MartiniOCP Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Model skończony. Zestaw fajny tylko, że męczy kilkoma detalami takim jak szyby czy maska. Szyby średnio pasują do kasty, tzn, leżą w miarę dobrze, ale w kilku miejscach widoczne są prześwity do środka. Ja starałem się podkleić to taśmą od wew. Maska źle leży na firmowych zawiasach i ogólnie montaż razem z przednią ścianą i siatką jest raczej upierdliwy. Zawiasy poszły do kosza bo nie mogłem znieść tej nierówności. W ogóle, z wykonania nie jestem szczególnie zadowolony. Myślę, że wygląda w miarę dobrze bo ma przepiękną sylwetkę -byłem nią zachwycony również kiedy na kaście nie było ani grama farby. Z modelu można było wyciągnąć dużo więcej. Najgorszy babol (w mojej ocenie) to zostawione nadlewki przy tylnych szybach. Nie wiem gdzie miałem oczy jak szlifowałem dach, przód i spód. Chyba uznałem, że to część obramówki tylnych szyb i zostawiłem. Potem dopiero przy nakładaniu bmf-u doszło do mnie, że będzie jednak kaszanka. Rejestrację zostawione a'la noname ponieważ Giulia staje się częścią większego projektu i jeszcze nie wiem jakie blachy będę zakładał w całym zestawie. A teraz projekt, w którym Alfa od tej chwili bierze czynny udział. Otóż, pomyślałem sobie, że fajnie byłoby do włoszki dorobić ciągnik i przyczepę Tak, jak wspominałem w warsztacie, będzie to ukłon w stronę kolegów ciężarowców, ale w wydaniu "mini." Chciałem, żeby zestaw był w miarę realistyczny, więc koniem pociągowym zostaje Toyota Landcruiser, dokładniej taka: Natomiast lawetę postanowiłem zrobić od podstawi i będzie to coś takiego: Miałem możliwość zwymiarowania w/w wynalazku i jestem zdeterminowany, żeby go wykonać. Oczywiście, guzik z tego może wyjść, ale poczekamy, zobaczymy . Myślę, że taka kombinacja- landcrusier/laweta/alfa - jest całkiem prawdopodobna. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 No i powiedz mi co ja tu mogę napisać? Świetna jest ta Alfa bez dwóch zdań, nie zauważyłem nic niepokojącego, nawet przygladałem sie tej szybie tylnej i nic. Cóż, gratuluję kolejnego pięknego modelu Co do całego projektu, oczywiście jestem za, Landcruiser do lawety pasuje idealnie, w końcu kolekcjoner klasyków musi mieć woła który uciagnie jego skarby Cały ten Twój post jest jak najbardziej na plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Również zgadzam się z przedmówcą Alfa po prostu cudna a do tego landcruisera lawety i alfy zrobić jakąś małą dioramką ze zlotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 4 Lutego 2012 Autor Share Napisano 4 Lutego 2012 Podziękował . Z tym zlotem to super pomysł tylko, że trzeba by jeszcze coś dokleić a wybór alf raczej ubogi. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vwmen Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Co tu pisać,świetnie wykonana piękna alfa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Brawo pięknie wykonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bombee Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Bardzo fajny model. Mnie rażą ramki szyb tylnej i przedniej - cos malo się przyłożyłeś Ale ogólne wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 4 Lutego 2012 Autor Share Napisano 4 Lutego 2012 Mnie rażą ramki szyb tylnej i przedniej - cos malo się przyłożyłeś Masz rację. Do szyb podchodziłem kilka razy. Najpierw miały być srebrne obramówki z drucika, próbowałem 2 razy - 2 razy położyłem temat. Wszystko było maskowane z 5 razy, ale w rezultacie zmęczyłem tylko plastikowe szkło zamiast od razu ładnie zamaskować i malować na czarno/ srebrno. Dzięki za komentarz. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Jak zwykle, pokazałeś klasę, gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilex5 Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Alfa miodzio... Od początku zaglądałem do tematu jak tylko pojawiał się nowy post to już byłem ciekawy jak to wygląda. Z tą toyotą i lawetą fajny pomysł, już czekam na relacje z budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AFI Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Nic dodac, cudo. Lakier polozyles jak na prawdziwym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 5 Lutego 2012 Share Napisano 5 Lutego 2012 Kolego Martini Twoja Alfa jest naprawdę piękna. Pomimo wymienionych przez Ciebie niedoskonałości, do których przyznajesz się i to Ci się chwali, model robi bardzo dobre wrażenie. Ja dodałbym jeszcze tylko wspomniane "poszarpane" ramki okien i nieco sztucznie wyglądające wycieraczki. Według mnie jednak te wszystkie błędy nie psują ogólnego wrażenia jakie robi na oglądającym Twoja Giulia. Jest po prostu elegancka i mam wielką nadzieję, że Old Timery poza maszynami Ferrari również wejdą Ci w krew. Gratuluję i pozdrawiam! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 5 Lutego 2012 Autor Share Napisano 5 Lutego 2012 Po raz kolejny dziękuje za zainteresowanie tematem Ja dodałbym jeszcze tylko wspomniane "poszarpane" ramki okien i nieco sztucznie wyglądające wycieraczki. Dobrze, że wspominasz o wycieraczkach. Oczywiście, zgadzam się, że nie wyglądają zbyt dobrze. Dla osób, które planują budowę tego modelu - wycieraczki trzeba załapać do szyby na kropelkę. Znacznie odstają i kleje modelarskie do szyb nie mają "siły" przytrzymać ich w odpowiedniej pozycji. Z kolei małe wymiary wycieraczek powodują, że te z zestawu firmy ABER są o 2 rozmiary za duże. mam wielką nadzieję, że Old Timery poza maszynami Ferrari również wejdą Ci w krew. Po skończeniu zestawu (laweta+Toyota) i Countach'u biorę się za klasyczne trio z Japonii. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 5 Lutego 2012 Share Napisano 5 Lutego 2012 Powtórzę to co pisałem w warsztacie: REWELACJA. I z niecierpliwością czekam na kolejny projekt, szczególnie lawety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TreworBG Napisano 10 Stycznia 2013 Share Napisano 10 Stycznia 2013 Ona jest piękna!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 Mam wrażenie, że lakier jest położony b.grubo, przy krawędziach porobiły się zgrubienia...Wygląda jak tani diecast. Na koniec warto było spolerować najdelikatniejszą pastą na wysoki połysk. Szyby wyglądają jak zaparowane. To samo reflektory. Co się im stało? Chromy wyglądają b.przeciętnie. Mam wrażenie, że lepiej by wyglądały pomalowane Alcladami. Diabeł tkwi w szczegółach. Felgi np. wyglądają b.dobrze, ale niewiele kosztowało pomalowanie śrub na ciemny kolor. Samochód piękny, jeden z moich fetyszy, dlatego zaglądnąłem, ale wykonanie modelu nie podkreśla urody tej maszyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 12 Stycznia 2013 Share Napisano 12 Stycznia 2013 Co do szyb i szkieł reflektorów ty moim zdaniem niezbyt fortunne ustawienie aparatu. Poza tym --- miodzio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 12 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2013 Dzięki za komentarze. Co do szyb i reflektorów to mgły na nich nie ma. Były wstawiane klejem do przeźroczystych plastików - tak jak mówi Mark666 - chyba jakieś zdjęcia takie "mleczne" Tutaj wygląda lepiej: Lakierowanie to nie jest moja mocna strona, szczególnie jeśli chodzi o grubość powłoki lakierniczej. Krytyka przyjęta na klatę Z drugiej strony, model na półce wygląda całkiem ładnie. Wolę go od diecastów, nawet tych za ponad stówkę. Rażą grubą blachą, mega szczelinami między elementami uchylanymi, zawiasami, które w rzeczywistości ważyłby ze 20kg/ szt. P.S - niezły odkop:D pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 13 Stycznia 2013 Share Napisano 13 Stycznia 2013 Lakierowanie to nie jest moja mocna strona Malujesz farbami w sprayu? Wtedy b. trudno mieć kontrolę nad procesem. Może przesiadka na jakiś zgrabny aerograf byłaby rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 14 Stycznia 2013 Share Napisano 14 Stycznia 2013 Na pewno by była dobrym rozwiązaniem jednak nie każdy może sobie pozwolić na zakup wymarzonego zestawu. Dlatego ja maluję szprejami i nie mam co narzekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 14 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2013 Do bezb. używam aero. Żadna górna półka, chyba 100zł za niego dałem. Dysza 0,5. Trzeba się ciągle uczyć. Oczywiście, fajnie byłoby pracować z lakierami w jakimś przystosowanym do tego miejscu a nie zabudowanym balkonie i w zimowych temperaturach:D pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 Piękna Alfa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi