Damiano82 Napisano 31 Grudnia 2011 Napisano 31 Grudnia 2011 Witam, Od kilku lat zawsze po Świętach Bożego Narodzenia pojawiał sie specjalny numer Aeroplana. W tym roku cisza? Ktoś coś wie na ten temat? Pozdrawiam Damian Biwo Cytuj
KRYSTEK Napisano 31 Grudnia 2011 Napisano 31 Grudnia 2011 Na innym forum podają że numer specjalny z płytą ma dotyczyć P-11c. Krystek. Cytuj
Kuba9575 Napisano 31 Grudnia 2011 Napisano 31 Grudnia 2011 Też dołączam do pytania. Zobaczyłem okładkę i opis tego Aeroplana w Skrzydlatej Polsce. Poszedłem do Mpiku i... Nic! Ani starego, ani nowego. A pomyślałem, że muszę go mieć, bo jestem ciekaw zawartości. Pozdrawiam, JK Cytuj
Grzes Napisano 31 Grudnia 2011 Napisano 31 Grudnia 2011 Numer specjalny jak napisał KRYSTEK to P-11c Cytuj
hadzi Napisano 31 Grudnia 2011 Napisano 31 Grudnia 2011 Poslizg techniczny, ma byc koło 10 stycznia w sprzedaży i tak jest cały o P.11c podobno ok. 600 zdjęć szczegółów konstrukcyjnych Cytuj
Damiano82 Napisano 1 Stycznia 2012 Autor Napisano 1 Stycznia 2012 Dobrze, Szkoda, że już skończyli z współczesnymi konstrukcjami. Wciąż brak rzeczowego opracowania TS-11 czy Mi-2. Historia Ił-28 lub zastosowania MiG-19 też jest bardzo ciekawa. Zapewne numer poświęcony P.11 będzie gratką dla miłośników konstrukcji. Oby nie był tylko zlepkiem dotychczasowych opracowań w pigułce. Pozdrawiam Damian Biwo Cytuj
manas Napisano 1 Stycznia 2012 Napisano 1 Stycznia 2012 Dla kogoś, kto do tej pory nie interesował sie konstrukcją, zlepek dotychczasowych opracować będzie bardzo interesującą propozycja i wyjściem do dalszych poszukiwań Cytuj
hadzi Napisano 1 Stycznia 2012 Napisano 1 Stycznia 2012 Plany zostały wykreślone na nowo, nowe zdjecia szczegółów z okresu renowacji w Mielcu. Myślę, że to będzie wartościowe opracowanie. A kto mówi, że skończyli z współczesnymi konstrukcjami? Nie słyszałem by zamykali ten tytuł Cytuj
Grzes Napisano 1 Stycznia 2012 Napisano 1 Stycznia 2012 Dobrze,Szkoda, że już skończyli z współczesnymi konstrukcjami. Wciąż brak rzeczowego opracowania TS-11 czy Mi-2. Historia Ił-28 lub zastosowania MiG-19 też jest bardzo ciekawa. TS-11 ma bardzo dobrą monografię Aeromaxu sprzed kilku lat.Z tego co wiem, bardzo zaawansowane są też prace nad monografią Iła-28 i Mi-4 (nie wiadomo tylko kiedy faktycznie się to ukaże) A Aeroplan kolejny raz z rzędu (po ubiegłorocznej Kani) tylko "cienki zeszycik", tymczasem grube opracowania czekają.... Cytuj
Piotrek.S. Napisano 1 Stycznia 2012 Napisano 1 Stycznia 2012 Plany zostały wykreślone na nowo, nowe zdjecia szczegółów z okresu renowacji w Mielcu. Myślę, że to będzie wartościowe opracowanie. A kto mówi, że skończyli z współczesnymi konstrukcjami? Nie słyszałem by zamykali ten tytuł Czy plany są całkiem nowe czy te same które już ukazały się w MiniReplice (były robione przy okazji "remontu" krakowskiej jedenastki)? A wczesne Suczki, wymieniona "Kaśka"? Pewnie wydane zostaną za 20 lat przy okazji "remontu" muzealnego egzemplarza. A Aeroplan kolejny raz z rzędu (po ubiegłorocznej Kani) tylko "cienki zeszycik", tymczasem grube opracowania czekają.... Rok temu była chyba Iryda gwoli ścisłości ale co do meritum to true, true. Cytuj
hadzi Napisano 1 Stycznia 2012 Napisano 1 Stycznia 2012 Jak to było....? A... Polakowi nikt nie dogodzi. Wniosek z tego taki, że lepiej jest nic nie robić. Napisałem, że kreślone były NOWE plany, a nie powielane stare. Ręce opadają. Cytuj
Grzes Napisano 1 Stycznia 2012 Napisano 1 Stycznia 2012 Rok temu była chyba Iryda gwoli ścisłości Oczywiście Piotrze, masz rację! Cytuj
Piotrek.S. Napisano 1 Stycznia 2012 Napisano 1 Stycznia 2012 Jak to było....? A... Polakowi nikt nie dogodzi. Wniosek z tego taki, że lepiej jest nic nie robić. Napisałem, że kreślone były NOWE plany, a nie powielane stare. Ręce opadają. Się tylko zastanawiam... Skoro niedawno wypuszczono rysunki robione przy okazji jakiegoś "remontu" JEDYNEGO egzemplarza to jak najbardziej kupię Aeroplana i porównam sobie z tymi NOWYMI rysunkami celem sprawdzenia co przez te parę lat jedenastce urosło, zmalało albo piórka może opadły. Bo rozumiem, że dobre plany w Aeroplanie są robione na podstawie istniejącego egzemplarza. Siłą rzeczy kolega się chyba zgodzi różnic wielkich a zasadniczo żadnych nie powinno być (oczywiście cały czas mówimy o wersji "c"). Novum mogą być ewentualnie bardziej detalizowane rysunki przekrojów Na marginesie jedną z idei przewodnich numerów tematycznych magazynu Aeroplan było ocalenie od zapomnienia maszyn które na to nie zasługują (był Lim-6bis, Kania, Iryda). P-11c raczej ma miejsce w panteonie chwały polskiego lotnictwa i daleko jej od zapomnienia. Sam szukałem już pod koniec grudnia w Empiku niezależnie od tego co będzie tematem numeru. Tymczasem opinie o tym co by się chętnie w owym magazynie poczytało zostało sprowadzone do niemal obrazy majestatu. Gwoli ścisłości posiadam komplet wszystkich roczników Aeroplana i oczywiście zamierzam kontynuować powiększanie kolekcji parafrazując słowa pewnego aktora: "Do samego końca. Mojego lub jej". Pozdrawiam w Noworoczny wieczór. Piotrek.S. Cytuj
Kuba9575 Napisano 16 Stycznia 2012 Napisano 16 Stycznia 2012 Coś się może ruszyło w tym temacie? Bo na razie na http://www.altair.com.pl/ i w empikach cisza... Pozdrawiam, JK Cytuj
Jarekk Napisano 16 Stycznia 2012 Napisano 16 Stycznia 2012 Numer 5/6 ”11 nabyłem wczoraj w empiku i jestem zadowolony, szczególnie z płytki CD. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi