Skocz do zawartości

BT-5 "Odessa freak" Zvezda 1/35

koperek

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas walk o Odessę jesienią 1941 roku w działaniach uczestniczył batalion czołgów Bt-5 i Bt-7. Wozy w ilości około 35 sztuk podczas remontu w zakładach Rewolucji Styczniowej zostały dopancerzone. Modyfikacje wykonano pod kierunkiem porucznika Pienieżko. Czołgi zostały dopancerzone stalą okrętową o grubości 30mm. Znalazłem na Ebay-u dwa zdjęcia dziwacznego BT-5. Uważam, że jest to właśnie jeden czołgów remontowanych w Odessie. Moim zdaniem, to doskonały temat na ciekawą konwersję.

BT-5E3.jpg

BT-5E2.jpg

BT-5E.jpg

dd.jpg

DSC06559a.jpg

• Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Fajny temacik może sam kiedyś pokuszę się o zrobienie takiego.

Na pewno będzie Ci łatwiej ponieważ robimy tą konwersje z myślą o wypuszczeniu jej na rynek. Uznaliśmy, że warto będzie coś pokazać "od kuchni"

Gdyby nie fakt, że konwersja ma pasować pod model ZVIEZDA najlepszym rozwiązaniem byłoby wystruganie całego pudła na nowo. Największym mankamentem jest górna płyta kadłuba. Połączenie elementów jest rozwiązane dość nieszczęśliwie. Po sklejeniu górnej płyty z burtami pozostaje szczelina, mało tego - element pod wieżowy jest nie wiedzieć czemu o jakieś 0,15-0,20mm wyższy. Domyślam się, że producent chciał w ten sposób odtworzyć łączenie poszczególnych płyt pancerza, ale szkopuł w tym, że takie rozwiązanie w BT-5 nie miało miejsca! Na fotkach muzealnych widać ewidentnie, że górna płyta zachodzi na boczny pancerz, więc szczelina powinna być z boku:

bt-5_132_of_349Large-1.jpg

Druga sprawa, to nazwijmy to "pudełko" w tylnych narożnikach w których był mechanizm do regulowania skoku sprężyn. W modelu jest tam jedynie jakiś plastikowy glucik... Łączenie poszczególny elementów pancerze na zadzie tanka tez jest do bani. Zamiast zlicowanej, równej płaszczyzny po sklejeniu bryły uzyskałem gustownego maszkarona rodem z kreskówek o Flinstonach.

Przeróbek ciąg dalszy....Nie mam pojęcia na podstawie jakich materiałów powstawał model ZVEZDY, ale powoli dochodzę do wniosku do naprawdę lepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie całego tanka na piechotę. W skrócie - dorobiłem na bocznych płytach pancerza brakujące panele, które nie wiedzieć czemu producent pominął, listwa łącząca blachy poszycia jest w końcu tam, gdzie powinna. Po zebraniu z góry kadłuba zbędnych elementów, odtworzyłem prawidłowy wygląd blach poszycia. Teraz zabawa z śrubunkiem i zawiasami...

DSC06659a.jpg

DSC06660a.jpg

DSC06661a.jpg

DSC06662a.jpg

DSC06663a.jpg

DSC06664a.jpg

Co do wieży.. ponieważ fabryczna wieża mówiąc oglądnie równiez nie prezentuje się najlepiej, postanowiłem dokonać małego przeszczepu. A ponieważ w planach mam kilka ekranowanych wieży do wozów BT/T-26, w celu zaoszczędzenia pracy wykonałem model w technologii 3D.

DSC06667a.jpg

DSC06669a.jpg