konzo Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Witam. Moj młodszy brat postanowil zrobic mi niespodzianke i pozaklejal mi szybke od ju-88 revella plastelina by latwo sie malowalo. Niestety zle ta plastelina potem schodzila a wiec zostawilem. Budze sie rano a on pozrywal ta plasteline i wrzucil szybke do zmywacza do paznokci. Myślalem ze mnie cos strzeli. Szybka cala zmatowiona. Co poradzicie aby ja wyszyscic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Wyczyścić? Ona nie jest zabrudzona, tylko częściowo rozpuszczona! Nie da się wrócić do stanu początkowego. Możesz spróbować zanurzyć ja w błyszczącym bezbarwnym lakierze (tylko nie nitro!), może to trochę pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-E-D-A Napisano 3 Grudnia 2011 Share Napisano 3 Grudnia 2011 Niestety, ale aceton, który jest w zmywaczu do paznokci reaguje z polistyrenem powodując jego mętnienie. Przezroczysty polistyren mętnieje i po dłuższym czasie zaczyna się rozpuszczać, a "zwykły", kolorowy, rozpuszcza się bez zmiany swojej barwy. Właśnie sprawdziłem na niepotrzebnych ramkach. Reakcji raczej nie da się cofnąć, a zamiast plasteliny, polecałbym użyć przy maskowaniu specjalnej masy, np. TACK-IT firmy Faber-Castell (lub innej masy plastycznej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryniomodelshop Napisano 12 Grudnia 2011 Share Napisano 12 Grudnia 2011 Podstawowy błąd to użycie owej plasteliny a potem zmywacza i dlatego zaszła taka reakcja. Moim zdaniem nie przywrócisz jej do stanu poprzedniego,będzie rozpuszczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 12 Grudnia 2011 Share Napisano 12 Grudnia 2011 Ciężko ją będzie odratować, jeśli w ogóle się da. Ja bym poszukał gdzieś oszklenia do tego modelu, a jak nie, to spróbuj wytłoczyć nową, tej używając jako kopyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konzo Napisano 12 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2011 Własnie o tym myslałem ale jestem w tym zielony. Możecie mi powiedziec jakich materialow potrzebuje i jak to wykonac (tak wiem jestem leniwy i niechce mi sie szukac ciagle) ale szukalem i nie znalazlem. Bo szkoda mi junkersika 88. Jak ktos ma do niego szubki to prosilbym o kontakt na pw lub w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 1 Marca 2012 Share Napisano 1 Marca 2012 mam pytanie. otoz spierdzielilem sobie oszklenie modelu poniewaz w jednym miejscu nie bylio za dobrze spasowane i na docisk skleilem klejem CA firmy riku modelsport. efekt jest taki ze w miejscu klejenia i wokol oszklenie mi zmatowialo. jest na to jakas rada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 1 Marca 2012 Share Napisano 1 Marca 2012 Szlifowanie i polerka, albo Debonder. O tych dwóch metodach słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 1 Marca 2012 Share Napisano 1 Marca 2012 debonder mam ale jaka pasta polerska? czy jest jakis zamennik past modelarskich? pytam z ciekawosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 1 Marca 2012 Share Napisano 1 Marca 2012 Tamiya robi takie pasty, czy inne firmy też - nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 1 Marca 2012 Share Napisano 1 Marca 2012 debonder mam ale jaka pasta polerska? czy jest jakis zamennik past modelarskich? pytam z ciekawosci. Pasty polerskie dla lakierników samochodowych dostaniesz w każdym mieście średniej wielkości. Uważaj na gradację. Musi być drobnoziarnista. Jako ostatnia (najdrobniejsza) może byc pasta do zębów, tylko taka najtańsza, która nie zawiera za dużo chemii. A debonder tu raczej nic nie pomoże, bo nie usuwasz kleju, tylko uszkodzenie szybki. Chyba, że masz zaciek, a nie "zadymienie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Marca 2012 Share Napisano 1 Marca 2012 No nie wiem. Na zwykłym plastiku debonder pomaga na zadymienie. Skąd wniosek, że to uszkodzenie szybki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 1 Marca 2012 Share Napisano 1 Marca 2012 A nie prościej foto zrobić to by na pewno pomogło w diagnozie a tak to tylko wróżenie z fusów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 1 Marca 2012 Share Napisano 1 Marca 2012 z checia moge zrobic ale moge zrobic zdjecia fonem bo nie mam aparatu a poza tym jeszcze musze przejsc kurs obslugi umieszczania fotek na forum. pozstaram sie jutro zadzialac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 3 Marca 2012 Share Napisano 3 Marca 2012 dziekuje za porady. oszklenie uratowane. udalo sie najtansza pasta do zebow usunac "zadymienie" oszkleniia. przy okazji odwioedzilem lakiernika i po starej znajomosci dostalem troche pasty. moze sie kiedys jeszcze przyda. dziekuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi