Robert Ostrowski Napisano 25 Maja 2012 Share Napisano 25 Maja 2012 Plastelina beztłuszczowa BlueTack ,Patafix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 25 Maja 2012 Autor Share Napisano 25 Maja 2012 Gdzie można to dostać? Zwykłe markety czy modelarskie sklepy w sieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 25 Maja 2012 Share Napisano 25 Maja 2012 markety, allegro a ja ostatnio nawet w sklepie plastycznym kupiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 25 Maja 2012 Share Napisano 25 Maja 2012 W sklepie dla plastyków albo w papierniczym ,w hipermarketach. Kamil ale ta zwykła jest tłusta i zostawi slady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 25 Maja 2012 Share Napisano 25 Maja 2012 Ja tam blutacka w papierniczym kupiłem tylko takim lepiej wyposażonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 26 Maja 2012 Autor Share Napisano 26 Maja 2012 Z tego co się orientuję to plastelina zwykła jest tłusta i zostawia ślady... Chcę uniknąć odrywania warstwy farby spod spodu i plam tłustych na modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Maja 2012 Share Napisano 26 Maja 2012 No żaden to problem,a powiedz jeszcze jak z przyczepnością ,czy nie oderwie się spodnia warstwa farby ?/malowane pactrą rozcieńczaną Thinerem C lub farbami gunze C/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Maja 2012 Share Napisano 26 Maja 2012 Dzięki Kamil za wyczerpującą odpowiedz. Co do usuwania blutaka to nie jest aż tak zle,wystarczy kawałkiem plasteliny zebrać resztki ,zbiera nawet najmniejsze kawałeczki i prawda jest ,że za mocno do ciśniety potrafi się nie kiepsko przykleić.Trzeba będzię spróbować z plasteliną przy najbliższej okazji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 26 Maja 2012 Autor Share Napisano 26 Maja 2012 Pozostaje jeszcze kwestia kolorów. Baza już jest, co z resztą? Jak zidentyfikować pozostałe kolory bez przekłamań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 27 Maja 2012 Autor Share Napisano 27 Maja 2012 No nie dawała mi ta rynna spokoju... Dorobiłem we własnym zakresie możliwości i umiejętności. Dla porównania pozostałości starej lufy z rynną. Teraz tylko odpowiednie pomalować i do przodu... Dzięki za fotografie rynny, było dużo łatwiej dobrać coś do wykonania jej. Nie jest idealnie, ale zawsze to lepsze niż nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 27 Maja 2012 Share Napisano 27 Maja 2012 No nie dawała mi ta rynna spokoju...Dorobiłem we własnym zakresie możliwości i umiejętności. Zrobiłeś płaską płytę a nie rynienkę. Na fotkach widać dobrze jej kształt. Doradzam zrobić ją od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2012 Przedstawiam efekt weekendowych prac: W niektórych miejscach trzeba będzie lekko skorygować, ale ja jestem z efektu zadowolony. Jaki filtr pozwoli mi na zgrabne stonowanie kolorów? Prosze o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2012 Malowanie uzupełnie oznaczeniami od Eduarda: http://www.mojehobby.pl/products/SFOR.html http://www.mojehobby.pl/products/ALLIED-FILTER-SET.html - czy ten zestaw nadaje się do tego rodzaju kamuflażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Do poprawki będzie tył bo klapy nie pozwoliły ci pewno dobrze maskować. Masz jakiś plan jak to będziesz malował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2012 Plan jest następujący: Albo próbować maskować taśmą maskującą delikatnie albo przy pomocy kartonika jakiegoś w jednej ręce aero w drugim kartonik i podobnie jak robi się modulacje, tak wykonać ostre przejścia barw. W teorii powinno zadziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2012 można i tak... Dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 23 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2012 Witajcie. Kolejna porcja zdjęć z warsztatu. Poprawiłem miękkie przejścia kolorów z tyłu pojazdu i dodałem ruchome włazy. Powoli trzeba będzie za sidolux się złapać i polakierować. Czekam na blaszkę od Eduarda z napisami SFOR. Napisy umieszczone będą na burtach i z przodu. Muszę namalować też flagę Bułgarii na przednim pancerzu po obu stronach. Komentarze mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 23 Czerwca 2012 Share Napisano 23 Czerwca 2012 Witam. Maskowanie w niektórych miejscach trochę niedokładne. Reszta modelu mi się podoba. Popraw niedociągnięcia i dajesz dalej, bo zapowiada się całkiem nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 23 Czerwca 2012 Share Napisano 23 Czerwca 2012 Mam dziwne wrażenie że w kilku miejscach jest nie domalowany bądź pomalowany zbyt transparentną farbą chyba że tak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 23 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2012 Pewnie chodzi o zdjęcie drugie od dołu i pokrycie np. jednego z włazów. Lampa błyskowa wyciąga te lekkie niedociągnięcia. Sam zaobserwowałem je dopiero po ich wykonaniu. Niedomalowania uzupełnie pędzlem, bo na szczęście to nie jest trudne przy twardych przejściach kolorów. Wszystko maskowane było taśmą Tamiy dlatego mogą się zdarzyć miejsca gdzie taśma na nierówności odstawała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Czerwca 2012 Share Napisano 23 Czerwca 2012 Niezła łaciata na łączce się przechadza. Prawy przó brąz z zielenią jakby coś się pogryzł - przedostatnie zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KANTA1955 Napisano 18 Lipca 2012 Share Napisano 18 Lipca 2012 Koledzy, modelarzy, można cieszyć. Na Słowacji już sprzedaje BRDM-2 model z firmy Trumpeter "w rosyjskim immatrykulacji." W rzeczywistości jest to jednak polski BRDM-2 R-5 - wóz dowódczo - sztabowy pododdziałów rozpoznawczych. Dodatkowe wyposażenie pojazdu - przy nie zmienionym uzbrojeniu - to: radiostacja KF R-130, radiostacja UKF R-123M, odbiornik radiowy UKF R-323 do nasłuchu; odbiornik radiowy UKF lotniczy R-870M do nasłuchu w sieci radiowej lotnictwa rozpoznawczego. Wóz R-5 jest przystosowany do normalnej pracy bojowej na równi z wozami szeregowymi BRDM-2 oraz utrzymania łączności w ruchu i na postoju. Załoga składa się z czterech osób: dowódcy, operatora łączności, kierowcy, strzelca pokładowego. Uwaga! Wieżyczki na suficie należy usunąć peryskop, dodać 6 skrzynek 14,5 mm amunicji do KPWT, zmienić opony, zrobić antenę ramową po lewej stronie kadłuba i dodać anteny po prawej stronie kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez 77 Napisano 18 Lipca 2012 Share Napisano 18 Lipca 2012 Podoba mi się, moim zdaniem realizmu dodałoby mu brudzenie (w szczególności koła i nadkola), oraz karabin z wieżyczki jeśli by był jednolicie czarny i łopata . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 19 Lipca 2012 Autor Share Napisano 19 Lipca 2012 Kolego, mówisz - masz! Pojazd przejechany sidoluxem, potem wash i malowanie szczegółów. Flagi bułgarskie do poprawki. Rzeczywisty wygląd lepiej oddają fotki bez flash-a Trzeba przytrzeć gdzieniegdzie washa, poprawić flagi i nałożyć satynowy lakier. Potem już tylko kurzenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosynier Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 Nie wiem czy to wina fotek, ale wash'a prawie nie widać. Osobiście zrobiłbym mocniejszy wash, na pewno przydałby się wash na wewnętrznych stronach włazów. Śmiało działaj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi