Marudek Napisano 6 Lipca 2007 Share Napisano 6 Lipca 2007 Witam, Moze na poczatek pare slow wyjasnienia skad pomysl na motor w skali 1:72. Otoz potrzebowalem ladunku dla mojego Ju 52/3m w tejze skali. Zakupilem wiec zestaw firmy Hät. Ilustracja na pudelku przedstawia zandarma na motorze. Pomyslalem wiec ze zestaw to jeden motor skladajacy sie z kilku czesci + figorka. Niestety kiedy otworzylem pudelko bardzo sie zawiodlem. Kazdy z 6 motorow to jednoczesciowy odlew (kierownica to druga czesc) Tak to wyglada: Zreszta nie tylko ja marudze nad tym zestawem: http://www.plasticsoldierreview.com/Review.asp?manu=ARM&code=99011 Zalamany postanowilem zbudawac ten motocykl od podstaw. W temacie tym zobaczycie kolejne etapy budowy. Model bedzie zrobiony z plastiku od dyskietki, szpachlowki Milliput, karty tel, resztek ramki fototrawionej, uszczelek i roznych grubosci drutu. Tak wygladaja czesci ktore na poczatek przygotowalem: Rame, blotniki, teleskopy i siedzienia zrobilem z dyskietki; bak i blok silnika ze szpachlowki; lampa przednia z resztek ramki od modelu; opony z uszczelek (sa wybieznikowane choc nie wyszlo to najlepiej - slabo juz widze ); sprezyny pod siedzenie kierowcy z drutu od silnika elektrycznego z zabawki. No i pierwsze proby wykonania szprych Serdecznie zapraszam do ogladania mojej relacji i wypowiedzi na jej temat. Pozdrawiam, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 6 Lipca 2007 Share Napisano 6 Lipca 2007 Witam, bardzo ciekawe przedsięwiencie (ehh, czy jakoś tak...) . Jak masz jeszcze troche takich uszcelek, to zrób jeszcze parę opon, tym razem bez bieżnika, bo rzeczywiście Ci troszke nie wyszły Powodzonka i czekam na dalsze postępy w pracy, Lucas HS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 6 Lipca 2007 Share Napisano 6 Lipca 2007 Widzę że kolega robi podobnie jak okonek, tyle że on robi pływadło Przedsięwzięcie ciekawe i to nawet bardzo Mi opony się podobają, ale zrób parę więcej z różnym rodzajem bierzników i wybierz te twoim zdaniem najlepsze, a reszta przyda się kiedy indziej Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć powodzenia w dalszej budowie tego cuda i czekać na dalszą część relacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Jastrzębski Napisano 6 Lipca 2007 Share Napisano 6 Lipca 2007 Brawo!! Temat bardzo fajny i inspirujący. Sam raz podobnie się bawiłem budując BMW R75 w oparciu o zestaw Hasegawy ( z tym, że używałem kół, bloku silnika itd. z modelu ), oczywiście w 72jce. Teraz tak bardziej teoretycznie ;) przymierzam się do Harleya Academy, który też najlepszy nie jest. Co do opon, radziłbym z rezygnować z uszczelek na rzecz izolacji przewodów np. elektrycznych lub telefonicznych. MSZ ma lepszy kształt. Pozdrawiam i czekam na kolejny etap! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 6 Lipca 2007 Share Napisano 6 Lipca 2007 Dobry pomysł, ale czy po zrobieniu z takowej kółka nie spłaszczy się? Myślę, że tak, chociaż wtedy wyglądać to będzie jak zjechana opona tzn. zużyta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Jastrzębski Napisano 6 Lipca 2007 Share Napisano 6 Lipca 2007 Dlaczego miałaby się spłaszczyć? Bo raczej nie pod ciężarem modelu :P Z resztą zawsze można izolazje nawlec na kawałek drutu miedzianego co ją usztywni i dodatkowo ułatwi modelowanie koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 7 Lipca 2007 Autor Share Napisano 7 Lipca 2007 Witam wszystkich! Dziekuje bardzo za Wasze komentarze. Nie myslalem ze moj skromny projekt przyciagnie uwage tylu forumowiczow Na poczatek opony. Uzylem czegos co nazwalem uszczelka ale sami zobaczycie na kolejnych zdjeciach co to naprawde jest. Bieznikowalem skalpelem pod duza lupa. Zgodnie z Wasza rada nie zadowolilem sie pierwszym efektem i zrobilem chyba 8 po czym wybralem najlepsze. Jesli bede robil jeszcze jakis motor w tej skali to zrobie jig do bieznikowania W miedzyczasie myslalem nad sposobem na szprychy. Dopiero czwarta technika wykonania dala jakis efekt. Zmienilem tez czesciowo bak. Mianowicie wyzlobiona na jego gornej czesci "skrzynka na mapy" nie wyszla za dobrze. Zeszlifowalem ja wiec i dokleilem maly prostokat z karty tel. Pozdrawiam, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 7 Lipca 2007 Autor Share Napisano 7 Lipca 2007 Witam, A teraz rzut oka na moj warsztat. UWAGA model jest w samym srodku. Na zdjeciu z warsztatem widac tez z czego zrobilem opony. Te czarne krotkie rurki sa z gumy a po pocieciu na plastry otrzymalem odpowiedniej srednicy i grubosci opony. Na drugim zdjeciu mala przymiarka z nowymi oponami + przedni widelec. Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 9 Lipca 2007 Autor Share Napisano 9 Lipca 2007 Witam, Przedstawiam dalsze etapy budowy: dodalem korek do baka i pomalowalem rame, dopracowalem technike wykonania szprych iskonczylem kola. Przerobilem tez silnik. Odciolem wyrzezbione czesci zostawiajac sam blok i dorobilem je osobno dodajac paru detali. Nastepnie przygotowalem podstawe siedzenia pasazera, dokleilem przygotowany wczesniej przedni blotnik i przednie swiatlo, zrobilem kierownice i zlozylem to razem. Zauwazylem ze przednie swiatlo jest za male i wymienilem na wieksza lampe. Poprawilem tez korek baka. Dopiero na zdjeciach zauwazylem, ze jest odciety pod katem i nie lezy plasko na baku. Oczywiscie poprawilem to Pozdrawiam, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 9 Lipca 2007 Share Napisano 9 Lipca 2007 Ludzie, to wariat! Normalnie mi slow w gebie zabraklo... Rewelacja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 9 Lipca 2007 Autor Share Napisano 9 Lipca 2007 Masz racje Majek normalny to ja nie jestem bo chce zrobic cala kolekcje motorow w 1:72! Na poczatku planowalem zrobic go jako ladunek dla Junkersa Ju 52/3m ale juz mi go szkoda wsadzic w czelusc kadluba Moze mala diorama?! Sprobowalem zrobic do tego figurke. Moze by postawic ja obok motoru na jakiejs podstawce? Nieeee Paskudnie to by razem wygladalo Ludzik popsulby efekt Pozdrawiam, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 9 Lipca 2007 Share Napisano 9 Lipca 2007 Masz racje, szkoda takie male cacuszko gdzies chowac... Do Junkersa w zupelnosci by sie nadal ten oryginalny z zestawu motorek... Ludzik popsulby efektNiee...Czemu? Mysle, ze nie wygladaloby to zle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danio934 Napisano 9 Lipca 2007 Share Napisano 9 Lipca 2007 Tak ludzik super by wyglądał obok tego cacuszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 9 Lipca 2007 Autor Share Napisano 9 Lipca 2007 Hej, No dobra sprobuje z tym ludzikiem. Ale dopiero po skonczeniu motoru. Figorki ktore dotychczas popelnilem nie sa za dobre Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 9 Lipca 2007 Share Napisano 9 Lipca 2007 Kapcie mi spadły Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 9 Lipca 2007 Autor Share Napisano 9 Lipca 2007 Witam wszystkich, Figorka poszla na bok i motor prawie na ukonczeniu. Dokleilem i pomalowalem sprezyny pod siedzenie kierowcy. Niestyety uzylem zbyt gestej farby i zalegla w srodku psujac efekt. Oderwalem je i zrobilem nowe Widac je na kolejnym zdjeciu. Tu mala przymiarka silnika i juz wklejone kola. Pozdrawiam, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 9 Lipca 2007 Share Napisano 9 Lipca 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klima1 Napisano 9 Lipca 2007 Share Napisano 9 Lipca 2007 Te czarne krotkie rurki sa z gumy a po pocieciu na plastry otrzymalem odpowiedniej srednicy i grubosci opony. Świetny pomysł z tymi oponami z rurek! Na pewno skorzystam - mam sporo kabli z odpowiednio mięsistą częścią zewnętrzną. No i odpada malowanie - kolor od razu jest taki, jaki ma być! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 9 Lipca 2007 Share Napisano 9 Lipca 2007 Tak na zachętę model robiony przez mojego kolega Piotra Krzyczmonika. Też Zundap też od podstaw tylko że w 1:35. Obecnie model jest już skończony i z tego co wiem to Piotrek co nieco pozmieniał Na razie tylko jedna fotka bo nie mogę załadować ( ah ten mj net ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 10 Lipca 2007 Autor Share Napisano 10 Lipca 2007 Hej Timi, Znalazlem 2 zdjecia tego modelu na innym forum (stadium z twojego zdjecia + kosz i blok silnika, ale tam pisali, ze skala to 1:48) Tak czy inaczej model jest super! A wracajac juz do mojego malenstwa tak to dalej wyglada: dodane hamulec, sprzeglo, siedzenia, tylna lampa, stopki, rejestracja, wal do silnika i gablotka A teraz maly walk around: Milego ogladania i komentowania Juz wkrotce pojawi sie moja nowa relacja (lokomotywa spalinowa SU-42) na ktora rowniez zapraszam. Nastepny w kolejce jest BMW R75 w skali 1:72. Pozdrawiam, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 10 Lipca 2007 Share Napisano 10 Lipca 2007 Fajne maleństwo jednak obraz całości psuje trochę niedokładne pomalowanie, teraz sprobuj coś większego żeby mieć większe pole do popisu a tu jeszcze parę zdjęć modelu Piotrka ( nie mam w tej chwili zdjęć gotowego, gdyż odwiedził mnie tylko 2 razy gdy model w robocie, żeby porobić mu fotki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 10 Lipca 2007 Autor Share Napisano 10 Lipca 2007 Taaaaa, super jest miec szczegolowe plany, aerograf i kumpla co zrobi porzadne zdjecia za free Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dormitor Napisano 24 Lipca 2007 Share Napisano 24 Lipca 2007 Piękna robota. Bardzo inspirujący model Czy mógłbyś zdradzić sekret jak najlepiej szprychy robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 25 Lipca 2007 Autor Share Napisano 25 Lipca 2007 Hej dormitor! Czy chodzi Ci o moj model czy o ten Piotra Krzyczmonika? Zasadniczo roznia sie skala i jakoscia wykonania pewnie tez Jednak na pocieszenie mam takie zdjecie Zundapow w 1:72 z firmy Hat. Nie wiem kto jest autorem tej malej dioramy (zdj. Internet), ale moj Zundapp jest o niebo lepszy A jesli chodzi o moje szprychy, to wykonanie jest smiesznie proste. 1. Kleisz razem 20 dlugosci drutu od malego silnika elektrycznego (UWAGA: klej tylko jeden koniec do okreslonego momentu); 2. Nastepnie po wyschnieciu CA odegnij na kat 90 stopni kazda ze szprych (w taki wlasnie parasol). Odetnij szprychy na odpowiednia dlugosc. 3. Po odgieciu przyklej maly krazek (ja swoj zrobilem z plasterka odcietego ze starej ramki od modelu). Pamietaj ze musi miec odpowiednia srednice. 4. Po zabezpieczeniu w ten sposob, mozesz odciac os z drogiej strony (powstala w wyniku sklejenia tych 20 drutow). 5. Po malowaniu nie powinno byc widac roznicy po obu stronach. Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dormitor Napisano 25 Lipca 2007 Share Napisano 25 Lipca 2007 Pisałem o modelu w 72 Szczerze mówiąc, nie przeczytałem dokładnie co napisał Timi i myślałem, że pokazuje inne foty Twojego motorka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi