Robert Ostrowski Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Mój drugi model w "48" na razie w pudełku ale długo tam nie poleży .Jestem mile zaskoczony jakościa odlewów ,sporo detali ,wszystko ostre . Mam pytanie czy mogę go zrobić w polskim malowaniu /w pudełku jest dwa rodzaje usterzenia ,koncówki płatów/ nie znam się na tym kompletnie więc Was pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 (edytowane) Odpowiedzi już na PW Dokup blaszki choćby na wnętrze i działka toczone. Ja w swoim robię wnętrze od podstaw ale dodaję z blaszki tablicę i kilka drobiazgów. Na razie przestój świąteczny - synek w domu Chyba podglądasz temat o Mk. VIII UF*7? Edytowane 5 Kwietnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KilY Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 A to jakaś tajemnica, że poszło na pw? Ja Robert na Twoim miejscu zrobiłbym tę rosyjską maszynę, bardzo fajna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Robert pytał na PW, więc tam odpowiedziałem. Troszkę informacji o Spitach LF Mk. IXe i Mk. XVI w polskich dywizjonach. Żadnych rewelacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 5 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Ja Robert na Twoim miejscu zrobiłbym tę rosyjską maszynę, bardzo fajna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Ja również będę namawiał do Spita z czerwoną gwiazdą, przecierz brytole i polskie dywizjony są mocno oklepane pełno ich na forach i w prasie modelarskiej - tym bardziej że masz już kalkę i schemat malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 A Don Roberto zrobi po polsku... W końcu musi być jakaś przeciwwaga do Foki w 48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Spitfire z szachownica nigdy dość A kalki z ICM lubią się rozpaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KilY Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Robert pytał na PW, więc tam odpowiedziałem. Ah, to zmienia postać rzeczy Ale w sumie można bylo i tu napisać, jeśli dotyczyło tematu, w przyszłości może ktoś by przecież skorzystał przy okazji Jeszcze się Robert zastanów nad tym rosyjskim malowaniem. Przecież jest całkiem fajne i do tego nietypowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 5 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Panowie sporo wpisów ale tak naprawdę nikt nie odpowiedział na moje pytanie Jeszcze się Robert zastanów nad tym rosyjskim malowaniem. Przecież jest całkiem fajne i do tego nietypowe A Don Roberto zrobi po polsku... I wszystko jasne *nie ma innej opcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Być może da radę zrobić np. coś z Dywizjonu 308. Latali między innymi na LF.IXE i LF.XVIE. Te wersje chyba się mocno nie różnią, więc można wykorzystać egzemplarz muzealny ;) http://www.muzeumlotnictwa.pl/zbiory_sz.php?ido=18&w=p Są też np. jakieś kalki: http://www.hobbysta.pl/kalkomania-supermarine-spitfire-ix-p-9304.html - Spitfire LF.IX, MK984 ZF-R; 308 Sqn (Polish), St Denijs, Belgium, Autumn 1944 - Spitfire LF.IX, PL353 LW-D; 318 Sqn (Polish), Italy, 1945 http://www.hobbysta.pl/kalkomania-supermarine-spitfire-ix-p-16874.html - Spitfire LF.IX NH342, SZ-G, W/Cdr Aleksander Gabszewicz, Summer/Autumn 1944 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Dzięki Jacek A mi wpadły w oko te kaleczki Aleksandra Gabszewicza ,w zestawie są maski do oszklenia tylko nie piszą do jakiego modelu ciekaw jestem czy będą pasować do ICMa http://www.mojehobby.pl/products/Spitfire-Mk-IX-2117198.html chciał bym od razu lufki zamówić /dzięki Bogdan za sugestię / ale nie wiem które mają być : http://www.mojehobby.pl/products/Zestaw-uzbrojenia-skrzydlo-typu-C-do-brytyjskiego-mysliwca-Spitfire-Mk.-VIII-do-XVI.html http://www.mojehobby.pl/products/Zestaw-uzbrojenia-skrzydlo-typu-E-wczesne-do-brytyjskiego-mysliwca-Spitfire-Mk.-IX-do-XVI.html czy te ,są o wiele tańsze http://www.karaya.pl/pl/-/0/20mm-hispano-cannons-for-spitfire-wing-e-c-2-x-cannons-2-gaps-32ab09.html a blaszka pewnie ta będzie: http://www.mojehobby.pl/products/Spitfire-Mk.IX-ICM.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 To zacnie, że chcesz go zrobić w polskim malowaniu, ale IX Gabszewicza, podobnie ZXo6 z PFT, jest już trochę oklepana. Może coś oryginalniejszego ? Kagero wypuściło ostatnio Top Colors o polskich Spitach z kilkoma fajnymi malowaniami na kalkomaniach. Sam chcę zrobić Mk. IIa z 315ego Dyonu z kalkami z tej książeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Kornik widziałem te kalki tylko cena ok 80zł mnie hamuje od zakupu A co z tymi fifkami toczonymi które będą dobre do samolotu Gabszewicza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Tyle, że żadna z tych maszyn nie miała płata typu "e". A do Gabszewicza, to do płata "c" z zaślepką. Masz do wyboru: Aber A48022 - 21 zł Master 48-044 - 31 zł BR Model 40AB09 - 9,90 zł P.S. Lufy które pokazałeś były w 1:72 i 1:32. Ta w 1:48 do do płata "e". A blaszka może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Dzieki Bogdan Kornik też na PW mi wyjaśnił co i jak z tymi lufkami która pasuje ,kupie RB bo cena fajna a co do blaszek polecił Parta drogawy ale chyba na niego się zdecyduje http://www.jadarhobby.pl/part-s48081-spitfire-mkviiiix-148-p-291.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Oczywiście! Mam i gorąco polecam. Wykorzystuję ją częściowo przy powstającym Mk. VIII. Ale mimo wszystko Ed robi ładniejsze pasy, choć i te da się dobrze zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Moim zdaniem lepsza i dokładniejsza od ,,płaskich" blach jest żywica Airesa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 9 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Do ICMa jest żywica Airesa ,patrzyłem na ich stronie nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 A czy musi być do ICMa? Fakt że jest ona dedykowana Hasegawie-Revellowi, ale co za problem zrobić małe czary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Aj z tymi czarami ,już nie raz mnie nauczyło ,że by lepiej kupowac dedykowany zestaw a nie strugać i po d..pie się drapać ,zamówię ten mały zestaw Edka i tak planuję zamknięty kokpit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 W przypadku Airesa żywica czasem i do dedykowanego zestawu nie pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2012 W przypadku Airesa żywica czasem i do dedykowanego zestawu nie pasuje Tak jak blachy Parta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 I żywica Pavli... można by tak wymieniać w nieskończoność, dlatego nigdy nie trzymałem się kurczowo, jaki zestaw jest dedykowany ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2012 No widzisz a ja na Pavlę nie narzekam ,zawsze mi pasowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi