Skocz do zawartości

8,8 cm Flak 37 na Zgkw. Sd.Kfz.9 18t - 1/72 Revell+CMK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A to że karbowany to wiem, ale daj cieńszy drut i będzie wszystko gitara.

nawijaj, ściśnij, przyklej, nawijaj, ..... nie będzie się rozchodził podczas wyginania.

Na wariata nawinięte. Ten srebrny drut na zdjęciu wygląda jak kabel trójfazowy, a tak naprawdę jest cienki jak struna i trzeba przez szkła powiększające nawijać.

karbowanka.jpg

• Odpowiedzi 168
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

No i gitara Ja po prostu wziąłem 0,8 i 0,4 i dlatego wyszło do d..., ale będzie lepiej

Napisano

No Ba, pewnie że tak. Co do grubości drutu, to fakt, zaszalałeś

Napisano (edytowane)

Jako że powoli kurczy mi się pole manewru i konieczne staje się "podmalowanie" pewnych elementów przedstawiam silnik w całej okazałości. Ciekawe czy odpali ( proszę nie wytykać, że z przekładni zlazła farba - za coś musiałem trzymać i to się poprawi)

MRTFX2U.jpg

P.S. Rura oczywiście wymieniona

Edytowane przez Gość
  • 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

W końcu udało mi się wygospodarować trochę czasu i "pobawić się" w małego modelarza. Oto efekty dzisiejszej pracy:

Podwozie:

87p4m9p.jpg

ELbSR5N.jpg

Muszę pochwalić Revella za układ jezdny. Składa się idealnie i pasuje co do milimetra

Pomalowana płyta czołowa:

tCsGsxs.jpg

I na koniec zabrałem się za przód przedziału silnika.

333BSzU.jpg

Teraz parę słów wyjaśnienia odnośnie ostatniego elementu. Ponieważ nie znalazłem żadnego zdjęcia ani rysunku, który w sposób jednoznaczny pokazał jak rzeczoni przód wyglądał postanowiłem trochę poimprowizować opierając się na zdjęciach i domysłach.

Założenia były takie;

1. Górna płyta pancerna była spawana z bocznymi ( na żadnym zdjęciu nie widać notów ani śrub) natomiast w miejscu gdzie powinna znajdować się atrapa chłodnicy są nitowania

2. Korek wlewu wody do chłodnicy jest cofnięty w stosunku do bocznych płyt pancernych maski

Oba te elementy zaznaczyłem na zdjęciu czerwonymi kółkami.

Wyciągając wnioski z punktu 1 i 2 oraz oglądając zdjęcia innych opancerzonych konstrukcji (patrz np. sdkfz 7) należy przypuszczać, że układ maski został zachowany, a jedynie dodane opancerzenie, co też mam zamiar zrobić ...uffff.

Mam nadzieję, że wniosek jest słuszny. Jeśli nie to proszę o Wasze opinie na ten temat.

Edytowane przez Gość
Napisano

A więc będzie demolka. Możesz jeszcze na koniec to uszkodzone miejsce potraktować dymem i ewentualnie białym popiołem. Jedynie szkoda że nie podniszczyłeś trochę gumowych bandaży, bo pewnie by spłoneły. Ale wygląda bardzo ciekawie. Na pewno uszkodzenia trudnmiej zrobić niż normalny model.

Napisano (edytowane)
A więc będzie demolka.

Może się uda

Możesz jeszcze na koniec to uszkodzone miejsce potraktować dymem i ewentualnie białym popiołem.

To też będzie,ale po zrobieniu podstawki.

Jedynie szkoda że nie podniszczyłeś trochę gumowych bandaży, bo pewnie by spłoneły.

Są spalone tylko słabo to widać w natłoku rdzy

uysWhTw.jpg

Ale wygląda bardzo ciekawie.Na pewno uszkodzenia trudniej zrobić niż normalny model.

Dzięki. Plan demolki, jest ambitny i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Edytowane przez Gość
Napisano

Jak co wyjdzie - kolejne cudo. Super wygląda .

Napisano (edytowane)

Podwozie skończone - wklejone wydechy, silnik i przód nadwozia.

8FAoADq.jpg

Zacząłem bawić się w blacharza (blacha założona na sucho). Wiem, że trochę szybko, bo silnik jest nieskończony - brak filtrów ( gdzieś mi zginęły i muszę zrobić nowe ), układu kierowniczego, chłodnicy i paru drobiazgów, ale jest to konieczne do wytrasowania płyt bocznych i maski silnika.

OgSE4AL.jpg

A tak będzie wyglądała kabina po wklejeniu

k2GgHQq.jpg

ZVtoRq9.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano

Widzę ze się nie nudziłeś w weekend Ładnie CI to wyszło jednak dopracuj miejsce po uderzeniu pociskiem cz tam pożaru, dla mnie zbyt ceglane za mało okopcone no i bandaże by się nadpaliły przynajmniej.

Napisano

O rzesz w mordę! Revellka, miód z maliną, a to jeszcze nie koniec! Wy to macie fajnie z tym czasem, hmm.

3mam kciuki i czekam na kolejny shok.

Napisano
Widzę ze się nie nudziłeś w weekend Ładnie CI to wyszło jednak dopracuj miejsce po uderzeniu pociskiem cz tam pożaru, dla mnie zbyt ceglane za mało okopcone no i bandaże by się nadpaliły przynajmniej.

W rzeczywistości wygląda to dużo lepiej, jest badzrziej brązowe i tonowane "czarnym dymem". Co do nadpalonych bandaży to już odpowiadałem - są nadpalone, a okopcenia i popiół jeszcze będą ale po zrobieniu podstawki.

O rzesz w mordę! Revellka, miód z maliną, a to jeszcze nie koniec! Wy to macie fajnie z tym czasem, hmm.

3mam kciuki i czekam na kolejny shok.

No to jeszcze poczekasz, bo droga daleka i nawet światełka na końcu tunelu nie widać, a czym dłużej dłubię to dochodzę do wniosku, że można jeszcze coś dorobić albo zmienić

Z czasem to różnie bywa. Niestety najczęściej to zarwana nocka.

Napisano

W rzeczywistości wygląda to dużo lepiej, jest badzrziej brązowe i tonowane "czarnym dymem". Co do nadpalonych bandaży to już odpowiadałem - są nadpalone, a okopcenia i popiół jeszcze będą ale po zrobieniu podstawki.

No to w takim razie siedzę i oglądam dalej

Napisano

Pięknie -bo co innego można powiedzieć ?

Napisano (edytowane)

Dzięki za komentarze

Dzisiaj niewiele się zmieniło ( chroniczny brak czasu), ale zawsze coś. Niestety CMK się nie popisało i zrobiło zbyt małe otwory w dachu kabiny więc je powiększyłem a w zasadzie jeden, bo postanowiłem, że właz nad kierowcą zostanie zamknięty po wsze czasy. Oczywiście spowodowało to konieczność dorobienia nowych klap co widać poniżej.

5q7fZfl.jpg

Wiem, że otwory nie są dokładnie w miejscu w którym powinny być ( widać na oryginalnym zdjęciu), ale zorientowałem się dopiero po "mocnym" zaawansowaniu wycinki więc muszą tak zostać

Edytowane przez Gość
  • 2 months later...
Napisano

Witam po baaaa...rdzo długiej przerwie. Cudowny, prawie miesięczny wyjazd mnie rozleniwił i jakoś nie mogłem zebrać się do "modelowania", ale najwyższa pora znowu zaistnieć na tym forum

Zaczniemy od odgrzania kotleta o którym zapewne już co niektórzy zapomnieli

Co się zmieniło? Oto lista "doróbek:

- układ kierowniczy

- filtry (stare gdzieś "wsiąkły")

- chłodnica

Niby niewiele, ale prawda jest taka, że zajęło mi to trochę czasu, bo części małe, a wypadało je odpowiednio spasować. Efekty zmagań poniżej.

DSC_0134a.jpg

DSC_0135a.jpg

DSC_0136a.jpg

Śilnik można uznać za skończony ( oczywiście za wyjątkiem malowania )

Napisano

No jak wszyscy Brawo. Pytanko w sprawie silnika. Odwaliłeś z nim (też) kawał roboty, rozumiem, że będzie on odkryty lub widoczny w całości??

PS. trafienie w kółka jak żywe (chyba, bo nie widziałem prawdziwego trafienia na oczy).

Napisano

Dzięki za przychylne komentarze.

Pytanko w sprawie silnika. Odwaliłeś z nim (też) kawał roboty, rozumiem, że będzie on odkryty lub widoczny w całości??

W sumie może by i pasowało, ale przyznam szczerze nie mam pomysłu jak "potarmosić" nierozbieralną obudowę silnika, która była wykonana z 14mm spawanych blach .

Z platformą, którą też mam zamiar wykonać praktycznie od podstaw w zasadzie nie powinno być kłopotu, bo pojazd ma wyglądać, jak po serii z samolotu i powyginanie cienkich blach poszycia przy trafieniu w układ jezdny jest realne. Co prawda można, by się pokusić o "odpowiednie podziurawienie" przodu ( dlatego koło jest przestrzelone), ale to chyba niewiele zmieni. Zresztą nie wiem czy akurat seria lotnicza będzie wyglądała dobrze, jeśli zrobię ją za gęsto ( koło i od razu maska? trochę mi się to nie widzi). Zobaczymy co życie przyniesie. Ze mną jest tak, że mam koncepcję i ją realizuję po czym się okazuje, że można by jeszcze zmienić lub dorobić to lub tamto Oczywiście i tak jest w tym przypadku. Co to będzie?... Nie zdradzę, bo nie wiem jeszcze do końca czy będę w stanie je wykonać w "zadawalającym mnie" stopniu.