Jasiek Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Witam wszystkich! Na imię mam Janusz i mieszkam w Łodzi. Forum śledzę od jakiegoś czasu, ale do tej pory byłem tylko biernym obserwatorem, ponieważ udzielałem się głównie na forach kartonowych. Moja przygoda z modelarstwem zaczęła się od modeli kartonowych. Później przyszła fascynacja modelami plastikowymi, a jeszcze później z powrotem przerzuciłem się na karton. Niestety modelarstwo kartonowe jest bardzo czasochłonne, więc postanowiłem znów spróbować swoich sił w plastiku. Trochę to wszystko porąbane, ale który modelarz jest normalny Ponieważ mam jakiś tam dorobek modelarski, który zachował się na półkach, to chciałbym co nie co pokazać. Na początek M151A1 Shmira. Sam model to produkt Academy. Od siebie dodałem broń strzelecką i RPG z zestawu figurek żołnierzy izraelskich firmy Dragon. Magnetofon pochodzi z zestawu dodatków w 1/35 Academy. Z tego co pamiętam, to model malowany był pędzlem, więc szału nie ma, ale po paru latach spędzonych na półce prezentuje się całkiem nieźle. Zapraszam do obejrzenia zdjęć. Krytyka i opinie mile widziane. Zanim zaprezentuję coś nowego, muszę odkurzyć modele które jeszcze mam i po drobnych zabiegach kosmetyczno remontowych zaprezentuje ich galerię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 No więc jestem pierwszy. Uznamy że do tego etapu wykonany bardzo ładnie, szczególnie że to pędzel - technika dla mnie obca. Jednak brak mu dalszych kroków jak wash, trochę olejów i może jakiegoś budzenia tudzież robić. Do następnego modelu żaluzje warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek Napisano 19 Lutego 2012 Autor Share Napisano 19 Lutego 2012 Dzięki za komentarz i uwagi. Robiłem ten model ładnych parę lat temu i nie miałem wtedy pojęcia o technikach typu wash oraz innych fajnych trikach poprawiających wygląd modelu. Dlatego ograniczyłem się tylko do delikatnych przetarć suchym pędzlem. Mam w planach odmłodzenie MCV Warriora z Academy, który też jest poprawnie sklejony i pomalowany, ale nic po za tym. I właśnie na nim spróbuję przetestować nakładanie washu i pigmentów. Poniżej mój Warrior: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 No więc dajesz mu sido i jazda z washem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Czysto posklejany i nieźle pomalowana baza, czyli najważniejsze już umiesz Wszystkie techniki o których pisał bazylms przyjdą z czasem, najważniejsze to czytać i próbować samemu. W sumie na twoim miejscu spróbowałbym z washem i może kurzeniem na tym modelu, bo zwłaszcza wash nie jest jakąś wybitnie trudną techniką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Dobra baza, lepsza niż moja! Nawet ja zaczynam pojmować washa więc dasz sobie radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 20 Lutego 2012 Share Napisano 20 Lutego 2012 Witam No Szmirą, to na pewno ta Shmira nie jest Model wygląda dobrze, aczkolwiek kolega Krzysiek słusznie zauważył, że w stanie obecnym jest on jakby tylko w połowie ukończony. Nie musi być on koniecznie ufajdany jak pięciolatek po wizycie w piaskownicy w deszczu, ale przydałoby się nadać mu trochę życia. Wash bardzo by pomógł, podobnie jak kurzenie. W każdym razie jednak jak zauważyli przedmówcy, bazę masz naprawdę bardzo dobrą. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek Napisano 20 Lutego 2012 Autor Share Napisano 20 Lutego 2012 To może doradzicie mi jaki wash nałożyć na powierzchnię w kolorze piaskowym. Według mnie najlepszy by był jakiś ciemny brąz, ale ponieważ jestem zielony w tym temacie, to wolę zdać się na wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 20 Lutego 2012 Share Napisano 20 Lutego 2012 Dokładnie. Wash z farby olejnej dla plastyków brąz Van Dyke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek Napisano 20 Lutego 2012 Autor Share Napisano 20 Lutego 2012 Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek Napisano 29 Lutego 2012 Autor Share Napisano 29 Lutego 2012 Cześć! Biorąc pod uwagę Wasze opinie zmodernizowałem Shmirę. Teraz wygląda tak: Z efektu jestem zadowolony i mam zamiar te same techniki zastosować na pozostałych modelach z mojej starej kolekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 29 Lutego 2012 Share Napisano 29 Lutego 2012 Witam Wash pomógł zagłębieniom, nadał modelowi trójwymiarowości, aczkolwiek na płaskich powierzchniach mógłby być nieco lepiej roztarty. Może pomyślałbyś jeszcze o przykurzeniu przynajmniej dolnych powierzchni i kół ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek Napisano 29 Lutego 2012 Autor Share Napisano 29 Lutego 2012 To moje pierwsze doświadczenia z washem. Myślę, że następne będą lepsze. Co do kurzenia, to muszę poćwiczyć na jakimś starociu, którego nie będę trzymał na półce. W przypadku Shmiry kurzenie na razie sobie darowałem, żeby nie popsuć efektu jaki uzyskałem. Wszelkie uwagi i porady mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 7 Marca 2012 Share Napisano 7 Marca 2012 Bardzo fajny model, szczególnie po poprawkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 7 Marca 2012 Share Napisano 7 Marca 2012 No i brawo. Wystarczył jeden prosty zabieg, aby tchnąć więcej życia a Twój model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Marca 2012 Share Napisano 8 Marca 2012 Mały krok do przodu, a ile model zyskuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AEROMODEL Napisano 22 Marca 2012 Share Napisano 22 Marca 2012 Ja nie wiem wszystko pięknieje w Twoich rękach albo plastik albo karton. Ładna ta Szmira - chociaż szmira z czyms innym mi się kojarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi