Michał96 Napisano 22 Grudnia 2011 Share Napisano 22 Grudnia 2011 Cześć. Chciałbym założyć swój pierwszy warsztat na forum Model to znana wszystkim tamiya w skali 1:35 http://www.mojehobby.pl/Tamiya-Pkw.-II-ausf.-F.-Czo-g-lekki-Panzerkampfwagen-p-1-212335.html Wykonam go w malowaniu zimowym-obdrapana farba biała z szarej-lakier do włosów. No i będzie podstawka-Kocioł pod Czerkasami-wóz zwiadowczy. Byłbym wdzięczny za jakieś zdjęcia, jeśli macie-panzera II w zimowym kamo. Liczę na Waszą pomoc Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 22 Grudnia 2011 Share Napisano 22 Grudnia 2011 jestes pewien ze pod czerkasami byla przynajmniej jedna panzerII? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Grudnia 2011 Share Napisano 22 Grudnia 2011 Co do zgodności historycznej to nie jestem w stanie ci pomoc. Robiłem niedawno ten sam zestaw - warsztat tutaj http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=28092. Wprawdzie kamo pustynne, ale technika też na lakier więc może coś się przyda. Model stary, ale na początek jak znalazł. Zalecam kupienie lepszych gąsienic i luf - zestawowe to szajs. Ja kupiłem Bronco, ale następne tego typu to chyba będą friule. Do poprawy jest tłumik - kompletnie skopany. Trzeba także pozaklejać dziury pod górną częścią pancerza bo Tamiya poszła na łatwiznę. Ogólnie spasowanie było dobre i fajnie się go składało. Przyjemnej zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 22 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2011 No dzięki, zobaczymy co z tego wyjdzie . Widziałem twój model jest świetny. Model jest stary, to fakt ale jakoś lubię tamke Czołgi typu Pamzer II były używane praktyczniie do końca wojny-Niemcy wykorzystywali je jako wozy rozpoznawcze. Co do gąsienic to zobaczę-teren będzie podmokły więc błoto może je zamaskuje. Z tłumikem coś się zrobi-mam już troche wprawy z dorabianiem elementów z puszek i polisterynu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czart Napisano 22 Grudnia 2011 Share Napisano 22 Grudnia 2011 zdjęcia, jeśli macie-panzera II w zimowym kamo. Mówisz i masz. 1.DPanc SS "LSSAH" w walkach o Charków, marzec 1943 r. używała 10 PzKpfw II Ausf. F. Czołgi były w 5 kompanii 1 pułku pancernego SS. Oczywiście były wykorzystywane głównie do zadań rozpoznawczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 23 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2011 Dzięki Czart. A czy ta pierwsza fotka nie jest czasami z książki Michaela Wittmana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 24 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2011 Wanna z kołami sklejona, wierzyczka też. Lufe lekko nakłułem, po zapuszczeniu washa w dziurkę powinno być dobrze. Teraz zaszpachluję ślady po wypychaczach i drobne szczeliny. Model składa się fajowsko-jest łatwy i nie ma dużo baboli Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Ustaliłem też jednostkę na podstawie książki: 3 Dywizja pancerna-3 Pancerny Batalion Rozpoznawczy-obszar operacyjny-Ukraina 1944-Kocioł pod Czerkaski Godło czerwony niedźwiedź. Wesołych Świąt !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Grudnia 2011 Share Napisano 24 Grudnia 2011 Szkoda że nie pokusie się o zakup luf z RB Model. Te nawet w 10% nie przypominają oryginałów. Koła przykleiłeś? Mam nadzieję że tylko górne rolki a napędowe i jezdne masz na tych gumowych tulejach. Luzem łatwiej się maluje. Ale chyba tak też dasz radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 24 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2011 No wiem, szkoda tej lufy, ale trudno :( Model będzie jutro gotowy do malowania. Jest bardzo łatwy i nieskomplikowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 24 Grudnia 2011 Share Napisano 24 Grudnia 2011 Cześć Michał. Z tym malowaniem to się tak nie śpiesz . Części z ramek wycinasz czy wyłamujesz.? Bo nie wygląda to najlepiej, szczególnie na wieży. Koła i rolki koniecznie oszlifuj w miejscach w których przylegały do ramek. Co do luf jeżeli już zostają te to koniecznie je nawierć. Bardzo łatwo i szybko robi się to igłą lekarską. Zanim zaczniesz malować wrzuć parę fotek tego co pokleiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Grudnia 2011 Share Napisano 24 Grudnia 2011 (edytowane) Trafna uwaga Robert. Szlifowanie części uznałem za oczywistą sprawę, ale dobrze że wspomniałeś. Edytowane 24 Grudnia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 24 Grudnia 2011 Share Napisano 24 Grudnia 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 24 Grudnia 2011 Share Napisano 24 Grudnia 2011 Model będzie jutro gotowy do malowania. Jest bardzo łatwy i nieskomplikowany. yyyyyy????? jak dla mnie to dopiero poczatek. Jak wczesniej wspomniano kola sa do szlifowania (nudna i mizerna robota, ale to trzeba zrobic), wieza i inne tez. Te dzooorska w wannie tez zostawiasz? Zwroc tez uwage na laczenia duzych elementow na wiezy - gdzieniegdzie elementy masz slabo spasowane i pewnie tzreba podszliwowac i podszpachlowac Nie spiesz sie. Wlozysz nieco wiecej pracy a efekt bedzie duzo lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 25 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2011 No tak, przepraszam za pośpiech, macie rację. Zaszpachlowałem już wierzę, skleiłem górny pancerz. Teraz jeszcze wyszlifuję koła. Dziury-te na baterie w wannie zakleję polisterynem i zaszpachluję. Tak to wygląda. Mam jeszcze Mg-34 i granat ręczny oraz łańcuchy, wiecie gdzie je umiejscowić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 25 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2011 Zaszpachlowałem dalej i wyszlifowałem koła i reszte. Teraz chyba lepiej Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Grudnia 2011 Share Napisano 25 Grudnia 2011 Lufa musi być jeszcze bardziej nawiercona. Możesz też nawiercić reflektory i wypełnic jakąś masą imitującą szkło - ja używałem Vallejo Still Water. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 25 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2011 Ok, jutro ją nawierce. Co do tych reflektorów to rzeczywiście troche lipne są, trzeba będzie coś zrobić z nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 25 Grudnia 2011 Share Napisano 25 Grudnia 2011 Z rozwiercaniem luf uważaj żeby nie przebić ścianek. Już to wygląda znacznie lepiej . Co do gadżetów to hełm na zasobniku wygląda ok. Co do łańcucha to fajnie wygląda na zaczepach na przedniej płycie. MG i granat bym odpuścił. Swoją ll robiłem z 10 lat temu ale Bazylms miał niedawno warsztat z pustynną to podpatrz. Co zamierzasz zrobić z tłumikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 26 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2011 Dzięki, też tak myślałem z tym łańcuchem, zaczepie go tak jak mówisz . Tak podpatruje na warsztat bazylmsa, muszę przyznać, że wygląda świetnie. Zrobiłem próbkę kamuflażu na wannie i kołach, zapuściłem washa rdzawego i czarnego, pomalowałem bandaże. Dojdzie jescze mokre błoto na wanne i koła. Tłumik zrobiłem sam, ale zdjęcia wstawię trochę później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Koło napinające (pierwsze z lewej) było metalowe i nie miało gumowego bandaża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Dzięki, też tak myślałem z tym łańcuchem, zaczepie go tak jak mówisz . Tak podpatruje na warsztat bazylmsa, muszę przyznać, że wygląda świetnie. Zrobiłem próbkę kamuflażu na wannie i kołach, zapuściłem washa rdzawego i czarnego, pomalowałem bandaże. Dojdzie jescze mokre błoto na wanne i koła. Tłumik zrobiłem sam, ale zdjęcia wstawię trochę później Zmyj to . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Zdecydowanie zgadzam się z clonerem.16. Zmyj to zdecydowanie. Spróbuj zrobić model z czystym kamo i pobrudź go na koniec tylko z wyczuciem i bez przegięć. Pamiętaj że 1 mm błota na modelu to 3,5 cm w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 26 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2011 No ale czemu? Nie wygląda tak źle :( W tym czasie niestety zrobiłem też górny pancerz. Wydaję mi się, że wyszedł lepiej niż dół Co wy na to? Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Co to jest w ogóle? Kamuflaż czy brud? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebaTDS Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 W tym czasie niestety zrobiłem też górny pancerz. Wydaję mi się, że wyszedł lepiej niż dół NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi