jack Aubrey Napisano 6 Grudnia 2011 Share Napisano 6 Grudnia 2011 Witam wszystkich dobrych ludzi. Dodam ze jestem ''nowy'' na forum. Model miałem pokazać dopiero po ukończeniu budowy ale doszedłem do wniosku, że jeśli jest to mój pierwszy żaglowiec to parę słów krytyki i podpowiedz nie zaszkodzi .Zapraszam do oglądania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 6 Grudnia 2011 Super Moderator Share Napisano 6 Grudnia 2011 witaj witaj Modelik piękny - właściwie nie ma się do czego doczepić tak na pierwszy rzut oka Jedyna rzecz jaką proponuję zmienić to hostowanie zdjęć - czyli jak najdalej od darmowych kont na fotosiku !!! - w zamian proponuję np. photobucket. - fotosika wielu oglądających po prostu nie trawi z prostej przyczyny - zdjęcia często w ogóle się nie otwierają - zamiast tego główna strona fotosika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yaro50 Napisano 6 Grudnia 2011 Share Napisano 6 Grudnia 2011 Powitać na forum . Jak dla mnie super , szczególnie malowanie pokładu . Zasiadam do kibicowania i nauki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 7 Grudnia 2011 Share Napisano 7 Grudnia 2011 Jak chcesz żeby ktoś się o coś czepiał, no to masz Czy ten model już tak ładnie był wymalowany w kartonie, tylko wyjąć i postawić, zdjęcia troszke ciemnawe.Ale Fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 7 Grudnia 2011 Share Napisano 7 Grudnia 2011 (edytowane) Wreszcie konkurent dla HMS "Victory! Wszystkich milosnikow okretow spod Trafalgaru zapraszam do obejzenia tej monstrualnych rozmiarow dioramy Edytowane 7 Grudnia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 7 Grudnia 2011 Share Napisano 7 Grudnia 2011 Wreszcie konkurent dla HMS "Victory! Wszystkich miosnikow okretow spod Trafalgaru zapraszam do obejzenia tej monstrualnych rozmiarow dioramy Robi wrażenie Co do Le Superbe, cóż, nie ma się do czego przyczepić (przynajmniej na razie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack Aubrey Napisano 12 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2011 Witam wszystkich i dzieki za zainteresowanie i za to ze sie wam podoba .Niestety niemam wlasnego aparatu i moja relacja bedzie pokazywala bardziej co zrobilem a nie jak to zrobilem.Malo czasu na wszystko=malo czasu na budowe,ale cos tam podlubalem.Dokonczylem w koncu szalupy i poklad [ostatnie filtry] i ,,klapki'' do armat.Nieznam kompletnie terminologi i wiem tylko co to sa wanty i jufersy ktore wlasnie zamawiam.Niewiem jeszcze jakie kupic ale cos tam wybiore.A tymczasem najnowsze fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 12 Grudnia 2011 Share Napisano 12 Grudnia 2011 Drewno szalupy SUPER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yaro50 Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 Szalupy super , można wiedzieć jakich farbek użyłeś do ich malowania i jaką techniką ? Zielony jestem więc pytam bo imitacja drewna wyszła extra (no chyba że są z drewna ) to wtedy jeszcze większy szacun . Czy mogę wiedzieć czy armatki z lawetkami wkładasz przez luki w burtach już po sklejeniu kadłuba i pokładów ? (bo zdjęcia chyba z różnych etapów budowy są ) Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack Aubrey Napisano 15 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2011 Szalupy super , można wiedzieć jakich farbek użyłeś do ich malowania i jaką techniką ? Zielony jestem więc pytam bo imitacja drewna wyszła extra (no chyba że są z drewna ) to wtedy jeszcze większy szacun . Czy mogę wiedzieć czy armatki z lawetkami wkładasz przez luki w burtach już po sklejeniu kadłuba i pokładów ? (bo zdjęcia chyba z różnych etapów budowy są ) Pozdrowionka Zawsze pierwsza warstwe natryskoje aerografem zeby zakryc plastik a potem maluje ok.4-5 warstw podobnych odcieni pedzlem, ale tak zeby kazda warstwa przebijala czyli muszom byc mocno rozcieczone np.szalupy-Model Master 1765E rust,teraz olejne Siena palona,Umbra palona,troche czarnego matu mocno rozcieczonego w kaciki i gotowe,naprawde prosta sprawa.Do pokladu uzywam jako drugiej warstwy [po brazie]rozcieczonego bialego matu potem dopiero nakladam brazy.Armatek nie wkladam przez luki,jeszcze nie skleilem kadluba tylko czasami to wszystko skladam zeby zobaczyc jak np nowy element sie komponuje z reszta.W razie co pytaj pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yaro50 Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Witam Jack jakieś postępy w warsztacie? Pytam bo bym pooglądał chętnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack Aubrey Napisano 2 Lutego 2012 Autor Share Napisano 2 Lutego 2012 witam witam dawno mnie tu nie było ale coś tam podłubałem najważniejsze ze skleiłem kadłub i wkleiłem pokłady ale największe przejścia były z ławami wantowymi szczególnie pierwszą a niedługo już olinowanie i coś czuje że to dopiero będzie sprawdzian nerwów wymieniłem gretingi bo te co były wyglądały koszmarnie szkoda tylko ze po malowaniu i w końcu to na co czekałem czyli pomalowałem spód miedzianym kolorem z efektem chromu-wymiata a teraz fotki i trochę dupereli.aż się boje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yaro50 Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 Hejka Super to wygląda , będziesz jakoś "postarzał" miedziane poszycie czy tak zostawiasz ? A "duperelki" dokupowałeś czy sam dłubałeś ? Ja obecnie myślę nad moimi jufersami masakra bo o wiele chyba mniejsze od twoich chyba zostaną plastikowe a tylko wanty powiąże . Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack Aubrey Napisano 3 Lutego 2012 Autor Share Napisano 3 Lutego 2012 muszę postarzeć miedz bo by nie pasowała do reszty ale bez przesady bo wygląda zaje... a duperelki kupiłem bo by mi życia nie starczyło na ich zrobienie jufersy mam 2 i 3mm najmniejsze jakie były,generalnie myślę że nie będzie problemu z wiązaniem tylko zajmą troche czasu a te plastikowe z zestawu dawno wyrzuciłem i radze ci zrobić to samo wydaje mi się że warto się trochę pomęczyć a efekt będzie o niebo lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yaro50 Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 No tak ale chyba nie widziałeś jak wyglądają jufersy w skali 1:225 masakra to mało powiedziane nie wiem czy mają średnice 1 mm i jak ja mam je uskrobać i jeszcze dziurki w nich zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack Aubrey Napisano 5 Lutego 2012 Autor Share Napisano 5 Lutego 2012 miałem wpierw wykończyć kadłub ale nie wytrzymałem i musiałem coś powiązać a oto owoc 8 godzin pracy,z góry przepraszam za słabe fotki kabestan musiałem oderwać bo się cały czas haczył dzisiaj chce zrobić dzwig do szalup.zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yaro50 Napisano 6 Lutego 2012 Share Napisano 6 Lutego 2012 Witam Czy mogę spytać dlaczego sznur między bloczkami owinąłeś wokół własnej osi ? Pytam bo tez jestem na tym etapie i ja robię coś w tym stylu . http://www.shipmodels.com.ua/images/models/victori/13_b.jpg Ale to z Victory więc może u ciebie inaczej Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack Aubrey Napisano 7 Lutego 2012 Autor Share Napisano 7 Lutego 2012 Witam Czy mogę spytać dlaczego sznur między bloczkami owinąłeś wokół własnej osi ? Pytam bo tez jestem na tym etapie i ja robię coś w tym stylu . http://www.shipmodels.com.ua/images/mod ... i/13_b.jpg Ale to z Victory więc może u ciebie inaczej Pozdrowionka siema generalnie to wygląda tak ze całe moje olinowanie to będzie jedna wielka improwizacja.szukam w necie,podoba mi się to robię.zwracam tylko uwagę na to zeby było z danej epoki i w miare francuskie widziałem wiele wiązań tego elementu i ten jakoś tak mi się spodobał na naszą korzyść działa to ze niema zadnej dokumentacji konkretnej jednostki i dlatego w tym temacie mamy duże pole do popisu nawet hms victory dzisiejszy rózni się od tego np.z 1805r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yaro50 Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 Witam Widzę ze podejście do tematu masz podobne jak ja , tyle tylko ze do Victory jest łatwo się doczepić bo zbiór wiedzy na jej temat jest bardzo obszerny a i oryginał nadal zachowany więc trochę pod górkę mam , ale i tak robię czasem coś całkiem po swojemu zwalając winę na skale przedsięwzięcia . Do Le Superbe szukałem jakiś konkretnych planów olinowania i muszę przyznać że rzeczywiście ciężko znaleść coś . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack Aubrey Napisano 11 Lutego 2012 Autor Share Napisano 11 Lutego 2012 witam tak mi się spodobało wiązanie olinowania ze postanowiłem zrobić bukszpryt, jest jeszcze nie skończony i naciągnięty bo okazało się zeby skończyć bukszpryt potrzebny jest bloczek wiolinowy a wole nie naciągać przed końcem linek a teraz biorę się za pokład.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yaro50 Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Hejka Widzę że się rozkręciłeś ze sznurowadłami . Super to wychodzi , na ostatnim zdjęciu jednak chyba coś tak nie równolegle wyszło , chyba ze to perspektywa zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack Aubrey Napisano 12 Lutego 2012 Autor Share Napisano 12 Lutego 2012 Hejka Widzę że się rozkręciłeś ze sznurowadłami . Super to wychodzi , na ostatnim zdjęciu jednak chyba coś tak nie równolegle wyszło , chyba ze to perspektywa zdjęcia narazie wszystko mam ruchome i jakoś tak mi się ustawiło do zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack Aubrey Napisano 3 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam po krótkiej przerwie.Jako że pora roku jakoś nie sprzyja do budowy Superba to i postęp mikry.Relacja słaba ale co tam,mam nadzieje że chociaż się podoba Edytowane 4 Sierpnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 4 Sierpnia 2012 Share Napisano 4 Sierpnia 2012 No piknie Panie piknie! Chyba wyciągnę mojego rozbebranego LE GLORIEUX i pojadę z "koksem".Tylko gdzie ja go wepchnąłem . Robota pierwsza klasa! .Jest na kim się wzorować i od kogo się uczyć. Popełniłem w swoim życiu sześć żaglowców TOWARISZCZ ,BRIGANTINE ,PORQUOI PAS (chyba nazwy nie przekręciłem),VICTORY ,CUTTY SARK, WASA, dawno temu najczęściej zakupy w CSH.Kto wie co ten skrót znaczy z młodszych forumowiczów? Efekt końcowy był różny, pierwszy malowałem olejnymi bo około 35-40 lat temu pewnych firm produkujących farbki do modeli nie było w kraju nad wisłą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 4 Sierpnia 2012 Share Napisano 4 Sierpnia 2012 Wygląda jak z drewna Bardzo mi sie podoba:) A co do CSH- to chyba skrót od Centralnej Składnicy Harcerskiej? :P Mam 25 lat, to nie wiem czy jestem młody/stary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi