Mateus_z Napisano 11 Lutego 2012 Autor Share Napisano 11 Lutego 2012 Mam pytanie do kolegów modelarzy - Kolor bazowy to akrylowy metalizer Gunze, czym można go wypolerować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Jak się tak poczyta tu i ówdzie, to widać, że koledzy różnie stosują. Ja np do polerowania używam miękkich ściereczek - kiedyś (kilka lat temu) w Aeroplanie opisano sposób użycia ściereczek Vileda MicroActiv Plus, kupiłem w zwykłym sklepie mały zapasik i mam do dziś, dobrze się sprawują. Nie używałem nigdy akrylowego Gunze, ale nie sądzę by była wielka różnica. Jeśli masz obawy - weź jakiś element ze złomu modelarskiego, pomaluj i ćwicz polerowanie do czasu odkrycia metody, którą bez strachu zastosujesz na modelu. Powodzenia Aha - a po co przykleiłeś kołpak od razu? Teraz ten granatowy zachodzi na kadłub... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 12 Lutego 2012 Autor Share Napisano 12 Lutego 2012 Aha - a po co przykleiłeś kołpak od razu? Teraz ten granatowy zachodzi na kadłub... Przykleiłem go dlatego, bo te miejsca przesłonią kalkomanie. Co do polerki - Dzięki za podpowiedź, będę próbował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwera Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Aktualnie robię ten sam model tylko w 1:72 od MisterCraft i postaram się go zrobić "podobny" do Twojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Ok, kwestia kołpaka wyjaśniona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 12 Lutego 2012 Autor Share Napisano 12 Lutego 2012 Próbowałem już kilku materiałów do polerowania i niestety nic nie przynosi żadnego efektu, jeśli się nie uda to po prostu nałoże już lakier błyszczący. Aktualnie robię ten sam model tylko w 1:72 od MisterCraft i postaram się go zrobić "podobny" do Twojego. Chętnie bym pooglądał, wstawisz warsztat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwera Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Na warsztat jeszcze za wcześnie;) Dopiero się uczę. To jest dopiero mój 2 model, ale i tak teraz go nie robię bo czekam na dostawę farbek i szpachlówki. Wrzucaj jak najwięcej zdjęć;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrupek Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 Ja do polerowania używam szczoteczki kielichowej z miękkiego włosia koziego obsadzonej w dremelku. Daje znakomite rezultaty na alacladach. Ale możesz wykorzystać do polerowania akryli. Ta metoda też się sprawdza czy akrylach tamiyi. No i trzeba ćwiczyć docisk, prędkość obrotową i na pewno da efekt Marcin Chrupek Chruścielewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 13 Lutego 2012 Autor Share Napisano 13 Lutego 2012 No niestety odpuszcze sobie polerkę bo namęczyłem się, a nic to nie dało. W między czasie pędzelkiem pomalowałem owiewkę, trochę boję się czy odcień farby nie będzie się różnił od tej położonej aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 14 Lutego 2012 Autor Share Napisano 14 Lutego 2012 Przymiarka owiewki: Jutro postaram się polakierować model. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 15 Lutego 2012 Share Napisano 15 Lutego 2012 No niestety odpuszcze sobie polerkę bo namęczyłem się, a nic to nie dało. Szkoda bo teraz powierzchnia wygląda nieciekawie Oj brakuje koledze cierpliwości, brakuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 15 Lutego 2012 Autor Share Napisano 15 Lutego 2012 To, że odpuściłęm polerkę, nieznaczy że nic nie zrobiłem z powierzchnią. Wszędzie gdzie są widoczne nierówności przejechałem wodnym papierem. Oglądałem model kilka razy i powierzchnia jest równa - przynajmniej mi się tak wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 17 Lutego 2012 Autor Share Napisano 17 Lutego 2012 Na boku kadłuba była widoczna skaza, więc postanowiłem położyć w to miejsce kolor bazowy. I teraz między starym, a nowo położonym metalizerem jest różnica. Jak można zniwelować ten efekt? Wypolerować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Lutego 2012 Share Napisano 17 Lutego 2012 Najlepiej zamaskuj miejsce wokół tego miejsca po liniach podziału blach, zamaluj cały element i później wypoleruj delikatnie całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 17 Lutego 2012 Autor Share Napisano 17 Lutego 2012 Najlepiej zamaskuj miejsce wokół tego miejsca po liniach podziału blach, zamaluj cały element i później wypoleruj delikatnie całość. Niestety to rozwiązanie odpada - nigdzie w pobliżu nie ma linii. To jest możliwość chociaż złagodzenia przejść kolorów? Cchiałem poprawić, a wygląda na to, że spaprałem to miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Lutego 2012 Share Napisano 17 Lutego 2012 No jakieś linie podziałowe muszą być, skaza chyba nie jest na pół kadłuba, co? ;) Ja tak bym to poprawiał, maskował do najbliższych linii, gdzie by one nie były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 18 Lutego 2012 Autor Share Napisano 18 Lutego 2012 No to właśnie zrobiłem jak mówiłeś i teraz czekam jak wyschnie. Dalej jak to polerować, czymś specjalnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 Husteczki higieniczne, papier toaletowy albo jakiś kawałek delikatnego, bardzo gładkiego materiału, wedle uznania. Najważniejsze, to polerować delikatnie i bez pośpiechu. Lepiej popracować nad powierzchnią trochę dłużej niż przejechać gdzieś za mocno i uszkodzić farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 18 Lutego 2012 Autor Share Napisano 18 Lutego 2012 Husteczki higieniczne, papier toaletowy albo jakiś kawałek delikatnego, bardzo gładkiego materiału, wedle uznania. Najważniejsze, to polerować delikatnie i bez pośpiechu. Lepiej popracować nad powierzchnią trochę dłużej niż przejechać gdzieś za mocno i uszkodzić farbę. Wielkie dzięki za pomoc ;) Będę próbował. Teraz zauważyłem, że jednak polerowanie tylko pogorszy sprawę. Bo nowo nałożona warstwa zbyt się błyszczy w porównaniu do starej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 6 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Witam, znowu wróciłem! Prace nad Mustangiem są już na bardzo zaawansowanym etapie - niedługo koniec. Odleżał sobie troszkę i co dziwne, plama o której wcześniej pisałem stała się dużo mniej widoczna. Pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Model już w wiekszym stopniu zwashowany. Tak na prawdę robiłem to pierwszy raz w życiu, więc efekt nie jest powalający, jednak dużo się nauczyłem ;). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi