jarek38 Napisano 19 Kwietnia 2012 Share Napisano 19 Kwietnia 2012 Znam Twoją niechęć do pisania i doceniam tym bardziej udzieloną odpowiedź a pytanie musiałem zadać, gdyż te zygzakowate szwy wyglądały na bardzo delikatne i do tego bez jakiejś specjalnie dużej powierzchni stycznej. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2012 Znam Twoją niechęć do pisania i doceniam tym bardziej udzieloną odpowiedź a pytanie musiałem zadać, gdyż te zygzakowate szwy wyglądały na bardzo delikatne i do tego bez jakiejś specjalnie dużej powierzchni stycznej. Dzięki. Trzeba pochwalić producenta modelu czyli SW za te szwy No....modelik zagruntowany ,otworki pod olinowanie nawiercone .Teraz tylko wstępną kosmetyka i poprawki przed zasadniczym malowaniem.Mam jeszcze ,wątpliwości co do malowania osłony radiostacji ,czyli tej części za kabiną pilota.Jakoś te malowanka co znalazłem na forach i stronach internetowych mnie nie przekonują. Musze zrobić to metodą dedukcji jak znany detektyw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 19 Kwietnia 2012 Share Napisano 19 Kwietnia 2012 Mam jeszcze ,wątpliwości co do malowania osłony radiostacji ,czyli tej części za kabiną pilota.Jakoś te malowanka co znalazłem na forach i stronach internetowych mnie nie przekonują. Musze zrobić to metodą dedukcji jak znany detektyw I dobrze zrobisz dociekając cóż to było, na poprzedniej stronie jest fotka na której widać wg mnie bardzo dokładnie, że przedział ten jest zakryty płótnem z tabliczką nazwę ją znamionową radia, a na grzbiecie leży metalowy element usztywniający. Chyba w tych planach masz opisane, że w samolotach do których zakładano radia(sporadycznie) zdejmowano sklejkową obudowę przedziału, zastępując ją płócienną. Akumulator lądował wtedy pod siedziskiem pilota i dodawano skrzydłową prądnicę, która ładowała tę baterię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 20 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2012 Mam jeszcze ,wątpliwości co do malowania osłony radiostacji ,czyli tej części za kabiną pilota.Jakoś te malowanka co znalazłem na forach i stronach internetowych mnie nie przekonują. Musze zrobić to metodą dedukcji jak znany detektyw I dobrze zrobisz dociekając cóż to było, na poprzedniej stronie jest fotka na której widać wg mnie bardzo dokładnie, że przedział ten jest zakryty płótnem z tabliczką nazwę ją znamionową radia, a na grzbiecie leży metalowy element usztywniający. Chyba w tych planach masz opisane, że w samolotach do których zakładano radia(sporadycznie) zdejmowano sklejkową obudowę przedziału, zastępując ją płócienną. Akumulator lądował wtedy pod siedziskiem pilota i dodawano skrzydłową prądnicę, która ładowała tę baterię. W tym samolocie taka jest + dwie pod kadlubem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 20 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2012 Pierwsze wstępne cieniowanko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 23 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2012 Coś znowu drgnęło w produkcji ,malowanko kadłuba .oraz wstępne dopasowanie stateczników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 23 Kwietnia 2012 Share Napisano 23 Kwietnia 2012 Kolor płótna bardzo dobrze wyszedł, cóż to za farbka, bądź mieszanina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 23 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2012 Kolor płótna bardzo dobrze wyszedł, cóż to za farbka, bądź mieszanina? Nic wyszukanego ,po prostu to: http://www.testors.com/products/145707 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 23 Kwietnia 2012 Share Napisano 23 Kwietnia 2012 RH, pod linkiem jest metalizer, to chyba nie o to chodziło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 23 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2012 RH, pod linkiem jest metalizer, to chyba nie o to chodziło? Dokładnie o to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel2123 Napisano 23 Kwietnia 2012 Share Napisano 23 Kwietnia 2012 Ciekawa relacja Będę tutaj zaglądać Powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 23 Kwietnia 2012 Share Napisano 23 Kwietnia 2012 Sorki RH, chodziło mi o kolor płótna na luku radiowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 23 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2012 Sorki RH, chodziło mi o kolor płótna na luku radiowym. A to co innego .Tutaj miałem wątpliwości ,ale w końcu wybrałem kompromis . i zmieszałem w stosunku 3:2 farby Humbrolla 121 +84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2012 Kolejne fotki z następnego etapu produkcji Aby trochę bardziej urealnić pokrycie na skrzydłach ,zastosowałem wyrób firmy HGW . Troszkę uderzyło mnie to po kieszeni ,ale uważam że warto .gdyż przy tej skali naprawdę potrzeba zastosować ten szczegół. Skrzydło po tej modyfikacji bardziej przypomina oryginał .Co jak co ale to już poważna skala Chwała HGW za ten produkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2012 No i pomalutku zmierzam ku końcowi w produkcji tego modelika. Pozostaje jeszcze parę drobiazgów na kadłubie ,dopieszczenie skrzydeł i doklejenie elementów na nim ,Zamontowanie silnika ,olinowania . Tak że myślę że w tym dziale będą to ostatnie prezentowane fotki,A już całość przyleci do działu galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 26 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Miałem już tu nie pokazywać fotek , ale myślę że mały bonus nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Taki bonus nie zaszkodzi . Piękny model w urokliwym klimacie międzywojennych aeroplanów. Kiedyś to się malowało samoloty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 A z czego kolega robi olinowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 (edytowane) Skrzydła zyskały, ale model z prądnicami i tym pięknym silnikiem, ... no robi wrażenie. Podstawy celownika Aldi'ego - o ile dobrze pamiętam - to blaszka foto, czy własna inwencja? ED; znalazłem w blaszce część 8,9, to chyba to. Edytowane 26 Kwietnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Kolega RH olinowanie robi zdaje się z tego http://wingnutwings.com/ww/product?productid=3046 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 26 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2012 A z czego kolega robi olinowanie? Olinowanie w tym przypadku to żyłka wędkarska 0,12 mm + pseudo sruby z rurki 0,5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 uhmmm Też muszę zrobić parę linek i ciągle nie wiem jak się za to zabrać ;) Żyłkę mam, ale bezbarwną, a rurek wcale. Gdzieś się rozejrzę i może się uda tym sposobem. Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 26 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2012 uhmmmTeż muszę zrobić parę linek i ciągle nie wiem jak się za to zabrać ;) Żyłkę mam, ale bezbarwną, a rurek wcale. Gdzieś się rozejrzę i może się uda tym sposobem. Dzięki za odpowiedź Rurki tu kupuję http://www.jbmodel.eu/index.php/cPath/43_90?osCsid=7236f025d0190d1cdd96fac7581fe6d5 a ciemną żyłkę tu: http://sklep.insel.pl/index.php Można by było łazić po sklepach ,ale na jedno wychodzi bo i tak trzeba by było płacić za bilety ,albo za benzynę jak sie chce to zrobić autkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz kumorek Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Powiem tak Kolega RH chce nas zabić poprzez swoją pracę , bo jak oglądam to mi powietrza brakuje ... Brawo brawo i jeszcze raz brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 27 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Powiem tak Kolega RH chce nas zabić poprzez swoją pracę , bo jak oglądam to mi powietrza brakuje ...Brawo brawo i jeszcze raz brawo! Bez przesady jest tu wielu ,którzy mogli by zabić podwójnie swoimi pracami .Ja to skromny wyrobnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi