieszczania fotek na forum. pozstaram sie jutro zadzialac. Cytuj
bart207skw Napisano 3 Marca 2012 Napisano 3 Marca 2012 dziekuje za porady. oszklenie uratowane. udalo sie najtansza pasta do zebow usunac "zadymienie" oszkleniia. przy okazji odwioedzilem lakiernika i po starej znajomosci dostalem troche pasty. moze sie kiedys jeszcze przyda. dziekuje i pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi