divv Napisano 21 Lutego 2012 Autor Share Napisano 21 Lutego 2012 Osobiście uważam, że kupowanie metalowej lufy mija się z celem, chyba że chodzi o perforowany karabin maszynowy do skali 1:72. Nie mam nic do zarzucenia Trumpeterowi co do ich lufy, jedynie co mnie wkurzało to nadlewki na małych częściach - praktycznie nie do usunięcia bez spiłowanie połowy właściwego elementu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 21 Lutego 2012 Share Napisano 21 Lutego 2012 Chodzi mi o to, że lufa do moździerza (nie pamiętam producenta, ale jest tylko jeden) była za długa o dobre 1,5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 9 Marca 2012 Autor Share Napisano 9 Marca 2012 Czekając na farby z Martoli (wreszcie doszły) postanowiłem, że prysnę czarną Tamiyę XF-1 we wszystkie trudno dostępne miejsca i zakamarki - tam,gdzie mogę nie dojść Feldgrau. Nie wiem do końca, czy to był dobry pomysł, bo w sumie zaciemniłem 70% repliki. Ale jest. Lufa dostała zaciemnienie od spodu. Oponki ponacinałem, patent ściągnięty z warsztatu Pak 43/41 (88mm) AFV club 1:35 by Firefly Vc Rozpocząłem również malowanie tyczek artyleryjskim, które jakimś cudem udało mi się odkleić od łoża. Mam już farbę bazową, wkrótce malowanie - po raz pierwszy będę malował z rozjaśnieniami... Na błotniki planuję wysypać nieco rdzy, bo skorą są takie obite, to i rdza musi się pojawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 9 Marca 2012 Share Napisano 9 Marca 2012 To, że czarne to nic, ale dlaczego matową? Błyszcząca dodatkowo skleja, a i metalizery można nakładać od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 10 Marca 2012 Autor Share Napisano 10 Marca 2012 W sumie to nie wiedziałem o takich właściwościach farb błyszczących (może kilka słów więcej pls?), a po drugie to tylko taką mam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 10 Marca 2012 Share Napisano 10 Marca 2012 Właściwie, o nie ma co więcej pisać. Po prostu farby błyszczące mają to do siebie, że dodatkowo zabezpieczają przed odpadnięciem jakieś drobne elementy. Poza tym na przykład metalizery Alclada muszą być nanoszone na idealnie gładką powierzchnię, więc zamiast potem malować błyszczącą jakieś fragmenty, można mieć to "z głowy" od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 10 Marca 2012 Share Napisano 10 Marca 2012 Ciekwa sprawa. Zawsze kładłem metalizery na mat. Nie skutkuje to jakoś na kolejne warstwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 6 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Mały updacik. Cała para idzie w Super Stalliona, ale o Kanonie nie zapominam. Mam już zakupione farbki na rdzę, gdyż mój egzemplarz będzie lekko sfatygowany. Jak tylko wykończę Stalliona (lub on mnie), to wracam do armatki, już niewiele zostało.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 15 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2012 Warsztat nabiera tempa. Powstała podstawka - obudowa z listewki z Castoramy, podstawa z płyty pilśniowej. Teren ukształtowany styropianem i zalany gipsem zmieszanym z piaskiem. Model dostał rdzę, gdyż armata będzie utknięta w rowie, nad rowem kilka pniaków, trawka i mnóstwo błota. W sensie, że utknął w rowie podczas chwalebnego przemieszczanie się armii niemieckiej w tył na z góry upatrzone pozycje. Zapraszam do galerii: Wyraźnie widać jeszcze sól, jak dostanie washa, to sie zmieni w błoto :-) Dodałem parę cymesów jak parciane osłony sprężyn oraz wymalowałem literkę A na zamku oraz suwnicy działa. Na napis WOTAN w Alte Schwabacherze sie nie odważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Czerwca 2012 Share Napisano 15 Czerwca 2012 Wszystko ładnie i pięknie ale coś ta rdza mi się jakaś czerwona wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 16 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2012 Oj tam, oj tam. Czerwień wyszła przypadkowo, podczas pierwszej próby rdzawienia, troszkę mi wyszła podczas solenia, ale pomyślalem, że tak ciupkę urozmaicę model kolorystycznie. W sumie i tak wash przede mną, czerwień powinna się stonować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Krzysiek ma rację - nie wygląda to jak rdza tylko jak farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 16 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2012 Spoko, mogę je przygasić odcieniem rdzy, gdyż takowy posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Witam. Ja myślałem, że ten czerwony to minia, a czarny to goły metal. Tak by to ładnie wyglądało, ale jeśli ten czerwony kolor to rdza to jestem na nie. Jeśli chcesz zrobić efektowną rdzę to najlepszy jest do tego zestaw LC Rust&Dust. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Wygląda nie źle, nie mogę się doczekać końcowego efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 17 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2012 Do rdzy użyłem kolorów Valleyo. Powiem wam szczerze, że po przykryciu błotem i tak niewiele widać. Ogarnę się i puszczę kilka nowych zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 17 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2012 Obklejony błotem - faza 1. Dojdzie więcej błota pod kołami i na podwoziu (w paru miejscach nie ma nic). Faza druga to prószenie pyłem i jakieś zacieki od deszczu. Podstawka wymaga dalszego kolorowania, do tego dojda kamienie plus trawa oraz drzewostan. Drzewa będą raczej łyse, bo pora jesienna. Wszystko robię pierwszy raz, więc apeluje o wyrozumiałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Oj, oj. Coś mi się wydaje że nie tędy droga. Na chwilę obecną model dużo stracił. Detal się zatarł, a podstawka dodatkowo zamiast wyeksponowac go, przytłacza go dziwną kolorystyką. Przykro mi to pisac, ale jest gorzej niż było. Oczywiście jest to moja subiektywna opinia. Dla potwierdzenia tego porównanie tych dwóch zdjęć: Tutaj ok (rdza już była omawiana) Tutaj - już be. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Witam., Krzysiek ma rację. Za dużo błota ! ! ! Ja też go nigdy nie szczędzę, ale trzeba to robić z umiarem. Sądzę, że podstawka to dopiero początek. Kombinuj dalej, może coś z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Zgadzam się z chłopakami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 17 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2012 No sam nie wiem, późna jesień, pełno błota, gliniasta ziemia, Niemcy się spieszą, armata wpada do rowu, wszystko zasyfione, transporter sypie błotem spod gąsienic, Niemcy klną, ogólnie - jatka. Dla mnie ma to sens. Rzeczywiście podstawka i model są podobne kolorystycznie, co nie dziwi, gdyż użyłem i tu i tam tych samych kolorów (wydaje mi się to logiczne), po za tym - jak wspomniałem - podstawka nie jest jeszcze skończona. Zgadzam się, że w błoceniu nietrudno się zapędzić, być może rzeczywiście w paru miejscach jest go za dużo.Wzorowalem się nieco na tym zdjęciu - jak widac, tył jest kompletnie zababrany: Jednak zdjęcie nie jest do końca wyraźne. Jedyna opcja to więcej zdjęć. Może posiadacie jakoweś, co by mnie mogły naprowadzić na dobry trop, chociaż myślę, że aż tak źle to nie jest ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Nie jestem znawcą jeśli chodzi o robienie podłoża,ale proponowałbym pooglądać najpierw foty samego błotka,spróbować odwzorować to na podstawce a później brać się za brudzenie armatki,chwilowo to się nie zgrywa wszystko razem,te czerwone ciapki to chyba nie bardzo. A możesz z tego fajną winietkę wyciągnąć jeszcze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2012 Nie jestem znawcą jeśli chodzi o robienie podłoża,ale proponowałbym pooglądać najpierw foty samego błotka,spróbować odwzorować to na podstawce a później brać się za brudzenie armatki,chwilowo to się nie zgrywa wszystko razem,te czerwone ciapki to chyba nie bardzo. A możesz z tego fajną winietkę wyciągnąć jeszcze . No cusz, taką miałem wizję błota i musi tak zostać . Kolory podstawki rzeczywiście są jeszcze dziwaczne, skoncentruję się na poprawieniu jej. Moim podstawowym celem jest przetestowanie różnych technik brudzenia, zrobienie podstawki, sianie trawy i sadzenie drzew itp. Niekoniecznie będzie to idealne, ta podstawka to taki mój poligon doświadczalny przed kolejnymi modelami. Po prostu muszę daną technikę zastosować i zrozumieć swoje błędy, żeby następnym razem wyszło dobrze. Niestety, ten typ tak ma PS. Jak mi się nie uda za pierwszym razem, to też nie oznacza, że uda się kolejnym razem . Na razie mam dużo radości z takiego hobby, po co się stresować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Masz całkowicie rację - to ma być radocha dla ciebie. A my możemy ewentualnie wyrażać nasze uwagi, które mogą pokazać co z naszego punktu widzenia jest nie tak. Nic na siłę. Działaj dalej, zobaczymy co się uda z tego wyciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2012 Dzięki Krzysiek, od razu spadło mi ciśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi