Skocz do zawartości

Panzer II Tamiya 1:35

Michał96

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Chciałbym założyć swój pierwszy warsztat na forum

Model to znana wszystkim tamiya w skali 1:35

http://www.mojehobby.pl/Tamiya-Pkw.-II-ausf.-F.-Czo-g-lekki-Panzerkampfwagen-p-1-212335.html

Wykonam go w malowaniu zimowym-obdrapana farba biała z szarej-lakier do włosów. No i będzie podstawka-Kocioł pod Czerkasami-wóz zwiadowczy. Byłbym wdzięczny za jakieś zdjęcia, jeśli macie-panzera II w zimowym kamo. Liczę na Waszą pomoc

Pozdrawiam Michał

• Odpowiedzi 106
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Co do zgodności historycznej to nie jestem w stanie ci pomoc. Robiłem niedawno ten sam zestaw - warsztat tutaj http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=28092. Wprawdzie kamo pustynne, ale technika też na lakier więc może coś się przyda. Model stary, ale na początek jak znalazł. Zalecam kupienie lepszych gąsienic i luf - zestawowe to szajs. Ja kupiłem Bronco, ale następne tego typu to chyba będą friule. Do poprawy jest tłumik - kompletnie skopany. Trzeba także pozaklejać dziury pod górną częścią pancerza bo Tamiya poszła na łatwiznę. Ogólnie spasowanie było dobre i fajnie się go składało.

Przyjemnej zabawy.

No dzięki, zobaczymy co z tego wyjdzie . Widziałem twój model jest świetny. Model jest stary, to fakt ale jakoś lubię tamke Czołgi typu Pamzer II były używane praktyczniie do końca wojny-Niemcy wykorzystywali je jako wozy rozpoznawcze. Co do gąsienic to zobaczę-teren będzie podmokły więc błoto może je zamaskuje. Z tłumikem coś się zrobi-mam już troche wprawy z dorabianiem elementów z puszek i polisterynu.

zdjęcia, jeśli macie-panzera II w zimowym kamo.

Mówisz i masz.

1.DPanc SS "LSSAH" w walkach o Charków, marzec 1943 r. używała 10 PzKpfw II Ausf. F.

Czołgi były w 5 kompanii 1 pułku pancernego SS.

Oczywiście były wykorzystywane głównie do zadań rozpoznawczych.

img6879x.jpg

img6877s.jpg

Wanna z kołami sklejona, wierzyczka też. Lufe lekko nakłułem, po zapuszczeniu washa w dziurkę powinno być dobrze.

Teraz zaszpachluję ślady po wypychaczach i drobne szczeliny. Model składa się fajowsko-jest łatwy i nie ma dużo baboli

img0401zp.jpg

Uploaded with ImageShack.us

img0402ug.jpg

img0404sj.jpg

img0406fp.jpg

Ustaliłem też jednostkę na podstawie książki:

3 Dywizja pancerna-3 Pancerny Batalion Rozpoznawczy-obszar operacyjny-Ukraina 1944-Kocioł pod Czerkaski

Godło czerwony niedźwiedź.

Wesołych Świąt !!!

Szkoda że nie pokusie się o zakup luf z RB Model. Te nawet w 10% nie przypominają oryginałów. Koła przykleiłeś? Mam nadzieję że tylko górne rolki a napędowe i jezdne masz na tych gumowych tulejach. Luzem łatwiej się maluje. Ale chyba tak też dasz radę.

Cześć Michał. Z tym malowaniem to się tak nie śpiesz . Części z ramek wycinasz czy wyłamujesz.? Bo nie wygląda to najlepiej, szczególnie na wieży. Koła i rolki koniecznie oszlifuj w miejscach w których przylegały do ramek. Co do luf jeżeli już zostają te to koniecznie je nawierć. Bardzo łatwo i szybko robi się to igłą lekarską. Zanim zaczniesz malować wrzuć parę fotek tego co pokleiłeś.

Model będzie jutro gotowy do malowania.

Jest bardzo łatwy i nieskomplikowany.

yyyyyy????? jak dla mnie to dopiero poczatek. Jak wczesniej wspomniano kola sa do szlifowania (nudna i mizerna robota, ale to trzeba zrobic), wieza i inne tez.

Te dzooorska w wannie tez zostawiasz? Zwroc tez uwage na laczenia duzych elementow na wiezy - gdzieniegdzie elementy masz slabo spasowane i pewnie tzreba podszliwowac i podszpachlowac Nie spiesz sie. Wlozysz nieco wiecej pracy a efekt bedzie duzo lepszy.

No tak, przepraszam za pośpiech, macie rację. Zaszpachlowałem już wierzę, skleiłem górny pancerz. Teraz jeszcze wyszlifuję koła. Dziury-te na baterie w wannie zakleję polisterynem i zaszpachluję.

Tak to wygląda. Mam jeszcze Mg-34 i granat ręczny oraz łańcuchy, wiecie gdzie je umiejscowić?

img0408by.jpg

img0409nf.jpg

img0411qc.jpg

img0412ct.jpg

img0414di.jpg

Zaszpachlowałem dalej i wyszlifowałem koła i reszte. Teraz chyba lepiej

img0453ye.jpg

img0454aj.jpg

img0459hv.jpg

img0460za.jpg

img0456tj.jpg

img0452tc.jpg

Wesołych Świąt

Z rozwiercaniem luf uważaj żeby nie przebić ścianek. Już to wygląda znacznie lepiej . Co do gadżetów to hełm na zasobniku wygląda ok. Co do łańcucha to fajnie wygląda na zaczepach na przedniej płycie. MG i granat bym odpuścił. Swoją ll robiłem z 10 lat temu ale Bazylms miał niedawno warsztat z pustynną to podpatrz. Co zamierzasz zrobić z tłumikiem?

Dzięki, też tak myślałem z tym łańcuchem, zaczepie go tak jak mówisz . Tak podpatruje na warsztat bazylmsa, muszę przyznać, że wygląda świetnie. Zrobiłem próbkę kamuflażu na wannie i kołach, zapuściłem washa rdzawego i czarnego, pomalowałem bandaże. Dojdzie jescze mokre błoto na wanne i koła. Tłumik zrobiłem sam, ale zdjęcia wstawię trochę później

img0461s.jpg

Dzięki, też tak myślałem z tym łańcuchem, zaczepie go tak jak mówisz . Tak podpatruje na warsztat bazylmsa, muszę przyznać, że wygląda świetnie. Zrobiłem próbkę kamuflażu na wannie i kołach, zapuściłem washa rdzawego i czarnego, pomalowałem bandaże. Dojdzie jescze mokre błoto na wanne i koła. Tłumik zrobiłem sam, ale zdjęcia wstawię trochę później

img0461s.jpg

Zmyj to .