Skocz do zawartości

BMW R75 Tamiya + Eduard 1/35

Konrad C

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kolejny blaszany projekt. W życiu popełniłem wiele modeli lecz ostatnio doszedłem do wniosku, że nie zlepiłem żadnego jednoślada. Okazało się, że znajomy ma takowy motor na zbyciu wraz z blachą fototrawioną, więc postanowiłem go odkupić i naprawić w/w błąd. :P

Generalnie model to odskocznia od gąsienic. Jak na razie fajnie się lepi, na pewno to nie ostatni motocykl który zagości jeszcze na warsztacie.

Jak na razie zabrałem się za coś co lubię czyli blacharkę, skleciłem tylny kosz i siedzenie pasażera. Wymieniłem szprychy w kołach, sam bak i ramę wyszlifowałem z detali które będą zastąpione. Wprowadziłem chirurgię, rozcinając koła z błotnikami, silnik w pomiędzy którego segmenty wklejona jest część fototrawiona.

Moim problemem jest sam kosz i koło zapasowe oraz te od wózka. Otóż edek kompletnie zapomniał o elementach które by wzbogaciły wózek i dał tylko dwie pary szprych a jak wiadomo motocykl z koszem ma 4 koła. :-|

dsc09802k.jpg

dsc09791mp.jpg

dsc09792e.jpg

dsc09793y.jpg

dsc09795z.jpg

dsc09796j.jpg

dsc09797b.jpg

dsc09798p.jpg

dsc09799ul.jpg

dsc09800j.jpg

dsc09801tl.jpg

Przepraszam za paprochy na zdjęciach.

Dalsze roboty:

dsc09806hr.jpg

dsc09803d.jpg

dsc09804jc.jpg

dsc09805e.jpg

Edytowane przez Gość

Witam i dzięki za odzew!!!

Chyba będzie bez wózka ale jeszcze nie wiem.

Jako iż mój "znajomy" cały czas mnie męczy na gg, kiedy dodam nowe apdejty nie mam wyboru.

Tyle narobiłem, kable zrobię po malowaniu, w tej chwili "zadek" w sumie czeka ma motipa który zamówiłem. Trzeba jeszcze dorobić parę detali. ;)

dsc09809x.jpg

dsc09810b.jpg

dsc09807y.jpg

dsc09808l.jpg

Witam.

Ale wy jedziecie z tymi projektami. Ja już 4 miesiąc męczę się z moim Tygryskiem, a tu Konrad robi kolejny model.

Motory to nie moja działka, ale na razie wygląda ładnie. Czekam na malowanie.

Przecież to Ty mnie męczysz.

Ale wy jedziecie z tymi projektami. Ja już 4 miesiąc męczę się z moim Tygryskiem, a tu Konrad robi kolejny model.

Konrad leci z modelami, bo go na gg poganiam z projektami .

Edytowane przez Gość

Przecież to Ty mnie męczysz.

Konrad leci z modelami, bo ga na gg poganiam z projektami .

To prawda.

Bardzo zacnie, pamiętaj tylko o korekcji układu wydechowego, w tym przypadku tamiya olała temat a edek tego błędu nie skorygował- niestety, jest czas jeśli rura wydechowa nie jest wklejona na stałe

pozdr Sławek

Uwierz Konradzie w tym przypadku blachy niewiele pomogą ...

Właśnie pomogą, wydech już wklejony zresztą jak wspomniałem moja robota to tylko lepie a nie dorabianie - model relaksacyjny a pewnie na wydechu by sie nie skończyło

ma ktoś może jakieś ciekawe schematy malowań motorku?

ok. Konrad

malowanko było jeszcze dunkelgelb+olivegruen+ew. cienkie szlaczki Rotbraun z czwartej dyw.pancernej Kursk 1943 ale głowy nie dam

pozdr Sławek

beztytuubmpm.jpg

Tak, Odszukałem, wczoraj to malowanie i jest świetne ale przedstawia BMW z bodajże późnego okresu z filtrem na baku i zmienionym silnikiem. Tak sobie myślę, żeby zrobić proste szare lub szare+pisakowe (DAK) na lakier do włosów.

Teraz biorę się na przednia cześć z którą jest więcej roboty. Otworzyłem schowek.

dsc09811.jpg

dsc09812t.jpg

dsc09813h.jpg

dsc09814r.jpg

Bardzo zacnie, pamiętaj tylko o korekcji układu wydechowego, w tym przypadku tamiya olała temat a edek tego błędu nie skorygował- niestety, jest czas jeśli rura wydechowa nie jest wklejona na stałe

pozdr Sławek

Możesz z ciekawości napisać co jest grane z wydechem?

Kondi - a Hansa Klossa zrobisz?Plizzz...

Już prędzej zlepie coś współczesnego.

Super . Do tego schowka wsadź coś może jeszcze - trochę pusto. Może jakieś papiery czy coś innego.

Edytowane przez Gość