Skocz do zawartości

Leopard 1A2 1:35

Tenggeri

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Lepię sobie od jakiegoś czasu Leoparda Italeri. Miałem nie zakładać warsztatu ale postanowiłem założyć go kiedy przyszło do malowania, gdyż kleić jako tako umiem, ale z malowaniem słabo...

Myślę że bardziej doświadczeni koledzy pomogą

Model traktuję jako trening malowania, z rok nic nie kleiłem więc chcę sobie przypomnieć "co z czym się jadło" , ponieważ po tym modelu zabieram się za SU-100 Dragona, więc mała wprawka w malowaniu nie zaszkodzi.

Co do modelu to jak to Italeri, trochę nadlewek, przesunięć form i wypychaczy ale ogółem przy pomocy szpachli idzie to poskładać do kupy

Aktualnie czołg wygląda tak:

30330911.th.jpg

42084726.th.jpg

43468319.th.jpg

66779817.th.jpg

Przed chwilą odtłuściłem gościa za pomocą ciepłej wody i Ludwika. W kąpieli

89820058.th.jpg

Teraz sobie schnie, jutro z rana albo jeszcze dzisiaj w nocy podkład

PS. Sorki za fotki, robione na szybko przy sztucznym świetle, jutro dam lepsze

Jedziemy dalej z tematem.

Jak powiedziałem tak zrobiłem, model dostał podkład. Malowałem podkładem do plastiku Śnieżki w sprayu. Chyba nie wyszło najgorzej.

64039073.th.jpg48671247.th.jpg

11572390.th.jpg33868072.th.jpg

33973111.th.jpg68086614.th.jpg

70335697.th.jpg70335697.th.jpg

Niech trochę podeschnie i lecimy dalej z preshadingiem

No to lecimy dalej

Pierwszy w życiu poważniejszy preshading:

25658473.th.jpg67923394.th.jpg33438196.th.jpg

63053751.th.jpg19505782.th.jpg73764678.th.jpg

Myślałem że pomaluję dzisiaj już bazowym, ale skończył mi się olive drab.

30847439.th.jpg

Mam tyle różnych odcieni zielonego, a akurat olive drab wyszedł

Muszę zamówić jakąś farbę akrylową o tym odcieniu właśnie, jakiej firmy polecacie? Poprzednia była z serii Gunze C, jednak postanowiłem całkowicie przejść na akryle. Co myślicie o Vallejo

A teraz kolejna kwestia. Jak pomalować gąsienice? Do tej pory robiłem pancerkę z II wojny, więć nie mam pojęcia jak robić gąsienice we współcześniakach

Postanowiłem zajrzeć do źródeł Na zdjęciach wygląda to tak.

leopard1a2abl12of15.th.jpgleopard1a2abl15of15.th.jpg

*zdjęcia z portalu primeportal.net

Taki efekt chcę uzyskać tylko nie wiem którą drogą pójść, mianowicie instrukcja podaje pomalowanie tych gumowych nakładek na czarno, a resztę na roust, jednak coś mi się nie wydaje żeby tak dobrze było. Myślałem resztę też pomalować na czarno a potem przetrzeć metalizerem, ewentualnie pordzewić zestawem Tamiya Weathering B Roust. Jeżeli ktoś ma jakiś sprawdzony sposób na robienie takich gąsienic to proszę, żeby się podzielił jeśli ma ochotę.

• 2 weeks later...

Panowie, jest lipa, popsuł mi się aerograf, a nie stać mnie chwilowo na 2gi, wiećjestem zmuszony przerwać wątek warsztatowy dopóki nie kupię 2go aero :(

Nie chce cofać się iglica, tzn wciskam przycisk od powietrza, cofam do tyłu żeby rozpylać farbę a nic się nie dzieje, iglica zostaje w miejscu, próbowałem coś zrobić, rozłożyłem na części, złożyłem i to samo :( nie mam pojęcia dlaczego tak się stało i co jest przyczyną, i tak to aero mnie wkurzało, pluło, zapychało się, teraz odkładam pieniądze, może w niedługiej przyszłości uda się coś kupić...

Zamocz wszystko w nitro na kilka godzin a iglice możesz przeszlifować papierem 2000. Może pomoże.

Wydaje się że farba go przytkała. Pewnie w miejscu miedzy zbiorniczkiem a spustem. Wyjmij igłę z stelażu (tego z spręzyną itd) włóż w areo ale nie do końca, potem spuszczaj po niej kropelki nitro i po jakimś ruszaj do przodu i do tyłu, tylko bardzo delikatnie żeby nie uszkodzić.

Poza tym odkręć dysze i kawałkiem drucika przeczyść ten kanał. Zawsze się tam sporo syfu zbiera. Szczególnie jak malujesz akrylami. A vallejo to w ogolę do aero nie polecam.

Z tym moczeniem w nitro to ostrożnie bo uszczelki do wymiany zazwyczaj.