Skocz do zawartości

Mały zwiastunik z tego co na warsztacie :)

RH

Rekomendowane odpowiedzi

Znam Twoją niechęć do pisania i doceniam tym bardziej udzieloną odpowiedź a pytanie musiałem zadać, gdyż te zygzakowate szwy wyglądały na bardzo delikatne i do tego bez jakiejś specjalnie dużej powierzchni stycznej. Dzięki.

• Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Znam Twoją niechęć do pisania i doceniam tym bardziej udzieloną odpowiedź a pytanie musiałem zadać, gdyż te zygzakowate szwy wyglądały na bardzo delikatne i do tego bez jakiejś specjalnie dużej powierzchni stycznej. Dzięki.

Trzeba pochwalić producenta modelu czyli SW za te szwy

No....modelik zagruntowany ,otworki pod olinowanie nawiercone .Teraz tylko wstępną kosmetyka i poprawki przed zasadniczym malowaniem.Mam jeszcze ,wątpliwości co do malowania osłony radiostacji ,czyli tej części za kabiną pilota.Jakoś te malowanka co znalazłem na forach i stronach internetowych mnie nie przekonują. Musze zrobić to metodą dedukcji jak znany detektyw

P4190096.JPG

P4190093.JPG

P4190094.JPG

P4190095.JPG

Mam jeszcze ,wątpliwości co do malowania osłony radiostacji ,czyli tej części za kabiną pilota.Jakoś te malowanka co znalazłem na forach i stronach internetowych mnie nie przekonują. Musze zrobić to metodą dedukcji jak znany detektyw

I dobrze zrobisz dociekając cóż to było, na poprzedniej stronie jest fotka na której widać wg mnie bardzo dokładnie, że przedział ten jest zakryty płótnem z tabliczką nazwę ją znamionową radia, a na grzbiecie leży metalowy element usztywniający. Chyba w tych planach masz opisane, że w samolotach do których zakładano radia(sporadycznie) zdejmowano sklejkową obudowę przedziału, zastępując ją płócienną. Akumulator lądował wtedy pod siedziskiem pilota i dodawano skrzydłową prądnicę, która ładowała tę baterię.

Mam jeszcze ,wątpliwości co do malowania osłony radiostacji ,czyli tej części za kabiną pilota.Jakoś te malowanka co znalazłem na forach i stronach internetowych mnie nie przekonują. Musze zrobić to metodą dedukcji jak znany detektyw

I dobrze zrobisz dociekając cóż to było, na poprzedniej stronie jest fotka na której widać wg mnie bardzo dokładnie, że przedział ten jest zakryty płótnem z tabliczką nazwę ją znamionową radia, a na grzbiecie leży metalowy element usztywniający. Chyba w tych planach masz opisane, że w samolotach do których zakładano radia(sporadycznie) zdejmowano sklejkową obudowę przedziału, zastępując ją płócienną. Akumulator lądował wtedy pod siedziskiem pilota i dodawano skrzydłową prądnicę, która ładowała tę baterię.

W tym samolocie taka jest + dwie pod kadlubem

Kolejne fotki z następnego etapu produkcji

P4240103.JPG

P4240104.JPG

P4240105.JPG

Aby trochę bardziej urealnić pokrycie na skrzydłach ,zastosowałem wyrób firmy HGW . Troszkę uderzyło mnie to po kieszeni ,ale uważam że warto .gdyż przy tej skali naprawdę potrzeba zastosować ten szczegół.

Skrzydło po tej modyfikacji bardziej przypomina oryginał .Co jak co ale to już poważna skala

Chwała HGW za ten produkt

P4240106.JPG

No i pomalutku zmierzam ku końcowi w produkcji tego modelika. Pozostaje jeszcze parę drobiazgów na kadłubie ,dopieszczenie skrzydeł i doklejenie elementów na nim ,Zamontowanie silnika ,olinowania .

Tak że myślę że w tym dziale będą to ostatnie prezentowane fotki,A już całość przyleci do działu galerii

P4250107.JPG

P4250108.JPG

P4250109.JPG

Skrzydła zyskały, ale model z prądnicami i tym pięknym silnikiem, ... no robi wrażenie. Podstawy celownika Aldi'ego - o ile dobrze pamiętam - to blaszka foto, czy własna inwencja?

ED; znalazłem w blaszce część 8,9, to chyba to.

Edytowane przez Gość

uhmmm

Też muszę zrobić parę linek i ciągle nie wiem jak się za to zabrać ;) Żyłkę mam, ale bezbarwną, a rurek wcale. Gdzieś się rozejrzę i może się uda tym sposobem.

Dzięki za odpowiedź :)

uhmmm

Też muszę zrobić parę linek i ciągle nie wiem jak się za to zabrać ;) Żyłkę mam, ale bezbarwną, a rurek wcale. Gdzieś się rozejrzę i może się uda tym sposobem.

Dzięki za odpowiedź

Rurki tu kupuję

http://www.jbmodel.eu/index.php/cPath/43_90?osCsid=7236f025d0190d1cdd96fac7581fe6d5

a ciemną żyłkę tu:

http://sklep.insel.pl/index.php

Można by było łazić po sklepach ,ale na jedno wychodzi bo i tak trzeba by było płacić za bilety ,albo za benzynę jak sie chce to zrobić autkiem

Powiem tak Kolega RH chce nas zabić poprzez swoją pracę , bo jak oglądam to mi powietrza brakuje ...

Brawo brawo i jeszcze raz brawo!

Bez przesady jest tu wielu ,którzy mogli by zabić podwójnie swoimi pracami .Ja to skromny wyrobnik