Tenggeri Napisano 17 Lutego 2012 Share Napisano 17 Lutego 2012 Witam Lepię sobie od jakiegoś czasu Leoparda Italeri. Miałem nie zakładać warsztatu ale postanowiłem założyć go kiedy przyszło do malowania, gdyż kleić jako tako umiem, ale z malowaniem słabo... Myślę że bardziej doświadczeni koledzy pomogą Model traktuję jako trening malowania, z rok nic nie kleiłem więc chcę sobie przypomnieć "co z czym się jadło" , ponieważ po tym modelu zabieram się za SU-100 Dragona, więc mała wprawka w malowaniu nie zaszkodzi. Co do modelu to jak to Italeri, trochę nadlewek, przesunięć form i wypychaczy ale ogółem przy pomocy szpachli idzie to poskładać do kupy Aktualnie czołg wygląda tak: Przed chwilą odtłuściłem gościa za pomocą ciepłej wody i Ludwika. W kąpieli Teraz sobie schnie, jutro z rana albo jeszcze dzisiaj w nocy podkład PS. Sorki za fotki, robione na szybko przy sztucznym świetle, jutro dam lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 Fajnie,malowanie jednobarwne czy cos bardziej kolorowego?Podgladam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 18 Lutego 2012 Autor Share Napisano 18 Lutego 2012 Malowanie pudełkowe, jednobarwne z włoskimi kalkami. Trzeba potrenować zielone jednobarwne kamo przed SUczką hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 Ciekawy model. a wersja Leoparda rzadko gości na forum. Powodzenia przy malowaniu i wykończeniówce! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 18 Lutego 2012 Autor Share Napisano 18 Lutego 2012 Jedziemy dalej z tematem. Jak powiedziałem tak zrobiłem, model dostał podkład. Malowałem podkładem do plastiku Śnieżki w sprayu. Chyba nie wyszło najgorzej. Niech trochę podeschnie i lecimy dalej z preshadingiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 Witam. No, no podkładzik ładnie wyszedł. Czekam na dalsze postępy w malunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 18 Lutego 2012 Autor Share Napisano 18 Lutego 2012 Dzięki za wsparcie, z tymi malunkami to muszę się mieć na baczności, bo zawsze dobrze mi idzie dopóki coś nie sknocę heh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 Jak to się mówi, "jak sie nie przewrócisz to sie nie naucys" Jeśli malujesz areo to nie ma problemu, bo to w końcu tylko jedno-kolorowe kamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 Figurantowi też się oberwało. No to jedziesz dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 19 Lutego 2012 Autor Share Napisano 19 Lutego 2012 No to lecimy dalej Pierwszy w życiu poważniejszy preshading: Myślałem że pomaluję dzisiaj już bazowym, ale skończył mi się olive drab. Mam tyle różnych odcieni zielonego, a akurat olive drab wyszedł Muszę zamówić jakąś farbę akrylową o tym odcieniu właśnie, jakiej firmy polecacie? Poprzednia była z serii Gunze C, jednak postanowiłem całkowicie przejść na akryle. Co myślicie o Vallejo A teraz kolejna kwestia. Jak pomalować gąsienice? Do tej pory robiłem pancerkę z II wojny, więć nie mam pojęcia jak robić gąsienice we współcześniakach Postanowiłem zajrzeć do źródeł Na zdjęciach wygląda to tak. *zdjęcia z portalu primeportal.net Taki efekt chcę uzyskać tylko nie wiem którą drogą pójść, mianowicie instrukcja podaje pomalowanie tych gumowych nakładek na czarno, a resztę na roust, jednak coś mi się nie wydaje żeby tak dobrze było. Myślałem resztę też pomalować na czarno a potem przetrzeć metalizerem, ewentualnie pordzewić zestawem Tamiya Weathering B Roust. Jeżeli ktoś ma jakiś sprawdzony sposób na robienie takich gąsienic to proszę, żeby się podzielił jeśli ma ochotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Całość metalizerem, nakładki gumowe na czarno i na to washe, kurze itp. Wytarcia do gołego metalu na zębach i miejscach styku kół z gąsienicami. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 20 Lutego 2012 Autor Share Napisano 20 Lutego 2012 ok, dzięki za podpowiedź Już jadą do mnie 2 farby LifeColor i takie coś, przetestujemy co to warte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 23 Lutego 2012 Autor Share Napisano 23 Lutego 2012 Przyszła paka :faja: no to malujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 6 Marca 2012 Autor Share Napisano 6 Marca 2012 Panowie, jest lipa, popsuł mi się aerograf, a nie stać mnie chwilowo na 2gi, wiećjestem zmuszony przerwać wątek warsztatowy dopóki nie kupię 2go aero :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 6 Marca 2012 Share Napisano 6 Marca 2012 A co się stało nie da rady jakoś naprawić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 6 Marca 2012 Autor Share Napisano 6 Marca 2012 Nie chce cofać się iglica, tzn wciskam przycisk od powietrza, cofam do tyłu żeby rozpylać farbę a nic się nie dzieje, iglica zostaje w miejscu, próbowałem coś zrobić, rozłożyłem na części, złożyłem i to samo :( nie mam pojęcia dlaczego tak się stało i co jest przyczyną, i tak to aero mnie wkurzało, pluło, zapychało się, teraz odkładam pieniądze, może w niedługiej przyszłości uda się coś kupić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simpl Napisano 7 Marca 2012 Share Napisano 7 Marca 2012 Zamocz wszystko w nitro na kilka godzin a iglice możesz przeszlifować papierem 2000. Może pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 7 Marca 2012 Share Napisano 7 Marca 2012 Wydaje się że farba go przytkała. Pewnie w miejscu miedzy zbiorniczkiem a spustem. Wyjmij igłę z stelażu (tego z spręzyną itd) włóż w areo ale nie do końca, potem spuszczaj po niej kropelki nitro i po jakimś ruszaj do przodu i do tyłu, tylko bardzo delikatnie żeby nie uszkodzić. Poza tym odkręć dysze i kawałkiem drucika przeczyść ten kanał. Zawsze się tam sporo syfu zbiera. Szczególnie jak malujesz akrylami. A vallejo to w ogolę do aero nie polecam. Z tym moczeniem w nitro to ostrożnie bo uszczelki do wymiany zazwyczaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi