gajur Napisano 21 Marca 2012 Share Napisano 21 Marca 2012 Witam wszystkich lotników. Po przeszło 20-stu latach przerwy w modelarstwie lotniczym na rzecz pancerki w ramach oderwania się od głównego tematu postanowiłem zrobić model jakiegoś samolotu. Stąd też moje pytanie i prośba o ewentualne wskazanie modelu samolotu bez poważnych błędów merytorycznych, którego miniatura jest w miarę najbardziej zbliżona do oryginału. Zaznaczam, że ma to być model relaksacyjny (co nie oznacza uproszczony), dobrze spasowany, nie wymagający przerabiania linii podziału, nitowania itp., z w miarę dostępną dokumentacją (chodzi o samodzielną lub "fabryczną" waloryzację - lubię w miarę wiernie wykonywać swoje modele). Moje założenia to: skala 1:48, jakaś ikona z okresu 2IIWŚ (ale raczej bez angielskich konstrukcji), konstrukcja 1 lub 2 silnikowa (myśliwiec), cena do ok. 100 - 150.-zł. Nie wiem, czy taki temat gdzieś nie istnieje i przyznaję że idę w jakimś sensie na łatwiznę, ale za doradzenie z góry dziękuję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Marca 2012 Share Napisano 21 Marca 2012 A wiesz, że lotnicy lubią porządek? A Twój post zdaje się nijak się ma do nowości i inboxów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 21 Marca 2012 Share Napisano 21 Marca 2012 P-47D Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 21 Marca 2012 Share Napisano 21 Marca 2012 Może Bf-109F ze Zvezdy? Ponoć najlepsza 109 na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 21 Marca 2012 Share Napisano 21 Marca 2012 Ja bym głosował za Pfeilem: http://www.rcniko.pl/1_48_dornier_do335b_pfeil_-_heavily_armed_version,424,25648.html Zawsze ten samolot lubiłem A ten Friedrich Zvezdy faktycznie zbiera bardzo dobre recenzje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Marca 2012 Share Napisano 21 Marca 2012 Spitfire Vb Tamiya. Sam się składa. Nie widziałem nigdy tak dobrze spasowanego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darthjacek Napisano 21 Marca 2012 Share Napisano 21 Marca 2012 Ja proponuję jeden z P-47 z tamiyi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 21 Marca 2012 Autor Share Napisano 21 Marca 2012 Przepraszam za wsadzenie wątku w niewłaściwy dział i jednocześnie dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi. Już jest co sprawdzać i nad czym się zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zdravko Napisano 21 Marca 2012 Share Napisano 21 Marca 2012 Zdecydowanie ME 109F ze Zvezdy. Zawsze jak spoglądam na półkę zadaje sobie pytanie. Jak to możliwe, że 1/48 z taką ilością części (ok 150) takim spasowaniem (jak Tamiya) kosztuje Ok 50-60zł A tak na poważnie wystarczy dorzucić do niego lepsze kalki i model jak marzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 21 Marca 2012 Share Napisano 21 Marca 2012 Zdravko - a dałoby w nim radę użyć napisów eksploatacyjnych z zestawu, a krzyży i oznaczeń z innych kalek, czy zvezdowe kalki są aż tak słabe? I czy w zestawie są swastyki? Takie pytania na przyszłość, jakby mnie kiedyś naszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zdravko Napisano 22 Marca 2012 Share Napisano 22 Marca 2012 Zdravko - a dałoby w nim radę użyć napisów eksploatacyjnych z zestawu, a krzyży i oznaczeń z innych kalek, czy zvezdowe kalki są aż tak słabe? I czy w zestawie są swastyki?Takie pytania na przyszłość, jakby mnie kiedyś naszło. Generalnie te kalki wcale nie są takie najgorsze. Układają się pod płynami zmiękczającymi. Ale jeśli porównywać je do zestawu to są jego najsłabszym elementem. Ustępują produktom występującym w np. modelach Italieri, Revell'a, Hasegawy. Porównać je można do kalek z Hobby Bossa. Na pewno są lepsze niż Academy. Co się tyczy swastyk to występują, ale rozbite są na dwa elementy, trochę kłopotliwe jest ich połączenie w całość ponieważ zawierają białą obwódkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi