skwercio Napisano 10 Grudnia 2011 Share Napisano 10 Grudnia 2011 Przeczytałem gdzieś kiedyś o robieniu nitów z kulek do lutowania BGA wciskanych w wywiercone otworki, i mam pytanie: Czy jest to jakaś różnica czy używa się do tego kulek cyna-ołów czy bezołowiowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 10 Grudnia 2011 Share Napisano 10 Grudnia 2011 Ołowiowe chyba miększe (bardziej podatne na zniekształcenia). Zresztą czytałem, że te kulki w ogóle łatwo zdeformowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 10 Grudnia 2011 Share Napisano 10 Grudnia 2011 Ale jak takie kulki mają 0,4 mm średnicy, to chyba ta deformacja nie będzie aż tak widoczna. Mi by było wszystko jedno chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 10 Grudnia 2011 Share Napisano 10 Grudnia 2011 Tak ale jak się kulki spłaszczą to jak te nity będą wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 10 Grudnia 2011 Share Napisano 10 Grudnia 2011 Pewnie słabo, ale szczerze mówiąc, to z tego tematu dowiedziałem się o istnieniu takich kulek. Choć z drugiej strony, nity nie są okrągłe, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 10 Grudnia 2011 Share Napisano 10 Grudnia 2011 Są okrągłe, tylko trzeba z nimi delikatnie postępować (tak czytałem - to tylko wiedza teoretyczna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 10 Grudnia 2011 Share Napisano 10 Grudnia 2011 http://www.modelarstworedukcyjne.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=188:imitowanie-wypukego-nitowania&catid=37:techniki-modelarskie&Itemid=60 Według tego artykułu cały trick polega na odpowiednim dobraniu wiertła (wielkości otworu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Zobacz ten link http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=153&t=18772 Nie taki diabeł straszny jak go malują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
liec Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Bzdury z tym łatwym deformowaniem. Jeśli się specjalnie nie stara ich spłaszczyć to się nie spłaszczą. Poza tym mówimy o bardzo małych kulkach jak mniemam, więc w każdym wypadku dają większą powtarzalność wymiarów niż np. nity robione z wikolu. W 1/72 BGA to według mnie najlepsza metoda na nity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Powiem tak, trzeba się postarać by kulkę zdeformować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 23 Grudnia 2011 Share Napisano 23 Grudnia 2011 Tutaj jest cały poradnik : http://www.modelarstworedukcyjne.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=188:imitowanie-wypukego-nitowania&catid=37:techniki-modelarskie&Itemid=60 Bardzo istotnym elementem tej techniki jest właściwe wciśnięcie kulek w otwory - wykorzystuję do tego bardzo grubą tekturę i wciskam jednocześnie wszystkie kulki w rzędzie. Tektura powinna być na tyle sztywna, aby możliwe było równomierne rozłożenie siły na kulki podczas wciskania. Tektura, w przeciwieństwie do innych, twardszych materiałów, nie powoduje spłaszczania łbów nitów - jest na tyle miękka, że kulki delikatnie się w nią zagłębiają. Wesołych Świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi