eljazz Napisano 9 Grudnia 2011 Share Napisano 9 Grudnia 2011 Witam. Przedstawiam pierwowzór modelu Przemo1CK czyli Pzkpfw I ausf. F. Jest to dość leciwy model Alana z dodatkiem blach Abera. Malowanie z września 1939 walki na pomorzu. Zapraszam do oceny wszystkich forumowiczów. podro eljazz. Jest to mój przedostatni model zrobiony w tym roku dla" Modelarstwa " ostatni pokaże jak w Elblągu spadnie śnieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Grudnia 2011 Share Napisano 9 Grudnia 2011 Świetny model. Jak zwykle spuer pobrudzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Grudnia 2011 Share Napisano 9 Grudnia 2011 Chciałbym poznać tą technikę brudzenia krok po kroku. Jest naprawdę rewelacyjna. Zresztą sam model też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Antyvirus Napisano 9 Grudnia 2011 Share Napisano 9 Grudnia 2011 Piękny model. Brudzenie super !!! Swoją drogą strasznie ciasno im było w środku ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 9 Grudnia 2011 Share Napisano 9 Grudnia 2011 Witam. Przedstawiam pierwowzór modelu Przemo1CK czyli Pzkpfw I ausf. F. Jest to dość leciwy model Alana z dodatkiem blach Abera. Malowanie z września 1939 walki na pomorzu. A krzyże nie powinny być w całości białe? Pytam, bo nie wiem. Pozdrawiam, JK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 9 Grudnia 2011 Share Napisano 9 Grudnia 2011 Witam. Przedstawiam pierwowzór modelu Przemo1CK czyli Pzkpfw I ausf. F. Jest to dość leciwy model Alana z dodatkiem blach Abera. Malowanie z września 1939 walki na pomorzu. A krzyże nie powinny być w całości białe? Pytam, bo nie wiem. Pozdrawiam, JK Powinny -tyle ,że pierwsze czołgi tej wersji zbudowano dopiero pod koniec 1942 roku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eljazz Napisano 9 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2011 Przepraszam za błąd jeśli chodzi o okres walk zasugerowałem się gdzie walczyła dywizja a nie konkretny czołg. Jeszcze raz przepraszam za gapiostwo się płaci. eljazz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz kumorek Napisano 9 Grudnia 2011 Share Napisano 9 Grudnia 2011 Witam! Model wspaniały nic dodać ,nic ująć.Jednak co do figurki jest jedno ale,skóra jest zbyt czysta,oraz ręce mi jakoś niepasują.Natomiast efejt końcowy wyśmienity... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eljazz Napisano 10 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2011 Witam. Przedstawiam pierwowzór modelu Przemo1CK czyli Pzkpfw I ausf. F. Jest to dość leciwy model Alana z dodatkiem blach Abera. Malowanie z września 1939 walki na pomorzu. A krzyże nie powinny być w całości białe? Pytam, bo nie wiem. Pozdrawiam, JK Powinny -tyle ,że pierwsze czołgi tej wersji zbudowano dopiero pod koniec 1942 roku . Z datą się zgadzam z białymi krzyżami nie wystarczy wejść w google Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 10 Grudnia 2011 Share Napisano 10 Grudnia 2011 Eljazz -nie chodzi mi o wszczynanie kłótni ,ale trzymanie się faktów a z tego co pamiętam z literatury to w wrześniu 39 stosowano dwa rodzaje krzyży -biały i żółty z białą obwódką ,lub zamalowywano albo zamazywano je błotem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 10 Grudnia 2011 Share Napisano 10 Grudnia 2011 Model mi się podoba tylko ten kurz... za bardzo czerwonawy miejscami i dziwnie rozmieszczony. Przykładowo w miejscu gdzie nie ma błotnika powinien być kurz bocznej płycie. Gąski też trochę za czyste. Ogólnie chwała Ci za to, że się podjąłeś lepić Alana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 10 Grudnia 2011 Share Napisano 10 Grudnia 2011 Fajny temat. Popracowałeś... Figurki są jednak słabe- ręce "człekokształtnych" są podobne do płetw. Popracuj nad ich malowaniem! Gąsienice nie wiedzieć czemu wiszą- a powinny chyba leżeć na co najmniej trzech kołach jezdnych... No i są krzywo sklejone... Łopata- zbyt płaska. Klakson z jakąś dziurą... Brudzenie- mało przekonujące. Popracuj nad kalkomaniami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eljazz Napisano 10 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2011 Eljazz -nie chodzi mi o wszczynanie kłótni ,ale trzymanie się faktów a z tego co pamiętam z literatury to w wrześniu 39 stosowano dwa rodzaje krzyży -biały i żółty z białą obwódką ,lub zamalowywano albo zamazywano je błotem . Jo to nie porozumienie przyznałem się do błędu z datą i myślałem że sugerujesz na tym czołgu tylko "białe" krzyże, stąd mój post. Muszę przyznać że zasób wiadomości jakie posiadasz pozwala mi stwierdzić że znasz temat i każdy post jest mile widziany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eljazz Napisano 10 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2011 Fajny temat. Popracowałeś... Figurki są jednak słabe- ręce "człekokształtnych" są podobne do płetw. Popracuj nad ich malowaniem! Gąsienice nie wiedzieć czemu wiszą- a powinny chyba leżeć na co najmniej trzech kołach jezdnych... No i są krzywo sklejone... Łopata- zbyt płaska. Klakson z jakąś dziurą... Brudzenie- mało przekonujące. Popracuj nad kalkomaniami. Pozdrawiam Szanowny kolego : 1 od samego początku mojej obecności na tym forum napisałem że pajacyki to nie moja bajka ( pewnie więcej nie będzie) 2 gąsienice to świadome ułożenie (miał na winietce jechać pod górkę ),za krzywe sklejenie ponoszę odpowiedzialność zauważyłeś 1-0 dla ciebie. 3 klakson 2-0 4 To coś co Ty zbyt płaską łopatą nazwał, to w moich stronach nazywają szpadlem a ten na pewno jest płaski. 5 Sorry nie bardzo wiem co z tymi kalkomaniami? 6 No cóż, brudzenie to moja wizja możesz się z nią zgodzić lub nie .Wystaw swój model a forum oceni, nie ma z mojej strony żadnej złośliwości. pozdro eljazz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Szanowny kolego : 1 od samego początku mojej obecności na tym forum napisałem że pajacyki to nie moja bajka ( pewnie więcej nie będzie) 2 gąsienice to świadome ułożenie (miał na winietce jechać pod górkę ),za krzywe sklejenie ponoszę odpowiedzialność zauważyłeś 1-0 dla ciebie. 3 klakson 2-0 4 To coś co Ty zbyt płaską łopatą nazwał, to w moich stronach nazywają szpadlem a ten na pewno jest płaski. 5 Sorry nie bardzo wiem co z tymi kalkomaniami? 6 No cóż, brudzenie to moja wizja możesz się z nią zgodzić lub nie .Wystaw swój model a forum oceni, nie ma z mojej strony żadnej złośliwości. pozdro eljazz Podtrzymuję zdanie, że figurki nie podwyższają wizerunku tej pracy- to moja subiektywna ocena. "Szpadel"- "Łopatę" bardzo trudno wykonać z "blaszki", bo z "blaszki" wychodzi właśnie taki- słabo wyprofilowany, bez odpowiednich przetłoczeń (ładny sprzęt saperski znajdziemy w nowych modelach Dragona). Co do umieszczenia modelu na dioramce- wypadałoby o tym napisać we wstępie... Kalkomanie zbyt grube i za słąbo "weszły" w powierzchnie modelu- dlatego wydaje mi się, że odstają i są nierównomiernie "przykurzone" w porównaniu z pozostałymi powierzchniami. Trzeba jeszcze popracować nad światełkiem z tyłu pojazdu. Żeby nie wyglądało na "pomalowane" czerwoną farbką, stosuję następujący "patent": "szkiełko" maluje najpierw srebrną farbą, a później zakraplam to czerwonym Clearem np. Humbrola. Działa- sprawdziłem. Zdaję sobie sprawę, że na forum jest miejsce głównie na "zachwyty"... Postarałem jednak wyrazić swoją opinię- subiektywną, a z tego, co wiem- to forum nie jest nastawione na konfrontację modeli- tylko opinii forumowiczów- jeżeli zdecyduję się na przedstawienie własnych modeli- chętnie przeczytam wszystkie (zwłaszcza krytyczne opinie)- na razie zapraszam na stronę klubową. Co do wpisów Kolegi "od początku obecności na forum"- nie czytałem ich- odpowiedziałem tylko w sprawie tego wątku.... co Ty zbyt płaską łopatą nazwał, to w moich stronach nazywają szpadlemmam wrażenie, że to nie było uprzejme i nie bardzo poprawne... Zalecam zajrzenie do "Słownika języka polskiego"- hasło: "łopata". Podsumowując- wkłąd pracy bardzo duży- sam popełniłem trzy modele Alana... Piękna walka z Alanem. Pozdrawiam rhinoceros Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eljazz Napisano 11 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2011 rhinoceros Chyba mnie nie zrozumiałeś, jestem za krytyką i twoją biorę sobie do serca ale przecież mogę także bronić soją pracę. Naprawdę nie miałem żadnych ukrytych podtekstów byłem na waszej stronie nie raz i stąd moja propozycja . A patent ze światełkiem na pewno sprawdzę. Mam nadzieję że nie czujesz urazy. pozdo eljazz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Oczywiście, że nie Wszystkim nam przecież chodzi o to, aby modele były coraz doskonalsze. Kibicuję zawsze tym, którzy lubią się rozwijać... Szacunek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Czołem ! A wie ktoś może, czy jeszcze gdzieś blachy to tych cudaków można dostać ? Ładnie te kratki na tyle wyglądają "uzbrojone" w siatki. U mnie niestety ten detal zabija wzrok i psuje efekt Pozdrawiam Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eljazz Napisano 12 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2011 Czołem ! A wie ktoś może, czy jeszcze gdzieś blachy to tych cudaków można dostać ? Ładnie te kratki na tyle wyglądają "uzbrojone" w siatki. U mnie niestety ten detal zabija wzrok i psuje efekt Pozdrawiam Przemo Spróbuj u ABERA kiedyś mi pomógł , zadzwoń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 12 Grudnia 2011 Share Napisano 12 Grudnia 2011 ładnie złożony i ładny sposób nałożnia śladów zużycia (tylko z kolorami mogło by być lepiej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 12 Grudnia 2011 Share Napisano 12 Grudnia 2011 Nie ma do czego się doczepić. Mi się podoba brudzenie - ludziki za groma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi