Skocz do zawartości

pytanie o lakier

war_men

Rekomendowane odpowiedzi

dzień dobry mam małe pytanie choć jestem sklejaczem modeli od paru lat to miałem 2 lata przerwy i część wiadomości mi umknęła czy na model platformy ssy pokrytej Vallejo model air można położyć lakier matowy humbrol andrzej

• 3 weeks later...

a ja mam problem z Matt Cote Humbrolla. Jest błyszczący jak nie wiem co Rozcieńczanie White Spirit i kilkunastominutowe mieszanie nic lub niewiele daje. Co zrobić? Możliwa jest pomyłka producenta? Jaki lakier matowy nie akrylowy polecacie jako alternatywę?

Dzięki wielce Jaki numer ma ten konkretny, polecany przez ciebie lakier? Humbrol będzie zamiast Sidoluxu chyba...

A działał ktoś matowym Alclad-em? Bo w Krakowie kiepsko z Model Masterem

Aby Lakier Humbrol matowił należy

a. Dobrze rozmieszać (mieszadełko elektryczne załatwia sprawę idealnie)

b. Należy użyć rozcieńczalnika do farb (Wamod daje radę)

c. Należy rozcieńczyć go w odpowiednich proporcjach (~1x1)

Aby Lakier Humbrol matowił należy

a. Dobrze rozmieszać (mieszadełko elektryczne załatwia sprawę idealnie)

b. Należy użyć rozcieńczalnika do farb (Wamod daje radę)

c. Należy rozcieńczyć go w odpowiednich proporcjach (~1x1)

dokładnie tak postąpiłem. I nic...

Miałem lakier humbrola i już go nie używam - zainwestowałem w matt vallejo - o niebo lepszy.

Pactra matowa podobno nie jest dobra. Konradowi C skopała Churchilla.

Dziwne, werniksuje modele od jakiegoś czasu tylko humbrolem i nie mam z tym problemu, może macie coś z farbami, albo coś źle robicie (bo nie możliwe abym był tak za&$bisty ;) )

Dziwne, werniksuje modele od jakiegoś czasu tylko humbrolem i nie mam z tym problemu, może macie coś z farbami, albo coś źle robicie (bo nie możliwe abym był tak za&$bisty ;) )

To raczej nie jest dziwne. Są partie humbrola super, a są takie sobie (czytaj do wyrzucenia). Miałem taki, że po miesiącu jeszcze się lepił na modelu.

• 1 month later...

Model Master matowi, jak wyżej kolega zapewniał. Dzięki wielkie dla EXITO za sprowadzenie lakieru i rozpuszczalnika. A kolegom - dzięki za radę

• 2 weeks later...

Witam wszystkich,

jestem początkującym modelarzem i zamierzam zrobić swój pierwszy bardziej "profesjonalny" model niż tylko sklejanie i pomalowanie kilkoma farbkami (w moim przypadku) czołgu, więc dlatego pytanie będzie banalne, ale kto pyta nie błądzi. Czy lakier Matt Cote i Gloss Cote Humbrola można nakładać pędzelkiem ? Bo nie mam aerografu jeszcze, a wydawanie prawie 60zł na lakier w sprayu też mi się nie widzi. (przy okazji nie raz jeszcze pewnie będę zadawał tutaj takie głupie pytania, o ile nie znajdę na nie odpowiedzi na forum ;d)

pewnie, że można, tylko nie każdy matowy humbrol jest matowy, jak pewnie wyżej przeczytałeś. chyba, że już kupiłeś, to wypróbuj na jakiejś niewidocznej powierzchni, np. wewnątrz kadłuba. i rozcieńcz, oczywiście

Na szczęście jeszcze nie kupiłem. Na razie zbieram kasę na te wszystkie narzędzia do washu, pigmentu, itd. Kolejne pytanie. Lakier stosuje się m.in do dwóch celów: kalkomanii i washu. Czytałem, że przy kalkomanii najpierw powinno się nałożyć lakier błyszczący, a potem, po nałożeniu "naklejek" poprawić lakierem matowym, ale czy można wszystkie te lakiery zastąpić samym sidoluxem i do washu i do kalkomanii ? I czy podczas washu najpierw kładziemy lakier czy po nałożeniu rozcieńczonej farby ?