Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Nie bardzo wiedziałem gdzie umieścić ten temat więc wrzuciłem go tutaj. Mam pytanie związane z modelami samolotów z firmy Hobbyboss w 1/72. To, że są to prostackie modele to wiem i zastanawiam się czy nie kupić sobie właśnie tym razem coś prostszego z tejże właśnie firmy. I teraz pytanie do znawców. Jak jest z jakością oraz prawidłowym odwzorowaniem kształtów wszelakich Focke-Wulfów, Spitów i Messerów? Czy dalece odbiegają od oryginału czy może stoją jakościowo na poziomie np. Revella?

Pozdrawiam!!

Napisano

Zastanów się po co ci taki model? Ze sporymi uproszczeniami, grubym oszkleniem i byle jakimi kalkomaniami...

W wykonaniu modelu samo złożenie nie zajmuje aż tak wiele czasu... Oszczędzisz może na sklejeniu połówek kadłuba i skrzydeł, ale włożysz identyczną pracę w malowanie i wykończenie. A gdyby ci przyszło do głowy poprawiać takiego hobbybossa, to nawet poświęcisz więcej czasu niż sklejając klasyczny model.

Bo chyba nie chodzi o kasę? Modele HB wcale nie są takie tanie... Szczególnie jeśli trzeba dokupić do nich kabinkę vacu i kalkomanie.

Tutaj opisałem swoją przygodę ze Spitfire V hobbybosa: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=26407

Wniosek mam jeden: nigdy więcej! W większości przypadków można znaleźć znacznie lepsze "klasyczne" modele w tej klasie cenowej. A nawet tańsze.

Napisano

Hmmm ten Spit, którego wykonałeś nie wygląda źle ale zraziłem się nieco babolami, które wymieniłeś np. brak osłon goleni podwozia głównego czy cieńkie łopaty śmigieł. Wspominałeś też o nie najlepszych kalkach. Ciekawe czy pozostałe modele też mają podobne minusy? W galerii ukazał się Mig-3 Hobbyboss'a, ładnie zrobiony zresztą i stąd zrodziła mi się myśl czy warto spróbować z tą firmą ale o tym co napisałeś Banny muszę się poważnie zastanowić.

Napisano

Chyba z tą serią HB jest tak, że jak nie złożysz to się nie przekonasz. Ja mam na warsztacie gdzieś w kącie tego MiGa 3 i powiem tak, że po prostu mi nie podszedł. Ogólnie jest fajny i w sumie godny polecenia, ale jakoś mi cała ta otoczka Easy kita nie podeszła i preferuje modele z większą ilością detali. Zrób może po prostu eksperyment zakup sobie np. Fw 190 z Revella i z HB, zrób sobie oba i będziesz miał porównanie przy czym Ci się fajniej pracowało, który wygląda lepiej.

Co do kalek HB to jako zupełny ignorant i laik w tej dziedzinie mogę je spokojnie polecić, fakt są dość grube, ale idealnie współpracują z płynami zmiękczającymi i są stosunkowo wytrzymałe, co w przypadku osób zaczynających przygodę z tym hobby nie jest bez znaczenia.

Napisano

Koledzy dobrze Ci radzą. Ja osobiście polecałbym Ci z Revella w skali 72. Szczególnie P-51B, Hurricane Mk.IIC, Spitfire Mk.Vb i P-47D są godne uwagi. Za nieduże pieniądze masz całkiem fajny i przyjemny w budowie model. Na początek w sam raz. Pomijając kwestie merytoryczne, to jedynie oszklenia w tych modelach są nieco gorszej jakości. Szczególnie widać to w przypadku Me-262 i Mustanga Mk.III (ciężko już teraz dostępnego niestety).

Jeśli chciałbyś naprawdę dobrze wykonany zestaw w 1/72, to musiałbyś wydać nieco więcej kaski na Tamiyę.

Napisano

No i FW-190A Revella nie ma konkurencji w tej klasie cenowej... Ale revell nie jest żadnym odniesieniem, bo ma modele bardzo zróżnicowane jakościowo, zarówno dobre (które wymienił kornik), jak i gorsze jakościowo (np matchboxy i frogi). Specjalnie trzeba uważać na revellowskie starocie jak Bf 109E czy P-51D.

Kalki HB może są niezłe jeśli idzie o jakość kładzenia, ale FATALNE merytorycznie! Oznaczenia są zazwyczaj złej wielkości, kształcie, w złych kolorach...

Napisano

Nowego Airfixa nie miałem w rękach, ale na forum piszą, że są całkiem niezłe. Airfixy mają to do siebie, że bardzo dobrze leżą w planach - Hurricane na pewno.

Napisano

Wylewacie dziecko razem z kąpielą, a tymczasem Hobbybossowe MiG-15/MiG-15UTI to najlepsze zestawy tych maszyn w 1/72 na rynku.

Są zestawy lepsze i gorsze - nie ma co demonizować.

PZDR

Napisano

Nikt nie demonizuje. Pytanie ogólne, to i odpowiedź ogólna. Inaczej można by wszystkie pytania typu "czy modele firmy X są dobre" kwitować "zależy jakie"... Poza tym chodziło w domyśle o samoloty z II WŚ.

Napisano

Ok to dzięki, chyba wezmę tego HB, mam dosyć dobrą dokumentacje więc nie będzie problemu z wyposażeniem, chodzi mi głównie o ciekawe malowanie więc drobne błędy nie będą mi przeszkadzać

Napisano
To, że są to prostackie modele to wiem i zastanawiam się czy nie kupić sobie właśnie tym razem coś prostszego z tejże właśnie firmy.

Proste tak. Prostackie, zdecydowanie nie.