Skocz do zawartości

Spitfire Mk. IX Italeri 1:72

bobolo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wigilia była, więc doszły nowe modele. Na początek stwierdziłem, że skleję sobie Spitfire'a.

Oto krótki inbox :

dsc09446x.jpgdsc09447v.jpgdsc09448k.jpgdsc09449s.jpgdsc09450f.jpg

dsc09451p.jpg

Model jest w trzech wersjach malowania, zdecydowałem się na wersję B z czarno-białymi pasami. Wersja jest ze szwadronu 329, nie wiem czy malowanie prawdziwe czy fikcyjne, ale robię z pudełka.

• Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Co prawda robiłem IX tkę ze skrzydłem HF i okapotowaniem silnika przerabianym z Mk. V, ale nie wpadłem na to, żeby nity dziobać skalpelem. Dla mnie największym mankamentem są chwyty podskrzydłowe o przekroju trapezowy a nie prostokątnym i płytkie luki podwozia. Te pierwsze można spiłować a luki odciąć i wstawić kawałek plastiku do przesunięcia. resztę można przełknąć. Ładnie się skleja. A'propos nitowadełek.Robert ma rację z tym kółeczkiem, choć ostatnio chyba u DUDUSIA kupiłem za trzydzieściparę złotych nitowadełko z czterema ostrymi kółeczkami z RB. Można osadzać w zwykłym uchwycie do nożyków np. Olfy. Testowałem na konkursowym Jaczku i ładnie wychodzi. Są cztery rozmiary: 0.75, 1, 1,25 i 1,5 mm

choć ostatnio chyba u DUDUSIA kupiłem za trzydzieściparę złotych nitowadełko z czterema ostrymi kółeczkami z RB. Można osadzać w zwykłym uchwycie do nożyków np. Olfy. Testowałem na konkursowym Jaczku i ładnie wychodzi. Są cztery rozmiary: 0.75, 1, 1,25 i 1,5 mm

daj linka do tych kółeczek

Dobra, są to początki mojej działalności modelarskiej, więc uczę się na błędach

Na razie trochę będę miał przerwy, bo czekam na farbki, taśmę Tamiyi i szpachlę.

A tak przy okazji, nie wie ktoś z Was, gdzie można kupić Model Mastery akrylowe 4673 Wood, 4746 Medium Gray oraz 4762 Light Ghost Gray? Bo nigdzie nie mogę dostać.

• 3 months later...

Dobra, po dłuuugiej przerwie wracam wreszcie do mojego Spitfajerka. Nareszcie znalazłem brakujące kolory na Internecie, doszła też szpachlówka akrylowa do zamaskowania tych "dziur po kulach" oraz taśma Tamiya do robienia tych czarno-białych pasów.

Jest to dopiero mój drugi model, więc robię z pudła. A, jak mówi pudło, zaczynamy od kabiny. Najpierw do zrobienia mamy malutki, jak to na 1:72 przystało, fotelik. Ogólnie jestem można powiedzieć pod wrażeniem dokładności wykonania tych drobniutkich elementów. Niektóre elementy były tak małe, że aparat miał problemy ze złapaniem ostrości

Tak wyglądają dwa pierwsze sklejone elementy fotela :

dsc09830j.jpg

dsc09832hp.jpg

Tak schnął jeden z podłokietników :

dsc09833w.jpg

I takie zdjęcie poglądowe, żeby zobaczyć, z jakim rozmiarem mamy tu do czynienia :

dsc09834e.jpg

A tu kompletny fotel po sklejeniu, w całej okazałości :

dsc09835p.jpg

dsc09836i.jpg

dsc09837l.jpg

Wszystko malowane jest akrylowymi Model Masterami, zielone elementy to 4852 Green Zinc Chromate, a brązowa "kropka" to 4874 Leather.

Więc jak na IX proponuję pomalować siedzisko jakimś brązem, choć jak pisałem u kogoś "plastikowe " siedziska też malowano interiorem. Ale jeśli nie robisz otwartej kabiny, to chyba nie będzie problemu. Jakby co - pytaj Aha... Oparcie w dermie jakimś czarno brązowym czy czymś w tym guście było by milsze. Poszukaj w necie - jest dużo

Z resztą wg uznania

Raczej planuję robić kabinę zamkniętą, a że jak napisałem, robię z pudła, więc malowanie będzie na razie takie. Kiedyś się może rozmyślę i zmienię Swoją drogą, dość przypadkowo wyszedł mi taki efekt jakby "wytartego" siedzenia.

No proszę - Twoje wybrane malowanie też będzie wyzwaniem jeśli dobrze odczytałem założenia jakie poczyniłeś w tym warsztacie - trzymam kciuki -ja sklejam obecnie MK IIa

Kolejne zmagania z drobnymi częściami. Po skończonym fotelu trzeba skończyć wnętrze kabiny pilota.

Na początek deska rozdzielcza. Początek w miarę łatwy, ale jak doszło do malowania zegarów, to normalnie złapałem się za głowę. Jednak trochę zmagań z białą farbą, kilka wyzwisk rzuconych w kierunku moich niezdarnych rąk i voila :

dsc09838g.jpg

Trochę wprawdzie jest niedoróbek, ale początki zawsze są trudne. Następnie musiałem wkleić jakiś pizdryk, cholera wie od czego, ale jak jest w instrukcji, to niech im będzie. Nie mam pojęcia, czy to jakieś radio, czy ki ****.

dsc09840f.jpg

Potem do doklejenia ster. Oczywiście (a jakże!) w dwóch kolorach. Musiałem go więc malować etapami.

dsc09842na.jpg

dsc09843o.jpg

Na koniec została do pomalowania podłoga kabiny i wszystko trzeba skleić zusammen do kupy. Tak prezentuje się efekt końcowy :

dsc09844jw.jpg

dsc09845u.jpg

dsc09846oa.jpg

Może i szału nie ma, ale będę robił zamkniętą kabinę, więc i tak nie będzie tego tak mocno widać.

Kolory użyte : 4852 Green Zinc Chromate, 4768 Flat Black, 4769 Flat White i 4673 Wood.

O, dzisiaj miałem trochę roboty z tym modelem. Najpierw musiałem zaszpachlować te moje nieudane próby nitowania skalpelem (po czasie rozumiem, jakie to było głupie).

dsc09847q.jpg

Następnie skleiłem dwie połówki góry kadłuba, malując uprzednio ich wewnętrzną część (a dokładnie część części ) na zielono.

dsc09848d.jpg

Potem przyszło do szpachlacji elementów dziobowych.

dsc09849y.jpg

I sklejenie całości do kupy.

dsc09850d.jpg

Niestety, jak się później okazało, części były nie do końca spasowane.

dsc09851ar.jpg

Ale w końcu, od czego jest szpachlówka!

dsc09852bj.jpg

Później zrobiłem skrzydła.

dsc09854u.jpg

Następnie, wszystko według instrukcji, pomalowałem tylny statecznik na czerwono, a boczne stateczniki na zielono i czerwono. W związku z tym mam pytanie. Po co malować te elementy na takie jaskrawe kolory, skoro i tak potem będą pomalowane w kamuflażu? Czy to jakiś rodzaj podkładu?

dsc09858x.jpg

dsc09859b.jpg

dsc09860y.jpg

Zaczęło robić się późno, więc dokleiłem jeszcze tylko drzwi i pomalowałem rury wydechowe na kolor rdzy.

dsc09861c.jpg

dsc09862g.jpg

I tu mam dylemat. Czy podoklejać resztę elementów, ryzykując później upaćkanie ich farbą, czy zrobić kamuflaż skrzydeł i dopiero potem dokleić resztę?

Jestem początkującym i nie wypada mi robić uwag ale to co pomalowałeś na kolor czerwony i zielony to chyba są światła pozycyjne i nie musiałeś malować całych tych części, w instrukcji słabo to zaznaczyli , w revellu lepiej to zrobili jeśli sie mylę przepraszam. Rury doklej na sam koniec.

• 2 weeks later...

Po chwilowej przerwie wracam z moim Spitfajerkiem.

Na początku zamocowałem rury wydechowe :

dsc09886j.jpg

Potem musiałem dokleić osłonę silnika. Było z tym trochę kłopotu, bo części nie do końca spasowane, ale trochę papieru ściernego, trochę szpachli i git

Następnie złączyłem obie połówki :

dsc09887q.jpg

I zabrałem się do malowania kadłuba. Chwila zabawy z taśmą i prawe skrzydło było już zabezpieczone.

dsc09888f.jpg

Przy poprzednich próbach z taśmą zawsze farba wpływała mi w linie podziału, więc tym razem spróbowałem wepchać tą taśmę w linie przy pomocy paznokcia. Tak to wszystko wyglądało po 4 warstwach farby i zdjęciu taśm :

dsc09889zs.jpg

I jeszcze całość mojego dzisiejszego malowania :

dsc09890fy.jpg

Te niepomalowane miejsca będą później malowane Medium Grey, ale na razie chcę jeden kolor skończyć. Poza tym nie mam tego koloru. Ale czy opłaca się kupować jeden kolor? Czy po prostu można wymieszać biały z czarnym ? W jakich proporcjach?

Niestety wygląda to źle, model nie jest dobrze wyszlifowany i wyczyszczony z wszelakich niedoróbek a Ty już się zabrałeś za malowanie.