Skocz do zawartości

Dodge WC-62 (6x6) - VVV Model 1/72 (unikat)

wosiek

Rekomendowane odpowiedzi

W tytule macie słowo "unikat" gdyż czeska firma VVV Model już nie istnieje. Pełną listę byłych jej produktów można znaleźć TUTAJ. Produkcję części modeli przejęła firma HR Model. Przedstawiony poniżej Dodge WC-62 (6x6) jako model w 1/72 jest produkowany przez firmę MODEL-MINIATURE. Więcej na temat tej wersji Dodge-a możecie poczytać np. TUTAJ

Inbox:

in1.jpg

Kilkadziesiąt części odlanych z żywicy ( wyglądają na dobrze zdetalowane, ale zobaczymy jak ze sklejalnością) + kalkomanie

in2.jpg

Prosta instrukcja montażu

in3.jpg

Model ten mam zamiar umieścić na dioramce wraz z "8,8 cm Flak 37 na Zgkw. Sd.Kfz.9 18t", który jak zapewne wiecie też jest na tapecie . Zapewne Dodge nie będzie jedynym dodatkiem, ale jeszcze nie jestem do końca zdecydowany co to będzie.

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

No to dajesz z tym modelem.

No to daję

Mała aktualizacja. Paka sklejona. Oczywiście było trochę zabawy, ale nie chodzi o "pasowność" części, bo jest parfekcyjna tylko o grubość niektórych elementów ( podwyższenie przy siedziskach) co musiałem mocno skorygować, a żywica jak wiadomo to kruchy materiał W planach jest zmiana oparć z żywicznych na plastykowe z tego samego powodu. Widok paki na dzień dzisiejszy prezentuje się tak:

p1.jpg

Aktualnie zabrałem się za doprowadzenie kół do odpowiedniego wyglądu. Porównanie przed ( po lewej) i po przeróbce ( po prawej)

k1.jpg

k2.jpg

Podsumowując wartość modelu i instrukcji:

1. instrukcja to porażka. Mnogość elementów do montażu ni jak się ma do instrukcji więc muszę działać w porozumieniu z "internetem"

2. zdetalowanie elementów jest na niezłym poziomie, ale niestety grubość niektórych z nich pozostawia wiele do życzenia

3. wydawało się, że będzie szybko, ale prace przeciągną się ( patrz pkt 1 i 2). Dodatkowo postanowiłem model trochę jeszcze "podrasować" dodając parę elementów co też spowolni postęp prac

• 2 weeks later...

Jako, że dawno nic się nie działo w temacie Dodge-a postanowiłem temat uaktualnić. Co się znieniło:

1. Jak już pisałem wcześniej koła były za szerokie więc postanowiłem je "odchudzić" rozcinając na pół przez co zyskałem około 1 mm na szerokości

2. Pocieniłem również niektóre elementy np podnóżki

3. Rozpoczłem prace nad przednią atrapą

Wszystkie elementy widać poniżej

p2.jpg

Widzę masz kupę roboty z tym modelem.

Na początku wyglądało to lepiej, ale później okazało się, że formy się rozjechały i elementy wyszły za grube. No cóż brniemy dalej

Co do przedniej atrapy, to spróbowałbym zrobić ją zrobić od nowa z polistyrenu.

No to życzę powodzeni ( oczywiście bez urazy) Element środkowy ma wymiary po zewnętrznej 1,1cm x 0,7 cm (minus grubości ścianek zewnętrznych), natomiast kratki przy światłach 0,3cm x 0,5 cm ( oczywiście również minus ścianki zewnętrzne) i są podzielone na 7 pól. Próbujesz ?..... Ja wymiękam

Jak się nie trudno domyślić przestrzenie między prętami są rozwiercane wiertłami od 0,3 do 0,7 mm. Wiem, że na zdjęciu wygląda to nieciekawie, ale musisz uwierzyć, że w rzeczywistości jest o niebo lepiej

To się namęczysz... ale o efekt końcowy jestem spokojny co do atrapy cz tam kratki a może tak wyrzeźbić ja w gipsie i odlać np z cyny?

To rozumiem ze od famo wziąłeś L4??

Co do przedniej atrapy, to spróbowałbym zrobić ją zrobić od nowa z polistyrenu.

No to życzę powodzeni ( oczywiście bez urazy) Element środkowy ma wymiary po zewnętrznej 1,1cm x 0,7 cm (minus grubości ścianek zewnętrznych), natomiast kratki przy światłach 0,3cm x 0,5 cm ( oczywiście również minus ścianki zewnętrzne) i są podzielone na 7 pól. Próbujesz ?..... Ja wymiękam

Jak się nie trudno domyślić przestrzenie między prętami są rozwiercane wiertłami od 0,3 do 0,7 mm. Wiem, że na zdjęciu wygląda to nieciekawie, ale musisz uwierzyć, że w rzeczywistości jest o niebo lepiej

Cholera, myślałem że trochę większy jest ten element. W takim razie najlepszym wyjściem będzie doprowadzeniem oryginalnych części do porządku.

A jak widzisz wykonanie kratownicy z drutu? Częściowo, środkowy element. Przy twoich umiejętnościach dał byś radę, bo ja, bym wcześniej popełnił sekupe (sepuku).

Dziękuję wszystkim za bądź co bądź dobre rady.

A jak widzisz wykonanie kratownicy z drutu? Częściowo, środkowy element. Przy twoich umiejętnościach dał byś radę, bo ja, bym wcześniej popełnił sekupe (sepuku).

Z drutu mogło by być, ale znając życie CA i tak by pozalewał naroża więc efekt "nieporządanych wyobleń" zapewne i tak by pozostał

Czy nie prosciej byloby pozenic ESCI/Italeri z VVV Model ?

Kupa roboty zaoszczedzonej i wiele czesci zamiennych

Taaaa, masz rację, ale jak już nie raz pisałem klejenie na szybko mnie nie kręci. Bardziej bawi mnie zrobienie "czegoś z niczego" próbując przynajmniej w przybliżeniu wiernie odtworzyć rzeczywistość.

No dobra, koniec ględzenia. Tak wygląda atrapa w powiększeniu.

DSC_0150.jpg

A tak mniej więcej w naturalnej wielkości na moim monitorze ( dla ułatwienia podaję wymiary samej atrapy 2,1 cm x 0,7 cm) i chyba nie jest aż tak żle.

DSC_0150a.jpg

Dorobiłem też trochę bebechów podwozia

DSC_0151.jpg

No to nie pozostaje mi nic innego jak zakup mikroskopu. W takim razie zakres prac jaki tu pokazałeś jest porażający. Jaka jest zatem średnica profili jakich użyłeś do wydechów - 0.5mm?

Mam na zbyciu jeśli Cię to interesuje

Tak, profile to głównie 0,5, tłumnik ok. 0,8 ( piszę ok. bo to jest pocieniany 1mm). Pocienienia na wale to szlifowana 0,5-ka

Dodge po wielu perypetiach sklejony !!!. Jak zapewne zuważycie nie mogłem się oprzeć, żeby nie dodać paru elementów (np.stelaż plandeki i mnóstwo drobiazgów ). Konieczne było również uzupełnienie części które uległy zniszczeniu przy próbie obróbki. Paka dostała wstępny bagaż. Oczywiście na zewnątrz też będzie dekoracja jak na Bożonarodzeniowej choince . Niektóre części (przód, przednia szyba, koło zapasowe) są założone jeszcze na sucho. Oto fotki:

d9.jpg

d1.jpg

d2.jpg

d3.jpg

d4.jpg

d5.jpg

d6.jpg

d7.jpg

d8.jpg

Teraz malowanie

Jako, że jestem laikiem w poprawnym doborze kolorów dla amerykańców mam do Was prośbę. Dodge-a chcę pomalować w scenerii Włochy 1943. Jaki kolor będzie najodpowiedniejszy z farb Vallejo dla tego teatru działań?

Jeśli to możliwe proszę o konkretne numery. Liczę na Waszą wiedzę i z góry dziękuję

Świetnie wyszedł koledze ten model. Możesz zdradzić jak malowałeś skrzynię? Jaśniejszy kolor i później suchy pędzel?

No powiem ze poszalałeś z Tym modelem jedyne co bym ja zmienił to trzonek od łopaty na bardziej okrągły ( może z rozciągniętej ramki )

Czekając na Wasze propozycje kolorystyczne dla Dodg-a postanowiłem zacząć tworzyć dla niego kompana, a będzie to Jeep Willys. Nie zaczynam kolejnego wątka, bo oba pojazdy znajdą się na jednej podstawce. Jeepa wybrałem z zestawu Academy. Inbox zestawu możecie oglądnąć np. TUTAJ

Jeep nie należy oczywiście do górnej półki produktów modelarskich, ale w myśl zasady, którą wyznaję, że "Nie ma złych modeli, są tylko leniwi i wygodni modelarze" postanowiłem coś z niego wykrzesać. Oto początkowe efekty - zdjęcia przed moją ingerencją i po ( oczywiście poprawki jeszcze będą, a zdjęcia dokładnie pokazują gdzie)

Podwozie

rama.jpg

Przednia atrapa

atrapa.jpg

Wosiek - chopie - przez kolegę porzucę niedługo moje sklejactwo.

Chociaż z drugiej strony - kolegi warsztaty są bardzo inspirujące do samodzielnych dłubanek w zestawach ''dla wygodnych''.

Podglądam i uczę się.

Wosiek - chopie - przez kolegę porzucę niedługo moje sklejactwo.

Chociaż z drugiej strony - kolegi warsztaty są bardzo inspirujące do samodzielnych dłubanek w zestawach ''dla wygodnych''.

Podglądam i uczę się.

Nie rzucaj !!! Jeszcze tyle jest rzyczy do sklejenia i kto to przerobi?

A teraz moje

Znikąd pomocy, ehhhh... . No dobra, pytanie z innej beczki - Co to za ustrojstwo na przedniej szybie? Po kształcie wnioskuję, że element do mocowania karabinu, ale jeśli jestem w błędzie to proszę mnie oświecić

szyba.jpg

Pytam,bo Academy zrobiło takiego gluta u siebie i nie wiem czy się z nim męczyć czy wyciąć

szyba1.jpg

Edytowane przez Gość

No tak - to jest ''pokrowiec'' na karabin.

Ad. kolory - mają być Amierykańce czy Brytyjskie pojazdy??

Dzięki, tak też przypuszczałem. Pojazdy jak to mówił Pawlak " Takie piękne ... amerykanskie"