Przemek - MaXus Napisano 14 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Myśle ,że godzina to max chociaż w przypadku gunze to i tak za długo. Daj fotkę po podkładzie Dzięki i proszę bardzo: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Mniodzio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Witam. Wszystko ładnie wygląda. Ciekawe jak będzie wyglądał po pomalowaniu. Tak na marginesie to mam pytanie. Czy te wzdłużne elementy zaznaczone na zdjęciu... ...nie powinny być tak przechylone w jedną stronę ? ? ? By marekwojtek at 2012-04-14 Tak jest w T-90, a czy w T-64 tego nie wiem. Zwróciłem tylko na to uwagę i proszę by znawcy tematu wyjaśnili mi tą kwestię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 14 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Wojtek, te wzdłużne elementy (jak i te pogrubienia na lufie), to nic innego jak imitacja łączenia blach opasających lufę (osłona termoizolacyjna). W T-64/72, które widziałem, to łączenie robili akurat w pionie, być może w T-90, mając jakieś doświadczenia lub inne powody, zrobili z ukosa. Nawiasem mówiąc, jak już ogarnąłem budowę tej lufy, to stwierdzam, że lepiej od RB samemu by się to zrobiło w taki sam sposób, jak na prawdziwej lufie ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 To że w 90-tce te elementy są pod skosem, uwarunkowane jest innym sposobem motażu lufy niż np w T-64. Gdzieś tak wyczytałem, ale nie pamiętam gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 To że w 90-tce te elementy są pod skosem, uwarunkowane jest innym sposobem motażu lufy niż np w T-64. Gdzieś tak wyczytałem, ale nie pamiętam gdzie. hehe chyba w swoim wątku gecon zgadza się... lufa montowana jest inaczej w T-90 jest możliwość zdjęcia samej lufy bez wyjmowania całego działa, w T-64 nie a robota godna podziwu ładnie się prezentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 To że w 90-tce te elementy są pod skosem, uwarunkowane jest innym sposobem motażu lufy niż np w T-64. Gdzieś tak wyczytałem, ale nie pamiętam gdzie. hehe chyba w swoim wątku gecon zgadza się... lufa montowana jest inaczej w T-90 jest możliwość zdjęcia samej lufy bez wyjmowania całego działa, w T-64 nie a robota godna podziwu ładnie się prezentuje Hehehe Sprawdzałem kilka wątków w poszukiwaniu wzmianki o tej lufie, ale o swoim nie pomyślałem . Faktycznie to u siebie to przeczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Witam. Dzięki za informację, będę na przyszłość wiedział. A jeszcze jedno takie pytanie. Czy ten kąt obrócenia lufy jest różny czy zawsze taki sam, bo na fotkach widziałem, że chyba nie jest zawsze taki sam. Chyba że niedowidzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 15 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Czy ten kąt obrócenia lufy jest różny czy zawsze taki sam, bo na fotkach widziałem, że chyba nie jest zawsze taki sam. W T-64 wszystkie, jakie widziałem były w pionie u góry, w T-72 też (choć tutaj mam mniejszą pewność), w T-90 jeszcze nie zgłębiałem ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 22 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2012 Jakoś umknęło mi mocowanie zapasowych ogniw . Szybka korekta: W końcu ... kolor bazowy: Jakoś tak wyszło, że lemiesz jest ruchomy, wiem, że na nic to się zda, ale jest ;o): Beczki - wersja druga, poprawiona: Powolutku kompletuję całość do całości: Po drodze był jeszcze jeden filtr, ale pomny doświadczeń przy iszaku, bardzo delikatny i praktycznie niewidoczny. A teraz, może ktoś wspomóc kolejnością prac? Mi chodzi po głowie: sido, kalki, sido, filtr tonujący kalki, sido, wash, lakier satyna/mat. Następnie pigmenty, zacieki, rysy, obicia, plamy (kolejność przypadkowa, bo nie wiem, czy ważna) i na koniec fixer. Jeśli coś pominąłem/przekręciłem, chętnie wysłucham porad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Kwietnia 2012 Share Napisano 22 Kwietnia 2012 A teraz, może ktoś wspomóc kolejnością prac?Mi chodzi po głowie: sido, kalki, sido, filtr tonujący kalki, sido, wash, lakier satyna/mat. Następnie pigmenty, zacieki, rysy, obicia, plamy (kolejność przypadkowa, bo nie wiem, czy ważna) i na koniec fixer. Jeśli coś pominąłem/przekręciłem, chętnie wysłucham porad. Generalnie to takjak napisałeś. Dodałbym jeszcze sido po washu i trochę olei - biedronk aczy coś takiego.Co do rys i obić to zależy jak kto woli. Ja daję przed zabawą z olejami, bo wtedy farby olejne trochę je też maskują. Inaczej wyglądają na bardzo świerze i wyraźne. Ale to już jak kto woli. Pigmenty chyba raczej na sam koniec. Bo kurz przykrywa wszystko. To chyba tyle ode mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 22 Kwietnia 2012 Share Napisano 22 Kwietnia 2012 Mi chodzi po głowie: sido, kalki, sido, filtr tonujący kalki, sido, wash, lakier satyna/mat. ... Przemek filtry kładzie się na powierzchnię matową ewentualnie satynową nie na połysk,na sido idzie łosz Ładnie wygląda ten Tet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Już po wash'u. Muszę jednak przyznać, że ta niby tak banalna metoda, sprawia mi niejako problemy, a już na pewno nie jestem pewien poprawności osiąganych wyników :( . Dlatego też wrzucam zdjęcia z kolejnymi etapami prac (kolejno od lewej: sido; naniesienie olejnej - brąz 'Van Dyke', rozcieńczony WS; usunięcie nadmiaru) z pytaniem, czy czasami nie popełniam jakichś błędów. Napiszę może tylko, że mam duży problem z kontrolą ostrości/wyrazistości tego całego wash'a. Z jednej strony to nie jest takie złe, ponieważ taki rozmyty efekt jest imo bardziej naturalny, ale dręczy mnie sama ta niemoc/trudność uzyskania tej ostrości . Zbyt stanowcze maźnięcie gąbką po wash'u i usuwa mi się prawie całość, więc muszę być przy tym bardzo ostrożny (ścierałem kilka godzin po nałożeniu, wash z kolei nakładałem dość mocno rozcieńczony). W linku pod zdjęciem - jego duży format: Wieża - Duży format Kadłub - Duży format Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Spróbuj ścierać na bieżąco lub po kilku minutach, ale używając pędzla nawilżonego whitespirit, działa to to jak magnes na olejną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 3 Maja 2012 Autor Share Napisano 3 Maja 2012 FAHR, właśnie po tym pędzlu, to prawie cały wash mi się ściera :/, przez to użyłem pianki tapicerskiej, z tą już było lepiej, ale nadal trzeba było bardzo uważać, żeby zbytnio nie usunąć płukanki. W każdym razie model otrzymał skromne kalki, po ich zamaskowaniu filtr, który nieznacznie rozjaśnił bazę. Następnie delikatne obicia/otarcia MM Green Zinc Chromate - te z kolei wytłumiłem delikatnie olejnym Van Dyck. Stan po powyższych zabiegach : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Bardzo ładnie wygląda ten kolorek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Nieźle sobie poradziłeś z tym modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 7 Maja 2012 Autor Share Napisano 7 Maja 2012 Dziękuję panowie, powoli się 'uczem', z czym to jeść tą pancerkę . Pierwsza ważna lekcja, o czym już mi wspominano: baza jaśniejsza, bo potem ściemnieje. Nic to, brniemy dalej. Pomalowałem osłonę jarzma - i nawet mi się podoba ;), pomachałem trochę suchym pędzlem, ale na razie brązem = symulacja startej farby, potem jeszcze rozjaśnię krawędzie. Dzisiaj wziąłem się za olejne. Robiłem taką niby biedronkę; niby, bo potem to wszystko tonuję w zależności od 'widzimisie'. Dojdą na koniec jeszcze pigmenty, trochę też jeszcze pobawię się jaśniejszymi olejami, ale to może jutro. Efekty po powyższych: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Maja 2012 Share Napisano 7 Maja 2012 Bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 12 Maja 2012 Autor Share Napisano 12 Maja 2012 Powoli składam całość w jedność . Po złożeniu wszystkiego będą jeszcze końcowe podmalunki i korekty, ponieważ czasem przy montażu nie daje się uniknąć zarysowań czy odprysków, ale to nic wielkiego, tym bardziej, że całość jeszcze przykurzona będzie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 13 Maja 2012 Share Napisano 13 Maja 2012 Wszystko wygląda bardzo ładnie oprócz tych stalowych lin. Szkoda bo trochę psują cały efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 13 Maja 2012 Autor Share Napisano 13 Maja 2012 Wszystko wygląda bardzo ładnie oprócz tych stalowych lin.Szkoda bo trochę psują cały efekt. Piotrek, co masz na myśli, bo akurat z lin jestem najbardziej zadowolony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 13 Maja 2012 Share Napisano 13 Maja 2012 Nie podoba mi się ich splot.Wyglądają jak stara rozpleciona lina.Tylko to mi sie nie widzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 13 Maja 2012 Autor Share Napisano 13 Maja 2012 Aa, jeśli splot, to faktycznie, dość sfatygowany. Liny to samoróbka, dodatkowo, przy profilowaniu, z racji tego, że załamania są dość spore, splot się trochę porozjeżdżał. Nic to, na przyszłość może zaopatrzę się w gotowe produkty, albo pokombinuję z innymi metodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Maja 2012 Share Napisano 13 Maja 2012 Można zrobić tak: Obrać drucik z izolacji, jeden koniec do imadła, drugi do wiertarki i jazda. Nawet ładnie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi