Skocz do zawartości

F-14B TOMCAT VF-103 JOLLY ROGERS LOW VIS 1:48 MASTERCRAFT

janekzukosa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przedstawiam model polskiej firmy ze Śląska , która jest przepakiem Italerki.

Od siebie przerobiony z wersji A na B plus kalki Fightertown Decals.

Po raz pierwszy stosowałem technikę przebarwień poszycia przy użyciu soli kuchennej.

Cieniowanie szarościami i brudzenie olejem dla plastyków.

Kocur w 95 proc gotowy - muszę go dozbroić i prysnąć półmatem , rozwiązać kwestię podstawki oraz poprawnego brudzenia w okolicy składania skrzydeł.

Wiatrochron włożony - nie przyklejony na stałe.

Model traktowałem ćwiczebnie przed batalią z jego większym bratem w 1:32

Pozdrawiam

http://img846.imageshack.us/img846/715/s075.jpg

27110285.jpg

By janekzukosa at 2012-02-24

85236166.jpg

16187283.jpg

64006264.jpg

56601133.jpg

15725443.jpg

10166865.jpg

s080.jpg

s079.jpg

s076.jpg

Świetna robota. Podziwiam za ślady eksploatacji i przebarwienia, chociaż jednocześnie uważam, że model jest trochę za bardzo ubrudzony. No i oczywiście czekam na jakieś zdjęcie z uzbrojeniem. Gratuluję i pozdrawiam!

Miałem problem z poprawnym oświetleniem podczas wykonywania zdjęć.Najbardziej zbliżone rzeczywistości ( nie przekłamane ) jest zdjęcie nr 7 - realnie brudzenie nie jest tak uwypuklone.Nie umiem robić zdjęć :( muszę nad tym popracować.

Hoah, wszystkim. Zacznijmy od Oryginału, zdjęcie popularne od pół roku na pulpicie, z tąd mój "priv" Janku.

lovis.jpg

Co merytorycznie na pierwszy rzut oka. Brakuje mi paru rzeczy to juz Ci napisałem i te stateczniki strasznie jasne.

Podoba mi sie eksploatacja, natomiast brudzenie obrotu skrzydła jest za mocne. Jeżeli będziesz prezentował model w locie to skrzydła na tej fotce masz za bardzo złożone ( są w pozycji hangarowania ;)).

Całokształt cieszy oczka i niektórzy pałają zazdroscią że masz takiego kota na półce.

ps. Swoja drogą obrodziło nam tych kotów patrzac na post wyżej, ja swojego NSAWC może jutro wstawię

Przemku tak jak Ci napisałem na priva kolor stateczników to FS36081 - wypłowienie koloru akurat miałem zamierzony , może wyszedł za bardzo - no ale jak już napisałem wcześniej pierwszy raz stosowałem technikę salt weathering'u. W następnej kolejności czeka już F-14 D w malowaniu Vf-2 Bounty Hunters .

Co do zdjęć - mam kiepski aparat ( Canon Powershot a430 ) i za cholerę nie potrafię zrobić zdjęcia , które ukazywałoby prawdziwe kolory poczycia mojego Tomcata,już nawet z folią do pieczenia latałem żeby go doświetlić .

Przesyłam na prosbe jednego z forumowiczów zdjęcia ukazujące " efekt soli "

s103r.jpg

By janekzukosa at 2012-02-25

Co do Twojej Przemku tapety... od dłuższego czasu mam taką samą

Giuseppe dzięki !

Co do salt weatheringu to opierałem się na przepisie z ARC Forums :

http://s362974870.onlinehome.us/forums/air/index.php?showtopic=171765&st=0entry1595503

Cieszy mnie przeogromnie nagły wysyp Tomcatów

Może jeszcze ktoś coś wrzuci od siebie w ramach " kociego rozrodu ;) " ?

• 2 weeks later...