koperek Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Podczas walk o Odessę jesienią 1941 roku w działaniach uczestniczył batalion czołgów Bt-5 i Bt-7. Wozy w ilości około 35 sztuk podczas remontu w zakładach Rewolucji Styczniowej zostały dopancerzone. Modyfikacje wykonano pod kierunkiem porucznika Pienieżko. Czołgi zostały dopancerzone stalą okrętową o grubości 30mm. Znalazłem na Ebay-u dwa zdjęcia dziwacznego BT-5. Uważam, że jest to właśnie jeden czołgów remontowanych w Odessie. Moim zdaniem, to doskonały temat na ciekawą konwersję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Zanosi się na ciekawy warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Kolejny Rusek . Fajnie , będę tu zaglądał częściej ( mam w planach BT-5 ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Fajny temacik może sam kiedyś pokuszę się o zrobienie takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Bardzo ciekawą konwersję sobie wyszukałeś. Model powinien wyglądać bardzo efektownie z tym dodatkowym dopancerzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Ostatnio na forum jest coraz więcej BT. Mam nadzieję, że ten będzie jednym z ciekawszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 No ja również popatrzę. Mam właśnie tego Bt od zvezdy na ukończeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koperek Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Fajny temacik może sam kiedyś pokuszę się o zrobienie takiego. Na pewno będzie Ci łatwiej ponieważ robimy tą konwersje z myślą o wypuszczeniu jej na rynek. Uznaliśmy, że warto będzie coś pokazać "od kuchni" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Sorki ale chodziło mi o zrobienie sobie takiego w 1:72 a nie 1:35, ale podglądać będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Sorki ale chodziło mi o zrobienie sobie takiego w 1:72 a nie 1:35, ale podglądać będę. O tak - do UM'a by się przydała taki cwancyk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koperek Napisano 11 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Ponieważ elementy na bocznych płytach pancerza były błędne, musiałem je wszystkie usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
charsz Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Zapowiada się ciekawie. Błędne w kontekście tych przeróbek, czy w kontekście jakiegolwiek BT-5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koperek Napisano 12 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2012 Błędne w kontekście bt-5 produkcji zvezdy który służy jako baza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
charsz Napisano 12 Kwietnia 2012 Share Napisano 12 Kwietnia 2012 No to czekam na dalsze poprawki, gdyz tez mam taka BT-5 na podobnym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koperek Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Kwietnia 2012 Share Napisano 18 Kwietnia 2012 Będzie się działo. Czy mógłbyś pisać przy aktualizacji co i czemu przerabiasz - tak jak w poprzednim poście że zdjęciami? Byłoby super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koperek Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2012 Gdyby nie fakt, że konwersja ma pasować pod model ZVIEZDA najlepszym rozwiązaniem byłoby wystruganie całego pudła na nowo. Największym mankamentem jest górna płyta kadłuba. Połączenie elementów jest rozwiązane dość nieszczęśliwie. Po sklejeniu górnej płyty z burtami pozostaje szczelina, mało tego - element pod wieżowy jest nie wiedzieć czemu o jakieś 0,15-0,20mm wyższy. Domyślam się, że producent chciał w ten sposób odtworzyć łączenie poszczególnych płyt pancerza, ale szkopuł w tym, że takie rozwiązanie w BT-5 nie miało miejsca! Na fotkach muzealnych widać ewidentnie, że górna płyta zachodzi na boczny pancerz, więc szczelina powinna być z boku: Druga sprawa, to nazwijmy to "pudełko" w tylnych narożnikach w których był mechanizm do regulowania skoku sprężyn. W modelu jest tam jedynie jakiś plastikowy glucik... Łączenie poszczególny elementów pancerze na zadzie tanka tez jest do bani. Zamiast zlicowanej, równej płaszczyzny po sklejeniu bryły uzyskałem gustownego maszkarona rodem z kreskówek o Flinstonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koperek Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2012 Przeróbek ciąg dalszy....Nie mam pojęcia na podstawie jakich materiałów powstawał model ZVEZDY, ale powoli dochodzę do wniosku do naprawdę lepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie całego tanka na piechotę. W skrócie - dorobiłem na bocznych płytach pancerza brakujące panele, które nie wiedzieć czemu producent pominął, listwa łącząca blachy poszycia jest w końcu tam, gdzie powinna. Po zebraniu z góry kadłuba zbędnych elementów, odtworzyłem prawidłowy wygląd blach poszycia. Teraz zabawa z śrubunkiem i zawiasami... Co do wieży.. ponieważ fabryczna wieża mówiąc oglądnie równiez nie prezentuje się najlepiej, postanowiłem dokonać małego przeszczepu. A ponieważ w planach mam kilka ekranowanych wieży do wozów BT/T-26, w celu zaoszczędzenia pracy wykonałem model w technologii 3D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 24 Kwietnia 2012 Share Napisano 24 Kwietnia 2012 Późno jak zaesze ale jestem.Bardzo ładnie Ci to wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
charsz Napisano 24 Kwietnia 2012 Share Napisano 24 Kwietnia 2012 Szacunek. Wieza robi wrazenie. Kiedy bedzie do kupienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 24 Kwietnia 2012 Share Napisano 24 Kwietnia 2012 Kurde - chcę taką do 1:72??Da radę zmniejszyć??I antenę ramową...plizzz!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Kwietnia 2012 Share Napisano 25 Kwietnia 2012 No, no, no. Widzę, że na serio chcesz wystrugać z tego tanka wierną, pomniejszoną kopię "Prawdziwego" BT-5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 25 Kwietnia 2012 Share Napisano 25 Kwietnia 2012 Zapowiada się ciekawie, będę zaglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 25 Kwietnia 2012 Share Napisano 25 Kwietnia 2012 Tak się przyjrzałem teraz bliżej tej wieży. Ten "model w technologii 3D" to kopia tamijowej wieży z BT-7, prawda? Co wygrałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Się mi wydaje, że jakiś krótki kadłub ? Ciekawy wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi