Kamil K. Napisano 10 Grudnia 2011 Share Napisano 10 Grudnia 2011 Cześć, Dłubię już jakiś czas taki oto model. Jest naprawdę fajny i mogę polecić każdemu, kogo nie przeraża ogrom części - bo jest to naprawdę mocno rozdrobniony model. Nie robiłem warsztatu wcześniej, bo raczej nie było zbytnio czym pisać. W każdym razie gdyby kogoś interesowała budowa, to tutaj jest trochę zdjęć. Teraz model wygląda tak: Oczywiście praktycznie wszystko co widać na zdjęciu jest złożone na sucho, model składa się z wielu, wielu modułów... Planuję malowanie zestawowe, konkretniej to: W instrukcji kolory kamuflażu to piaskowy i czarny, ja jednak skłaniam się do piaskowego i ciemnobrązowego. Ale nie mam na to 100% argumentów na poparcie mojego wyboru. Niedługo pierwsze zdjęcia z malowania. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Grudnia 2011 Share Napisano 10 Grudnia 2011 A poza ilością części jak sklejlność, szpachla, wypychacze i te standardowe problemy? Fajnie że dałeś model przed malowaniem. Nieźle się prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 10 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2011 Wypychacze są w zasadzie w niewidocznych miejscach i ja osobiście nie zamierzam ich szpachlować. Obawiam się drobnych problemów ze spasowaniem góry i dołu kadłuba, ale nie powinno być tragedii. Poza tym jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 10 Grudnia 2011 Share Napisano 10 Grudnia 2011 Czaję się na ten model. Ale nie kupuję, żeby nie kusiło .Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Działaj dalej. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 27 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2011 Model pomalowany. W międzyczasie okazało się, że brązowy to jednak niezbyt szczęśliwy kolor, więc wybrałem malowanie piaskowo-zielone. Teraz czas na sidolux, obicia i zabawę z olejami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Grudnia 2011 Share Napisano 27 Grudnia 2011 Bardzo fajnie wygląda. Jakie to farby były? Szkoda że nikt nie wrzuca zdjęć jak model jest zamaskowany do malowanie. Pewno to był blue-tac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 27 Grudnia 2011 Share Napisano 27 Grudnia 2011 Kamo wyszło świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 27 Grudnia 2011 Share Napisano 27 Grudnia 2011 Świetnie wymalowany... następne efekty pewnie tez będą na poziomie A ja mam takie pytanie jeśli faktycznie model był maskowany blue tack to gdzie można dorwać to lepiszcze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 27 Grudnia 2011 Share Napisano 27 Grudnia 2011 Świetne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Grudnia 2011 Share Napisano 27 Grudnia 2011 Jeszcze pytanie odnośnie malowania. Robiłeś preshading i modulację koloru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 27 Grudnia 2011 Share Napisano 27 Grudnia 2011 blue tack to gdzie można dorwać to lepiszcze?? w każdym sklepie papierniczym,dla platyków .w hipermarketach To jest masa mocująca http://www.google.pl/search?hl=pl&cp=9&gs_id=1r&xhr=t&q=blue+tack&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&biw=1366&bih=641&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=nf75Toe7Goie-QacjKmdAQ http://www.google.pl/search?hl=pl&cp=9&gs_id=1r&xhr=t&q=blue+tack&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&biw=1366&bih=641&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=nf75Toe7Goie-QacjKmdAQ#um=1&hl=pl&tbm=isch&sa=1&q=masa+mocuj%C4%85ca+uhu&pbx=1&oq=masa+mocuj%C4%85ca+&aq=3S&aqi=g-S5&aql=&gs_sm=c&gs_upl=50686l56384l0l60046l14l14l0l6l6l0l187l1042l2.6l8l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=b75191a1ef8e95df&biw=1366&bih=641 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 27 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2011 Jakoś nie pomyślałem o zdjęciach step by step. Poprawię się przy następnej okazji. Preshaiding był. Swoja droga przez niego model prawie trafił do kosza, bo stara biała pactra zrobiłą mi psikusa w postaci kropkowania, paprochów i innych, na szczęście uratowałem. Ponieważ nie dało się nią precyzyjnie nic pomalować i praktycznie cały model był bardziej lub mniej biały, po kantach i zagłębieniach przejechałem go czarną Tamyią. I po raz kolejny chwalę te farbki, bo choć moje są kilka miesięcy od pierwszego otwarcia i w konsystencji przypominają gęsty sos, to po dodaniu leveling thinnera nie było żadnych problemów. Kamuflaż. Malowałem farbkami Tamyia. Piaskowy to XF-78+biała. Im wyżej tym więcej białej szło do koloru bazowego, końcówkę, czyli najbardziej wystające części/strop wieży etc. pomalowałem praktycznie samą białą - wlana do nie czyszczonego pojemniczka aerografu dała bardzo delikatny kremowy odcień. Maskowałem blue tackiem. Ponieważ okazało się, że dwa jego opakowania to za mało, to musiałem sobie pomóc taśmą malarską, którą wklejałem pomiedzy placki blue tacka. Zieleń to XF-67 Nato green + XF-78/Biel. Im wyżej tym więcej białego, tak jak przy piaskowym. Co do samego maskowania, to niektóre plamki wyszły mi za mało "owalnie", mimo, że w rzeczywistości plamy malowano pędzlami, więc pewnie też idealne nie były. następnym razem albo mocniej pozaginam blue tacka, albo najpierw pokryję model farbą która ma być "w plamach" i to ją będę maskował i dopiero malował kolor bazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 Super malowanko Ci wyszło!!mam pytanko z trochę innej beczki-czym różnią się modele w wersji niemieckiej ,rosyjskiej i brytyjskiej oprócz kalek oczywiście! Podglądam dalej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 28 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2011 Miniart produkuje już kilka różnych wersji walentynek, więc troszkę się różnią - wieżami/jarzmami/wykorzystaniem jednych części zamiast innych. W wypadku tego modelu, to wersje niemiecka i rosyjska od brytyjskiej różnią się w zasadzie tylko wykorzystaniem fartuchów przeciwpyłowych. Ja w każdym razie większych różnic nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 Dzięki!ale czy mając wersję "rosyjską"mogę zrobić "niemca"np.z Afryki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 28 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2011 Chodzi Ci o tą Valentynkę: http://www.mojehobby.pl/zdjecia/7/3/9/1776_rn.jpg Jak znajdziesz Niemca w tej wersji, to czemu nie? Ja specjalistą od sprzętu brytyjskiego i wojny w afryce nie jestem, może lepiej niech ktoś inny się wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 Jeszcze nie wiem czy to dokładnie ten-tak było w opisie na "konkurencyjnym " forum-dostane to będę wiedział dzięki za info i powodzenia w robocie!!może ktoś jeszcze się wypowie w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 29 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2011 Model dostał odpryski i pierwszy filtr ze sieny palonej. Odpryski to mieszanki piaskowej i bieli, czarnej i brązowej oraz samej brązowej. Używałem farb Pactra A1, A123, A103, i białej, której numeru nie znam, bo się starł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Grudnia 2011 Share Napisano 29 Grudnia 2011 Coraz lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 30 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2011 Dzięki. Postanowiłem dodać jeszcze trochę odprysków... Wizja jest, ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 Nie przesadź!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi