Skocz do zawartości

Valentine Mk. III Miniart 1/35

Kamil K.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Dłubię już jakiś czas taki oto model. Jest naprawdę fajny i mogę polecić każdemu, kogo nie przeraża ogrom części - bo jest to naprawdę mocno rozdrobniony model. Nie robiłem warsztatu wcześniej, bo raczej nie było zbytnio czym pisać. W każdym razie gdyby kogoś interesowała budowa, to tutaj jest trochę zdjęć.

Teraz model wygląda tak:

PICT9864.jpg

Oczywiście praktycznie wszystko co widać na zdjęciu jest złożone na sucho, model składa się z wielu, wielu modułów...

PICT9868.jpg

Planuję malowanie zestawowe, konkretniej to:

Val_3_5side.jpg

W instrukcji kolory kamuflażu to piaskowy i czarny, ja jednak skłaniam się do piaskowego i ciemnobrązowego. Ale nie mam na to 100% argumentów na poparcie mojego wyboru.

Niedługo pierwsze zdjęcia z malowania.

Pozdrowienia

• 3 weeks later...

Świetnie wymalowany... następne efekty pewnie tez będą na poziomie

A ja mam takie pytanie jeśli faktycznie model był maskowany blue tack to gdzie można dorwać to lepiszcze??

blue tack to gdzie można dorwać to lepiszcze??

w każdym sklepie papierniczym,dla platyków .w hipermarketach

To jest masa mocująca

http://www.google.pl/search?hl=pl&cp=9&gs_id=1r&xhr=t&q=blue+tack&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&biw=1366&bih=641&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=nf75Toe7Goie-QacjKmdAQ

http://www.google.pl/search?hl=pl&cp=9&gs_id=1r&xhr=t&q=blue+tack&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&biw=1366&bih=641&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=nf75Toe7Goie-QacjKmdAQ#um=1&hl=pl&tbm=isch&sa=1&q=masa+mocuj%C4%85ca+uhu&pbx=1&oq=masa+mocuj%C4%85ca+&aq=3S&aqi=g-S5&aql=&gs_sm=c&gs_upl=50686l56384l0l60046l14l14l0l6l6l0l187l1042l2.6l8l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=b75191a1ef8e95df&biw=1366&bih=641

Jakoś nie pomyślałem o zdjęciach step by step. Poprawię się przy następnej okazji.

Preshaiding był. Swoja droga przez niego model prawie trafił do kosza, bo stara biała pactra zrobiłą mi psikusa w postaci kropkowania, paprochów i innych, na szczęście uratowałem. Ponieważ nie dało się nią precyzyjnie nic pomalować i praktycznie cały model był bardziej lub mniej biały, po kantach i zagłębieniach przejechałem go czarną Tamyią. I po raz kolejny chwalę te farbki, bo choć moje są kilka miesięcy od pierwszego otwarcia i w konsystencji przypominają gęsty sos, to po dodaniu leveling thinnera nie było żadnych problemów.

Kamuflaż. Malowałem farbkami Tamyia. Piaskowy to XF-78+biała. Im wyżej tym więcej białej szło do koloru bazowego, końcówkę, czyli najbardziej wystające części/strop wieży etc. pomalowałem praktycznie samą białą - wlana do nie czyszczonego pojemniczka aerografu dała bardzo delikatny kremowy odcień.

Maskowałem blue tackiem. Ponieważ okazało się, że dwa jego opakowania to za mało, to musiałem sobie pomóc taśmą malarską, którą wklejałem pomiedzy placki blue tacka.

Zieleń to XF-67 Nato green + XF-78/Biel. Im wyżej tym więcej białego, tak jak przy piaskowym.

Co do samego maskowania, to niektóre plamki wyszły mi za mało "owalnie", mimo, że w rzeczywistości plamy malowano pędzlami, więc pewnie też idealne nie były. następnym razem albo mocniej pozaginam blue tacka, albo najpierw pokryję model farbą która ma być "w plamach" i to ją będę maskował i dopiero malował kolor bazowy.

Miniart produkuje już kilka różnych wersji walentynek, więc troszkę się różnią - wieżami/jarzmami/wykorzystaniem jednych części zamiast innych. W wypadku tego modelu, to wersje niemiecka i rosyjska od brytyjskiej różnią się w zasadzie tylko wykorzystaniem fartuchów przeciwpyłowych. Ja w każdym razie większych różnic nie znalazłem.

Model dostał odpryski i pierwszy filtr ze sieny palonej. Odpryski to mieszanki piaskowej i bieli, czarnej i brązowej oraz samej brązowej. Używałem farb Pactra A1, A123, A103, i białej, której numeru nie znam, bo się starł.

P1140643.jpg

P1140644.jpg

P1140645.jpg

P1140647.jpg

P1140650.jpg