Skocz do zawartości

Sd.Kfz 250/9 oraz Half-Track M3 i wojaki z 1st army

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No to warsztat :-)!!! Bedzie to makietka przedstawiajaca wojska amerykanskie maszerujace na wschod na wiosne 45. Kawalek drodgi w pagorkowatym terenie, bedzie dosc stromo wiec dam masywny kamienny mur zeby sie zbocze nie osowalo na droge, do tego troche trawki i moze jakies krzaczory. Modele z dragona, wykonuje je rownolegle, chodzi o to zeby przy brudzeniu mialy podobne odcienie podwozia. Na tym etapie moze jeszcze za wiele nie widac, ale od czego jest wyobraznia :-)

IMG_4196.JPG

IMG_4200.JPG

IMG_4204.JPG

IMG_4210.JPG

Mam nadzieje przy nastepnej odslonie pokazac pojazdy w bardziej zaawansowanej postaci, a makietke przynajmniej z dorobiona ramka.

PZDR

Napisano

Podoba mi się malowanie Sd.Kfz 250/9, wygląda świetnie:) Hehe, ja mam ferie, czyli luz

Napisano

prace powoli postepuja (reka juz mnie boli od robienia tej drogi)

IMG_4267.JPG

IMG_4268.JPG

IMG_4269.JPG

Wydaje mi sie ze lepsze efekty przynosi robienie kostki z terakoty, pierwszy raz skrobie w gipsie, ale tu juz zostanie ta metoda.

Napisano
Wydaje mi sie ze lepsze efekty przynosi robienie kostki z terakoty, ...
Możesz napisać coś więcej o tej metodzie?
Napisano

Efekt tego jak wyglada kostka z terakoty mozesz zobaczyc na mojej makietce z pz III. dozc prosta, ale czasochlonna. Z terakoty ( tj taka glinka co nie trzeba wypiekac) robisz cienkie placki i wycinasz kostki, jak juz wyschna to smarujesz podloze bielym klejem i ukladasz.

Napisano

Udalo mi sie skonczyc droge, dodany grunt i troche roslinnosci

IMG_4270.JPG

IMG_4271.JPG

IMG_4272.JPG

IMG_4273.JPG

IMG_4274.JPG

Teraz czeka mnie sporo malowania, nie wiem czy nie dodac wiecej roslinnosci, trzeba to jeszcze przemyslec.

Napisano

Podoba mi się bruk, roślinności możesz dodać troszkę więcej.

May mógłbyś powiedzieć ja ze składalnością M3??

Pozdrawiam

Napisano

No to pierwsze malowanie makietki zrobione, na tym etapie jest to raczej tylko robione w formie "kolorowego podkladu"

IMG_4275.JPG

IMG_4277.JPG

IMG_4280.JPG

kolory wyszly przeklamane, sa sporo ciemniejsze.

Napisano

troche porobilem przy pojazdach, weszly oleje, troszke suchego pedzla no i pomalu zaczynam podwozie, kawal roboty jeszcze do zrobienia, ale idzie do przodu :-)

IMG_4281.JPG

IMG_4282.JPG

IMG_4291.JPG

IMG_4292.JPG

Napisano

No to lecimy dalej z tym koksem :-)

Zostaly zmontowane zawieszenia, troche mnie to nerwow kosztowalo, przy half-track-u dragon dal plastikowe gaski z 2 czesci, niby fajnie, ze malo roboty, ale nie daja one prawie wcale pola do manewru przy zakladaniu.

IMG_4296.JPG

IMG_4300.JPG

IMG_4302.JPG

IMG_4304.JPG

IMG_4306.JPG

IMG_4310.JPG

IMG_4311.JPG

IMG_4314.JPG

Teraz sobie zrobie troche wolnego od podstawki i pojazdow, a zaczne robic figurki.

Napisano

Czy ktos ma pomysl jaki kolor na karnacje afroamerykanska by byl potrzebny, dla niepoprawnych politycznie wyjasniam ze chodzi o nr farbki na skore dla murzynow, moze bym tak jednego zrobil kolorowego to bedzie fajnie wygladac.